Acum si atunci: Laptaria lui Enache

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Laptaria lui Enache este unul dintre barurile ce au facut istorie in Bucuresti. Nu s-a aflat intotdeauna la etajul patru al cladirii TNB si nici liftiera care sa urce clientii cu liftul nu a avut.

In momentul de fata, Laptaria lui Enache este unul dintre cele mai cunoscute baruri din Bucuresti, cu peretii tapetati cu portrete ale scriitorilor avangardisti si copertile revistelor lor, avand una dintre cele mai mari si populare terase - La Motoare. Laptaria si-a pastrat caracterul avangardist si faima de loc in care se desfasurau tot felul de evenimente culturale: piese de teatru, lansari de carte, concerte etc. 

Laptaria lui Enache Laptaria lui Enache Laptaria lui Enache

Laptaria lui Enache dateaza inca din anii 1920 si era locul de intalnire al scriitorilor avangardisti din Bucuresti. Asa cum am mai spus, nu se afla in cladirea TNB, nici nu avea cum, din moment ce TNB-ul a fost construit abia prin anii '70. Vechea locatie a Laptariei era pe strada Baratiei la numarul 37.

In memoriile sale, Sasa Pana o descrie asa: "Intrand in maghernita plina de hamali, cosari care infulecau la mesute de marmura slinoasa, in fumul de mahoarca si aburii de plita la care Roll batea scrobul, nu stiam ca, din ziua aceea, multi ani de zile voi fi pe acolo aproape cotidian. Si chiar de mai multe ori pe zi. Pentru ca acolo batea inima miscarii moderniste, de avangarda din Romania."

Dar cine era Enache? Patronul laptariei era Enache Dinu, tatal lui Gheorghe Dinu aka Stephan Roll, cel in jurul caruia s-a inchegat miscarea avangardista si care a transformat laptaria tatalui in "cel mai original cenaclu din cate a cunoscut Romania". Aici se adunau: Sasa Pana, Victor Brauner, Geo Bogza, Ion Vinea, Ilarie Voronca etc. 

Despre Laptarie se spunea si ca "era un fel de placa turnanta a agentilor Comintern" si, ca personaje, precum Max Goldstein, cel care a pus o bomba la Senat, ar fi trecut pe aici.


Baratiei 37 Baratiei 37

Laptaria lui Enache Dinu sau Secolul, cum i se mai spunea, a fost si locul unde au luat nastere o serie de reviste literare avangardiste: Punct, 75 H.P. si unu.

26 octombrie 1931 a fost ziua in care Laptaria a incetat sa mai existe pe strada Baratiei 37. Despre acea zi Sasa Pana scrie: "In acea zi, care era si ultima zi a Secolului, m-am fotografiat cu Roll afara (prin antifraza "la borcan"), sprijiniti de vitrina cu vaca pictata cu mana si corectata la uger de Victor Brauner. Acolo traisem veacul, acolo a fost Secolul". Despre inchiderea laptariei, Roll scrie printre altele: "Stii si tu Sasa, si voi ceilalti, locul si incinta cotidiana? Toate vor trebui cautate intr-un pompei nostalgic si sub locul de sticla al unui trecut. Intindeti mainile si mancati capsunile acestui jaratic. <<Secolul>> n-a ramas decat in suflet."

Baratiei 37 Baratiei 37

In prezent la numarul 37 pe strada Baratiei, locul unde a fost laptaria este imbracat in gresie neagra, are termopane, aparate de aer conditionat, "farfurie" pentru tv la intrare, dar, in rest, cladirea este in paragina. Nu stim exact ce se afla in locul respectiv, pentru ca usile erau inchise, stim insa ce ar fi trebuit sa se afle aici - un mic muzeu care sa spuna povestea avangardistilor care s-au intalnit aici si a revistelor care au fost facute aici.

Totusi, Laptaria lui Enache merge mai departe, pe Balcescu nr. 2, in cladirea TNB.  

  Laptaria lui Enache Dinu
1 comentariu

Acum si atunci: Laptaria lui Enache
Sorina
#1 -

La Motoare, chemati liftul o singura data, ca doamna Lili aude si vine

Am aflat de la doamna Lili ca daca vrei sa fii insotitor pe lift trebuie sa urmezi o scoala speciala. Meseria nu implica, asa cum cred unii pasageri, doar sa apesi pe niste butoane. Trebuie sa ai grija ca liftul sa nu fie prea plin, iar daca se blocheaza, datoria ta este sa ii calmezi, sa le explici ce se intampla. „Cand le spun ca nu mai incape si a saptea persoana, unii imi spun sa ma dau eu jos ca sa le fac loc, ei nu inteleg ca trebuie sa stea cineva aici”.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera