A noua arta

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Mereu se schimba numarul artelor. Pentru ca oamenii gasesc noi modalitati de exprimare, doar ca benzile desenate (care sunt proclamate cu tot cu batut de tobe, a noua arta) nu sunt ceea ce ai numi nou. Pe de o parte avem textul, vechi de mii de ani, pe de alta parte avem imaginile... care sunt si mai vechi de atat. Le faci sandvis, si voila. O banda desenata.

Dar din sandvisuri nu se naste arta, ci din pasiune. Din pasiune pentru banda desenata s-a nascut in 1990 ideea de Salon International de Benzi Desenate bazat in Romania, a carui prima editie s-a tinut la Bucuresti. A urmat o perioada de pribegie prin tara, pana in 2005, cand Salonul s-a tinut la Constanta. Anul acesta, sub imperiul Francofoniei, el se intoarce la Bucuresti pentru a fi tinut intre 19 si 22 octombrie la Sala Dalles.

Daca anul trecut la Constanta, sponsorii, ca si evenimentele, au fost putini la numar, in 2006 deja lista partenerilor s-a augmentat vizibil. Asociatia BD-fililor din Romania (organizatorul traditional al Salonului) isi imparte responsabilitatile anul acesta cu Ambasada Franceza, Ambasada Canadiana si Institutul Francez. De altfel, acest lucru este mai mult decat o coincidenta fericita, deoarece Franta are o traditie adevarata in arta benzilor desenate. Remember Asterix & Obelix? Ei sunt doar varful aisbergului.

De pe scena romaneasca vor fi prezenti atat autori din generatia 80 cat si generatia noua, autorii de benzi desenate care populeaza Internetul si Blog-polisul romanesc. Una dintre problemele intalnite de organizatori a fost tocmai incercarea de a impaca numeroasele directii artistice care se manifesta in lumea benzilor desenate: clasic si modern, mainstream si underground. Eugen Erhan, creatorul mitomaniei si co-creatorul Fredo si Pidjin, a contactat singur organizatorii pentru a expune creatiile sale in cadrul salonului, si tot el a mai convins alti artisti virtuali sa i se alature. Unul dintre evenimentele puse la la cale de organizatori este un concurs de BD.

La nivelul inferior a salii Dalles se vor desfasura expozitii cu benzi desenate grupate in functie de o tema sau o axa. Una dintre axe va fi "Benzile desenate si Muzica". Ce legatura exista intre cele doua? Orice legatura vrea sa creeze artistul, iar adevarul este ca multi artisti BD-fili sunt in acelasi timp si muzicieni. Vineri, 19 octombrie de la ora 17 va avea loc chiar si un concert jazz sustinut de Luisa Zan.

Vizitatorii vor avea ocazia sa cumpere albume de benzi desenate cu reduceri atat de la editurile romanesti care s-au specializat atat cat se poate in domeniu, cum ar fi Univers (Ultimate Spiderman si Lucky Luke), Corint (X-men, Wolverine si Spiderman din nou), Hardcomics, Otaku, MM Europe (TinTin). Invitatul special din partea editurilor franceze este Acte Sud, una dintre principalele edituri care tiparesc benzi desenate in Franta. La standul Acte Sud se vor putea cumpara benzi desenate create de Edmon Baudoin (artistul cu care colaboreaza Mircea Carturescu pentru adaptarea cartilor sale in benzi desenate). Edmon Baudoin va fi prezent la eveniment pe 20 octombrie pentru a semna autografe.

Artisti francofoni vor organiza mese rotunde cu teme interesante, pentru cei interesati, cum ar fi editarea de banda desenata, literatura si benzile desenate, organizate in aceeasi zi de vineri, 20 octombrie, tot la Sala Dalles. De joi pana duminica, in fiecare seara la ora 20 se vor viziona la Cinema Elvira Popescu filme de animatie franceze, iar pe 22 octombrie la Muzeul national de filatelie se va da startul la expozitia: "Benzile Desenate si Filatelia".

Supereroi, jazz, timbre, jucarii, porumbei megalomani si... implicit... umor din belsug. Lesne de inteles, benzile desenate sunt un fenomen artistic pentru care ai nevoie de mai mult de un weekend pentru a-l intelege, si mai mult de o viata de om pentru a-l putea cuprinde. Este o forma de arta care are nevoie de implicarea spectatorului, mai mult decat muzica, literatura sau cinematografia. Si asta o face atat de speciala. Avand in vedere ca anul viitor in cel mai probabil caz Salonul se va muta inapoi la Constanta, nu este intelept sa pierzi acest weekend. Gandeste-te. Pid'Jin ce ar face? :)
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera