A opta duminica de proteste in Bucuresti, cu un mars fara jandarmi si politie

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Acest week-end a fost unul plin de proteste in toata tara, dar si in lume, sambata, 19 octombrie, avand loc proteste in 26 de tari. Tot sambata s-au strans si motii "extremisti" la Campeni, unde au citit proclamatia prin care se opun exploatarii de la Rosia Montana: "Locuitorii Apusenilor sunt cei îndreptăţiţi să decidă care e cel mai potrivit mod prin care bogăţiile cu care ne-au înzestrat natura şi bunul Dumnezeu vor fi valorificate în folosul comunităţii noastre şi al României!", textul integral il gasiti aici.

Duminica, marsul din Bucuresti a plecat din Piata Universitatii, unde pana intre 16:00 si 18:00 se stransesera in jur de 5.000 de manifestanti.

Inainte de pornirea marsului s-a intamplat un lucru ciudat, reprezentantii Jandarmeriei le-au transmis protestatarilor sa nu marsaluiasca pe carosabil, doar pe trotuar, sa nu blocheze traficul si ca marsul nu va fi insotit de jandarmi sau politie... din ordin al ministrului de Interne Radu Stroe, dupa incidentul de joi seara cu ministrul Daniel Barbu.


sursa foto: Cristian Vasile

Pana la urma s-a mers pe strada, fiind prezenti doar politistii de la rutiera.

Coloana de protestatari s-a indreptat spre Piata Unirii, apoi spre Parlament. Aici s-a dat un ocol al Palatului Parlamentului (cu pauza pentru a aplauda Academia Romana) dupa care timp de cateva zeci de minute s-a protestat in fata Camerei Deputatilor. S-a scandat "Demisia", "Luati valiza si plecati - senatori si deputati!", "Rosia si Pungesti, doua inimi romanesti!", "Nu corporatia face legislatia" etc.


sursa foto: Rezistenta Urbana

De la Parlament s-a mers inapoi in Piata Universitatii, unde jandarmii facusera cordon pentru a-i opri pe protestatari sa intre pe bulevardul Elisabeta.

Iata si cativa "fascisti", "extremisti", "hipsteri", "teroristi" care au protestat impotriva RMGC si gazelor de sist.


sursa foto: Cristian Vasile si Vlad Ursuleanu

Dupa ocuparea rondului de la Universitate jandarmii au inceput evacuarea cu "haideti, va rugam frumos, eliberati carosabilul" si "aceasta adunare este ilegala, vom folosi forta".

Au avut loc si cateva schimburi de replici intre protestatari si jandarmi (le aveti mai jos, filmate de Veioza Arte) si s-a scandat "Jandarmeria apara hotia!", dar si "Si jandarmii sunt romani!".

Nu au avut loc incidente violente.


sursa foto: Cristian Vasile

Intr-un final, protestele s-au mutat pe trotuar si la Fantana de la Universitate, apoi s-au stins usor, in jurul orei 21:00.

Cand Victor Ponta era împotriva exploatarii Rosia Montana Gold Corporation


Protest pentru Rosia Montana | Bucuresti, 20 oct, 2013

1 comentariu

A opta duminica de proteste in Bucuresti, cu un mars fara jandarmi si politie
Cavalary
#1 -

Comentariu nou

Pana la ora 18, ca atunci s-a plecat in mars. La ora 16 eram vreo 100.
Si la CD s-a stat 5 minute, la Academie / Senat vreo 10.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera