AVmotional 5 @ MNAC

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Sambata seara artistii si iubitorii combinatiei de muzica electronica&visuals au sarbatorit 5 ani de AVmotional la MNAC/Mediatheque printr-o lansare de DVD ce compileaza cele mai recente si mai bune proiecte AV din ultimii doi ani si prin trei live performance-uri de exceptie: Bogdan&Cote, Flat Hero si Olaf Bender aka Byetone. DVD-ul are ca scop promovarea artistilor romani si a artei contemporane romanesti si va face turul celor mai importante institutii de arta, centre culturale, muzee si galerii, organizatii, curatori etc.

Dupa putina socializare, in jurul orei 21:30 toata lumea a fost invitata intr-o sala pentru prezentarea si screening-ul DVD-ului. Prezentarea a fost destul de scurta si seaca, dar lucrarile prezentate au fost mult mai vii, apartinand unor artisti precum: Makunouchi Bento, Paul Dersidan, Adrian Diac, Yvat, Silent Strike, Brazda lui Novac, Dreamrec, Cote, Matze, Rolf, Aaron, DJ Vasile, Bogdan, Vali Chincisan, Cinty, Corrupt Dream, mika, Minus, The Pixels, Dan Vezentan, TVCrash, Cugin&Aneb, Ana-Maria Huluban, Dilmana si Andy Sinboy. De altfel, cativa dintre cei prezenti pe DVD au fost prezenti si la eveniment: Cinty, Brazda lui Novac, Silent Strike.

Pe la 23:00, Bogdan&Cote s-au asezat la pupitre si au dat drumul la Harmony Within Repetitive Structures, un performance live minimal atat in sunet, cat si in imagine, dar foarte curat si complex. Cu muzica lui Bogdan trebuie sa ai destul de multa rabdare, iar daca iti lipseste aceasta calitate sigur nu iti va placea. Ca si imaginile imprastiate in spatele celor doi, muzica lui Bogdan se construieste incet, metodic, minutios, iar luata impreuna cu imaginile e de-a dreptul hipnotizanta.

Intregul performance al celor doi iti da impresia ca nu esti la un party, ci mai degraba intr-un laborator in care doi oameni de stiinta (halatele mai lipseau) incearca sa gaseasca cine stie ce formula audio-vizuala-trigomometrica pentru combaterea fortei gravitationale. Asa cum spunea si Bogdan, muzica lui "se bazeaza in principal pe structura si repetitie". Si pe rabdare...

AVmotional 5 @ MNAC AVmotional 5 @ MNAC AVmotional 5 @ MNAC AVmotional 5 @ MNAC
AVmotional 5 @ MNAC AVmotional 5 @ MNAC
AVmotional 5 @ MNAC AVmotional 5 @ MNAC AVmotional 5 @ MNAC AVmotional 5 @ MNAC
                                                   Cote                                       Bogdan

Mult mai apreciati si mai aplaudati au fost cei trei baieti de la Flat Hero (Justin Uta, Adrian Diac si Paul Dersidan). Total diferiti de ce consumasem pana atunci, Flat Hero au avut un gig energic, agresiv cu simturile noastre si cu tensiunea arteriala si, mai ales, foarte fun. Pentru performance-ul lor nu-ti trebuia deloc rabdare, ci mai degraba rezistenta.  

Flat Hero ne-a lovit simturile audio-vizuale cu primul lor proiect, Unheard Of, aceasta fiind si prima lor reprezentatie auzita si vazuta vreodata de publicul bucurestean. Publicul a reactionat excelent, combinatia de electro-analog-voci vocodate si aluzile la Daft Punk i-au uns pe toti pe suflet.

Flat Hero au rupt inca de la primul lor gig, ba li s-a cerut chiar si un bis, pe care din pacate le-a fost imposibil sa-l onoreze, din moment ce pe scena urma Byetone.

AVmotional 5 @ MNAC AVmotional 5 @ MNAC AVmotional 5 @ MNAC AVmotional 5 @ MNAC
AVmotional 5 @ MNAC AVmotional 5 @ MNAC
Flat Hero (Justin Uta, Adrian Diac
si Paul Dersidan)

Daca prin cele doua performance-uri atat de diferite noaptea se anunta una eclectica, Byetone si-a infipt mainile in butoane si a dat drumul main act-ului evenimentului, D.O.A.T. (Death Of A Typographer), tocmai pentru a ne confirma acest lucru.

In primul rand, avand in vedere ca pana a ajunge in Romania, proiectul lui Olaf Bender a trecut pe la: muzeul Guggenheim din New York, centrul Pompidou din Paris, MOMA din San Francisco, Documenta X, cea de-a 49-a si cea de-a 50-a Bienala de la Venetia, Ars Electronica, Sónar, Mutek, Transmediale etc.,  D.O.A.T. (Death Of A Typographer) era un eveniment care nu trebuia sa lipseasca din bibliografia AV a niciunui pasionat de muzica electronica.

In al doilea rand, Olaf Bender ne-a adus aminte ca sunetul inseamna energie, una ciudata, care nu te face neaparat sa te misti frenetic, dar pe care o simti cum ti se aduna in tot corpul. Muzica lui Bender este intunecata, aducand oarecum aminte de unele piese Massive Attack de pe albumul 100th Window, dar filtrate la maximum, pana se obtin niste percutii industriale si un bass greu care parca se rostogoleste peste tine.

Partea de visuals nu este spectaculoasa, cel putin nu la prima vedere: figuri geometrice, dungi, pixeli sau o numaratoare. Dar in combinatie cu muzica totul capata un alt efect, iar pe  Plastic Star cifrele care se scurg pe ecran parca-ti numara cate secunde mai ai de trait, pentru ca din numaratoare si din sound se creaza o asemenea tensiune incat ai impresia ca la un moment dat, cand cifrele se vor opri, ceva va exploda in sala sau in tine.

AVmotional 5 @ MNAC AVmotional 5 @ MNAC  AVmotional 5 @ MNAC AVmotional 5 @ MNAC
AVmotional 5 @ MNAC AVmotional 5 @ MNAC

AVmotional 5 @ MNAC AVmotional 5 @ MNAC
Byetone (Olaf Bender)

Totul a durat pana tarziu, dupa ora 02:00. Din fericire, dupa ce numerele au disparut de pe ecran si muzica lui Byetone s-a oprit, n-a explodat decat un after-party. Dar intregul eveniment in sine a fost o explozie de arta AV de care, judecand dupa publicul numeros, amatorii de muzica electronica nu s-au ferit.   Byetone pe MySpace
Site-ul Raster-Noton
Bogdan pe MySpace
Flat Hero pe MySpace
Mai multe poze pe 100eyesNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera