Album: Arctic Monkeys - Humbug

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Inca de la albumul de debut, Whatever People Say I Am, That's What I'm Not, toata lumea simtea ca Arctic Monkeys e o trupa care, desi isi are radacinile adanc infipte in underground si punk, va deveni dupa inca doua, trei albume something big, ce-si va face loc usor in mainstream, dar fara sa se schimbe prea mult, fara sa se contamineze de acea latura de comercial a mainstream-ului. 

Multa lume ii numeste chiar "Beatles-ii anilor 2000" si, daca le asculti albumele si te uiti la cateva clipuri cu gig-urile lor, iti dai seama ca nu este deloc o comparatie exagerata. De fapt, acest lucru sau acest potential s-a vazut cel mai bine in proiectul-joaca The Last Shadow Puppets.

Humbug
, cel de-al treilea album Arctic Monkeys, vine sa confirme atat flirtul lor cu mainstream-ul, prin piese precum Crying Lightning - geniala si in acelasi timp foarte catchy, cu un twist de pop, combinatie ce face ca piesa sa-ti ramana in cap mult dupa ce-ti dai jos castile din urechi -, cat si importarea unor influente din proiectul The Last Shadow Puppets, prin piese precum cea care deschide albumul, My Propeller, care pastreaza linia melodica a la Ennio Morricone.

Humbug Arctic Monkeys
Track listing:
My Propeller
Crying Lightning
Dangerous Animals
Secret Door
Potion Approaching
Fire and the Thud
Cornerstone
Dance Little Liar
Pretty Visitors
The Jeweller's Hands

Pe langa Crying Lightning, o alta piesa foarte buna de pe album este Dangerous Animals, o data pentru ca reflecta acea maturitate de care vorbeam mai sus, dar si pentru ca reuseste in acelasi timp sa pastreze energia cu care ne-am obisnuit din piesele lor mai vechi, un lucru pe care nu-l veti intalni prea des pe ultimul lor album, despre care se poate spune ca a mai ridicat piciorul de pe pedala de aceleratie. Un exemplu in acest sens este Secret Door, care prefera sa mizeze mai mult pe vocea si pe versurile lui Alex Turner. La fel se intampla si pe urmatoarea piesa, Potion Approaching, unde Alex aduce destul cu stilul lui Jim Morrison de a da o tenta de incantatie versurilor.

Fire and the Thud, Cornerstone, Dance Little Liar si The Jeweller's Hands inmoaie si mai mult sound-ul cu care ne obisnuisera baietii de la Arctic Monkeys, dar nu este neaparat o schimbare suparatoare. Singura melodie care mai seamana cu ceva din repertoriul mai vechi este Pretty Visitors.  

Ca sa punem punct, sa lasam albumul pe pauza si sa tragem o concluzie, Humbug este urmatorul nivel pentru cei de la Arctic Monkeys, ceva mai temperat (unii ar zice "matur"), dar si suficient de sofisticat si de eclectic incat sa descurajeze caracterizarile atotcuprinzatoare. 

Site-ul oficial Arctic Monkeys
Arctic Monkeys pe Wikipedia
Arctic Monkeys pe MySpace

1 comentariu

Album: Arctic Monkeys - Humbug
andreea
#1 -

Comentariu nou

macar de-am cunoaste numele corect al pieselor, ce frumos ar fi! si apoi ne-am putea mandri ca am scris o cronica cat de cat ok.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera