A fost odata....ieftin si autohton: Braga!

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Cum dintre cititorii nostrii, stapanii nostrii cineva a ridicat doua degete sa ne intrebe daca ar putea savura un pahar cu braga "la malul" Dambovitei, am sapat adanc in ladita cu traditii de consum din trecut. Luca are nostalgia bragageriilor (nici eu nu m-am "vindecat"') si cum, credem noi, nu l-ar satisface un raspuns comod gen "Ne pare rau, nici urma de braga...incearca reteta!" sau "Adio Braga, traiasca Cola !", am adunat retete, istorii, chiar si amintiri de pe vremea cand licoarea care "stingea" canicula era nelipsita din targuri.

Braga era la mare cautare in zonele din sud ale tarii unde simigeriile se intreceau in arta de a pofti bucurestenul sa ude covrigii sau dulciurile, cu braga. Ce era braga? Simplu, ieftin si traditional: O fiertura de mei macinat (de porumb ori de secara) usor tulbure si  de consistenta unui nectar dulce acrisor cu o firava urma de alcool. Care va sa zica, ieftin ca...braga - cu cinci parale te pricopseai cu o cana de braga si dulciuri asortate- si la moda, pe cartea ei de vizita mai scria: bautura racoritoare cu gust acrisor si miros specific, o varinata de consum agreabil pentru un buzunar mai stramt, buna de pacalit saracia. Eficient antidot contra caniculei, licoarea era un produs perisabil, care trebuie tinut obligatoriu la gheata pentru ca nu rezista mai mult de 48 de ore. De aceea se pastra in butoaie din lemn, umplute cu gheata, care aveau inauntru bidoane din aluminiu cu canea.

bragagiu

Sursa foto

Cine era bragagiu si cum vindea "Braaaggga reeeeceeee"? Vanzatorii de braga dar si de zaharicale orientale erau turci, albanezi, aromani, bulgari si armeni care purtau intr-o mana tava dulce si in cealalta mana o donita cu braga racita in care rostogoleau un bulgare de gheata. Totusi, umbla vorba ca braga are o istorie respectabila si a fost preparata de traci, deci nu are numai radacini orientale. Femeile trace faceau turte de mei, muraturi, fierturi din felurite radacini si verdeturi si sunt inventatoarele mai multor produse fermentate printre care si borsul si … braga!

Fabricarea bragii a fost preluata cu traditie si reteta de fabricute socialiste dar si de urmasii celor cu salvari si fes. Asa ca in Constanta a existat pana nu demult o fabrica de braga, care a capitulat insa sub asediul sucurilor la plic, Rocola, Cico si mai nou a sake-urilor in arome si culori.

braga si tranzitie

Vanzatorul ambulant ducea intr-un ciubaras braga, iar in mana stanga dulciurile (Sursa foto)

Tiptil, tiptil braga a disparut in istorie, a ramas alaiul sau de amintiri. O "mana" de turci si de albanezi au pastrat traditia negotului cu braga si o singura societate comerciala o exploateaza la nivel industrial. O mai fabrica familiile musulmane din sudul tarii, dar numai pentru consumul propriu. Cofetaria la  "La atletul albanez" din Slatina mai vinde inca braga. Proprietarul tine inca secreta reteta mostenita din tata -n fiu. Piata bragii nu a murit de tot nici la Drobeta-Turnu Severin unde  trei familii de turci tin la reteta fara cusur pentru ca braga "botezata" nu e foarte igienica, aranjeaza sau deranjeaza stomacul. La formula traditionala de faina de mei, porumb sau secara, se mai adauga cateva ingrediente, "sarea si piperul" bauturii dar acestea sunt secretele care ajuta la pastrarea gustului sau inconfundabil.
Musterii pentru braga buna si rece au fost si in Galati, prin 1971. Azi se pare ca se vinde pe strada, intr-o compozitie originala: miere cu pere si malai. Sa fie primita, dar noi nu recomandam!

O alta reduta a traditiei a supravietuit la Busteni, miraculos si eroic pana in 1991 si se numea Bragageria doamnei Bairamovici. Botezata in amintirile altora "La turcu"  bragageria din Busteni, pe drumul ce duce spre telecabina, in vecinatatea Fabricii de Hartie,  vindea braga in fostele sticle de lapte de 1 l  pe care turcoaica o acompania cu "alvita" si inghetata la cornet.

In Bucuresti in parcul Cismigiu, la porumbei era un chiosc unde se vindea, cu un sfert de veac in urma, sirop, sifon si braga.

Singura firma care mai produce braga in cantitati industriale este Comalina SRL din Galati iar amfitrionul a incaltat papuci de bragagiu in 1975, dupa ce a mostenit de la un evreu pe nume Bal reteta de fabricare. Gheorghe Zmeu, responsabil de initiativa, aduce un argument in plus: "Faceam cantitati foarte mari inainte de ’89. Dupa revolutie a venit insa legea aia ca nu e voie sa se vinda decit cu aparate speciale de barbotat (aparat prin care un gaz trece printr-un lichid pentru a-l curata de impuritati solide). Daca in socialism galateanul varsa in butoaie 10-15.000 de litri de braga pe zi, acum produce zilnic, "intr-un cazan foarte gros, cu o sita deasa", pana in 1.000 de litri. Racoritoarea face ochi doar in lunile calde, din mai pina in octombrie, si are un pret de productie de 2,2 lei noi litrul si un pret de vinzare ce urca pina la 4,5 lei per litru, un pahar de 200 de mililitri putind fi degustat prin plata unui singur leu(...)".

Lipsa de braga e un real motiv de nostalgie si pentru Andrei Plesu, care frumos aminteste in "Tranzitie si braga":  "Una din bucuriile copilariei mele era paharul cu braga de patruzeci de bani.( ...) Aspectul oarecum suspect al bauturii mele preferate nu ma impresiona: percepeam fireste, culoarea si consistenta ei vag noroioase, discreta ei mireasma de borhot, urma prafoasa care ramanea pe fundul paharului. Dar, daca era suficient de rece si daca fermentase indeajuns sa fie acidulata, braga mi se parea perfecta. De dragul continutului ii acceptam si infatisarea, o savuram chiar, nu fara o mica perversitate anticipativa."

De ce a disparut de fapt braga? Sa o punem pe seama noilor moravuri care dicteaza un gust mai parizian, mai subtire, adica fara ingeniozitati locale? Nu avem raspunsuri ci doar cateva intrebari savuroase decupate tot de aici: "In Romania postrevolutionara a disparut materia prima pentru braga. E ca si cum am afla ca nu mai exista materie prima pentru bors. Ca a disparut zerul, otetul si rachiul. Ca nu mai avem ceapa".

Reteta din gura-n gura:

Se ia bors ( nu foarte acru) se indoaie cu apa fierbinte, se amesteca bine-bine. Nu va pripiti, un strop de rabdare pentru a se raci, a se limpezi si gustul devine usor acrisor. Schimbam coordonatele, pastram potiunea: se toarna lichidul intr-un vas nou si adaugam zahar sau miere dupa gust. Potiunea dulce-acrisoara se toarna in sticla si se pune rapid la gheata.

Reteta oficiala

Se fierbe apa cu meiul macinat. Lichidul tulbure sau amestecul obtinut dupa racire, aflat la inceputul unei fermentatii alcoolice si acide, reprezinta braga proaspata sau dulce. La scurt timp dupa preparare, braga se inacreste, obtinandu-se braga acra. Braga devine tulbure, mucilaginoasa cu cantitati foarte mici de alcool si  produse de fermentatie acida. 

Tehnologia:  intr-un rezervor cilindric si vertical, fabricat din otel inox alimentar se introduc : - 35 kg mei sfaramat; - circa 375 litri de apa potabila. Amestecul rezultat se fierbe timp de 3 ore, dupa care se lasa in repaos 1 ora. Se repeta operatiunea: se adauga iar apa, se amesteca, se fierbe pret de 10 ore. Dupa cea de a doua fierbere, amestecul se raceste complet. Pentru ca racirea sa se faca in timp cat mai scurt, masa vascoasa, ramasa in vasul de preparare, se scoate si se intinde la aer, pe scanduri curate si uscate. Masa racita se amesteca apoi cu apa si se lasa circa 8 ore, timp in care incepe fermentatia. Se mai adauga o cantitate de apa potabila, se strecoara prin sita, pentru retinerea impuritatilor vegetale grosiere, provenite din mei. Filtratul reprezinta braga proaspata sau dulce.




29 comentarii vrei sa comentezi?

A fost odata....ieftin si autohton: Braga!
kasha
#1 -

articol conspectat

In afara de bucatile copiate din Cotidianul (http://www.cotidianul.ro/index.php?id=44&art=16015&cHash=3373e550e1)
care nici nu metioneaza sursa, niste alte bucati copiate de pe net (http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=78012),
articolul asta nu ma incalzeste cu nimic.
M-ar fi incalzit daca autoarea s-ar fi straduit sa afle numele si adresele familiilor din Dr Tr Severin care inca mai produc braga.

A fost odata....ieftin si autohton: Braga!
Leti
#2 -

stimabile

...cu tot respectul, bucatile din Cotidianul sunt metionate chiar de doua ori le gasesti sub cuvantul "Gheorghe Zmeu" si sub "un argument in plus"-
putintica atentie...
In rest, imi pare rau sa te dezamagesc, nu sunt alte bucati "de pe net", ci o reteta de pe acel forum .... si cateva marturii din "Tranzitie si braga" (din Chipuri si masti ale tranzitiei) si "Mahalaua birjarii vechi"(Elena Precupetu) .
Cat dsp adresele celor din Turnu Severin, ai dreptate, ar fi trebuit sa le aflu. Nu-i timpul pierdut. Revin.


A fost odata....ieftin si autohton: Braga!
cata
#3 -

Singura braga adevarata

Singura braga adevarata care mai este pe piata este la Severin (langa piata) . Eu ma duc acolo odata pe luna am rude acolo si iau cate 10 l odata. 1l costa 1,5 lei si paharul 0,5 lei. Trebuie agitata inainte de a fi bauta. Acesta bautura nu poate fi comercializata in cantitati industriale, este o bautura naturala in comparatie cu Cola, fanta si alte prostii facute cu zahar chiar iti calmeaza setea.

A fost odata....ieftin si autohton: Braga!
mihaela
#4 -

multumim...

Multumim Cata,
..prima escala cand merg spre ai mei, in Timisoara, acolo o fac sa "testez" reteta!

A fost odata....ieftin si autohton: Braga!
kasha
#5 -

care piata din Severin?

Am gasit o harta a orasului Dr Tr Severin, dar are mai multe piete. Care e piata unde se vinde braga?

A fost odata....ieftin si autohton: Braga!
Ilhan
#6 -

Braga nu a murit

Am detectat in Constanta o mica patiserie unde se vinde braga - in complexul comercial Tomis 2, langa fosta berarie Gambrinus. Este primul loc unde merg atunci cand ajung in oras. Au inclusiv covrigi, plus si niste placinte cu branza delicioase. E deschis chiar si duminica. Succes!

A fost odata....ieftin si autohton: Braga!
octav
#7 -

Comentariu nou

se vinde braga in severin langa piata mircea, vis-a vis de "autogara mica(veche)" si langa tarabele cu flori.. era o batrana turcoaica de pe adah-kaleh.. nu am mai trecut pe acolo dar acolo era

A fost odata....ieftin si autohton: Braga!
adi
#8 -

Braga in severin buuuuna de tot

Am fost week-endul trecut la Severin si am baut si braga. Este super buna, si chiar tine de sete... partea proasta e ca iti cam creaza dependenta :D

A fost odata....ieftin si autohton: Braga!
Arlequin
#9 -

Ce vremuri D-le

....Saptamana trecuta mi-am petrecut-o la Severin. Severin de unde sunt plecat de 15 ani !!
N-am putut pleca pana nu mi-am luat braga.
De la o babuta .cred ca e turcoaica.la P-ta Mircea., intre piata de legume si piata de fructe...... O gasiti acolo , cu o lada de inghetata ca pe vremuri. Din pacate mi-am luat doar 3 litri..sincer Va spun...n-am mai baut asa buna racoritoare de 15 ani !!
Am intrebat-o de reteta ..... dar mi-a zis ca ......" puiule, ti-oi da eu reteta .dar n-o s-o poti face .are multe dichisuri...si eu fac braga de 40 de ani "
Sincer m-ar interesa ................ e extraordinara braga de Severin!!!!!

A fost odata....ieftin si autohton: Braga!
florin
#10 -

vreau sa fac braga

buna dragilor eu sunt florin un mic producator de bors alimentar si citind comentariile voastre mati pus pe ganduri daca tot fac bors de ce nu as face si brga nu ca tot am mai primit si de la alti parteneri antrebare (dar braga nu faci?) si leam raspuns sec nu ca nu -stiu reteta. Stie cineva o reteta an sistem industrial? astept parerile voastre la adresa de maill. Cu respect Florin.

A fost odata....ieftin si autohton: Braga!
cristina
#11 -

Comentariu nou

braga se gaseste in piata traian in dr tr severin.chiar la intrare este o doamna in varsta...0,5 lei paharul..este f buna ;)

A fost odata....ieftin si autohton: Braga!
iustin
#12 -

braga la mine in oras

salut.intradevar braga este cred ca cea mai buna in severin,dar nu unde spuneti voi la piata mircea in centru ci in cartier crihala adica la dunarea chiar in spatele postei romane adica of.postal 4,si daca chiar va inereseaza o adevarata reteta de braga o sa va dau una de la matusa mea care a fost crescuta intr-o familie de turci si sa ocupat cu comercializarea bragi halvitei si cu acei cocosei de zahar ars dar asa cum ati spus si voi toate aceste lucruri au decurs pinan revolutia din `89 si putin dupa aceea.cu respect

A fost odata....ieftin si autohton: Braga!
balica daniela
#13 -

braga de la Severin

La Severin,in zona Crihala,bazar Dunarea,langa posta se vinde intr-adevar cea mai buna braga.Sunt plecata de 10 ani din Severin,dar imi vizitez de cateva ori pe an familia si nu ratez niciodata ocazia sa ma cinstesc cu o braga EXTRAORDINARA. Sunt mandra ca la Severin se mai gaseste braga.

A fost odata....ieftin si autohton: Braga!
Arlequin
#14 -

reteta

Iustine, daca poti sa faci rost de reteta sincer as fi interesat!
Poti sa ma contactezi pe foresc2000@yahoo.com
Vin prieteni pe la mine din Severin ..si fiecare stie ca fara braga nu prea are de ce sa vina ;)

A fost odata....ieftin si autohton: Braga!
adrian
#15 -

si eu sunt un mare fan al acestei bauturi pe nume braga :D

daca stie careva o retea de braga si care se poate face cu o oarecare usurinta in casa va rog postati aici.

A fost odata....ieftin si autohton: Braga!
ursu
#16 -

reteta braga

Salut Iustin! Si eu as fi interesat de reteta de braga a matusii tale. Sunt mare fan al produselor traditionale si as fi bucuros sa experimentez si o astfel de retetea.
Multumesc!
Adresa mea de email este woorsoo@yahoo.com

A fost odata....ieftin si autohton: Braga!
relu_ag
#17 -

reteta braga

Ceao ! Chiar astazi am primit 6 L de braga din Severin, este de-a dreptul exceptionala, mi-am adus aminte de copilarie, pacat este ca sunt sanse mari ca aceasta sa dispara odata cu familia Baiaram, as fi si eu recunoscator daca s-ar putea sa primesc si eu reteta de la Iustin ( relu_ag@yahoo.com ), un lucru este clar, aceeasta bautura nu trebuie sa dispara.

A fost odata....ieftin si autohton: Braga!
Arlequin
#18 -

Comentariu nou

Din pacate Iustin a cam disparut..si nici reteta nu ne-a dat-o..:(..asa ca inca stau si ma uit la kilogramul asta de mei..si n-am curajul sa ma apuc sa fac ceva !

A fost odata....ieftin si autohton: Braga!
nelu br
#19 -

braga

super cind am sa ajung la severin sigur am sa caut sa iau braga de acolo dar as fi mai interesat daca prin apropiere de braila as gasi ,la bulgari am gasit se vinde si la magazin la super market si e buna as deschide si o mica intreprindere de facut braga ca tot ce a fost e mai bun ,iar la raportul pret-calitate e excelent e mai ieftin 1litru de braga decit sucurile din plic cu e-uri

A fost odata....ieftin si autohton: Braga!
costell
#20 -

braga

Daca va place braga, va invit eu undeva ca sa serviti pe saturate. Si nu numai braga, ci si multe alte delicatesuri balcanice. De cafeaua la nisip ati auzit? Dar de placinta cu praz? Intre 5 si 12 sept. in Portul Cetate va avea loc FESTIVALUL DEGUSTATORILOR DE FILM SI ARTA CULINARA. Editia I-a, Balcanii. Fiecare zi va fi dedicata unei tari balcanice: filme, gastronomie si muzica. Pe langa cei 150 de regizori, actori, critici, poate participa oricine. Filmele sunt gratis, cazarea (la cort) gratis. Si contra unei sume modice poti servi un pranz turcesc sau o cina greceasca alaturi de un actor cunoscut. Daca nu vrei sa stai gratis la cort pe malul Dunarii, stai la Calafat la un hotel de 4 stele si te costa cat la doua stele. Si ai microbuz care te duce si te aduce de la Cetate gratis.
Daca v-am facut pofta, revin cu amanunte.

A fost odata....ieftin si autohton: Braga!
costell
#21 -

braga

Daca va place braga, va invit eu undeva ca sa serviti pe saturate. Si nu numai braga, ci si multe alte delicatesuri balcanice. De cafeaua la nisip ati auzit? Dar de placinta cu praz? Intre 5 si 12 sept. in Portul Cetate va avea loc FESTIVALUL DEGUSTATORILOR DE FILM SI ARTA CULINARA. Editia I-a, Balcanii. Fiecare zi va fi dedicata unei tari balcanice: filme, gastronomie si muzica. Pe langa cei 150 de regizori, actori, critici, poate participa oricine. Filmele sunt gratis, cazarea (la cort) gratis. Si contra unei sume modice poti servi un pranz turcesc sau o cina greceasca alaturi de un actor cunoscut. Daca nu vrei sa stai gratis la cort pe malul Dunarii, stai la Calafat la un hotel de 4 stele si te costa cat la doua stele. Si ai microbuz care te duce si te aduce de la Cetate gratis.
Daca v-am facut pofta, revin cu amanunte.

A fost odata....ieftin si autohton: Braga!
benjamin
#22 -

Comentariu nou

A fost odata....ieftin si autohton: Braga!
benjamin
#23 -

Comentariu nou

am 78 ani si imi este si acuma dor de braga rece pe care o bausem in copilarie. am plecat di tominia inainte cu 63 ani, si am ramas numai cu amintirea si parca mai simt gustul.
mi-ar pare bine daca asi putea capata o receta adevarata de braga de facut acasa. Este cineva care are asa o receta? Daca ar fi real, asi merge la Severin sa beau mai mult decit un pahar.
Multumesc anticipat.

A fost odata....ieftin si autohton: Braga!
Arlequin
#24 -

Benjamin

Beni ...draga, ma chinui sa gasesc o reteta de braga adevarata dar deocamdata fara folos. In vara asta am stat vre-o saptamana in Severin iTi dai seama ca am baut de m-am spart. Dar reteta n-am putut sa fac rost ... mi-a povestit ea Domnica cate ceva dar zicea ca n-o s-o pot face ca merge numai in cantitati mari etc etc. In orice caz ea face braga foarte buna in Severin. Ai aici un articol cu Doamna Domnica... mai mult deocamdata nu Te pot ajuta, dar speranta moare ultima !!!

http://www.adevarul.ro/locale/turnu-severin/Braga_de_Severin-produsa_dupa_o_reteta_veche_de_100_de_ani-ajunge_si_in_Spania_0_293970656.html

A fost odata....ieftin si autohton: Braga!
Dan
#25 -

A reaparut Braga in Bucuresti

Salut,

Suntem producatori de braga. Participam activ la targurile de produse traditionale.
Afla care sunt locatiile unde poti gasi braga in Bucuresti pe www.bragabuna.ro.

A fost odata....ieftin si autohton: Braga!
robert
#26 -

braga

Salutare tuturor
Am auzit,vazut,citit de aceasta braga minunata.Tatal meu imi povesteste mereu,cat de buna era.Acum nu mai gaseste.Daca cineva are acea reteta extraordinara,testata si apreciata,i-as multumi de la pamant si pana la cer de o mie de ori,pentru acea reteta,daca mi-ar putea-o da.Vreau sa-i fac o surpriza tatalui meu,care o apreciaza mult de tot.Ma puteti gasii,la idul sascaurobertpaul@yahoo.com,daca aveti inima buna,pentru a-mi putea trimite acea reteta originala si testate,sa merite facuta.Jur cu mana pe inima ca nu o voi instraina,decat unei singure personae,cand voi fi batranel.Multumesc.

A fost odata....ieftin si autohton: Braga!
Emil Mitru
#27 -

Reteta de fabricare a bragai acasa

Desi stau in Canada nu inseamna ca avem tot. Nu !!!! Toate porcariile si ma refer la Coca, Pepsi etc. da le avem. Acum citeva zile am gasit un dud !!! prima data in 25 de ani !!! Dar braga eh eh eh ! Nu-i. ! Daca aveti amabilitatea Dl Iustin sa-mi trimiteti prin email reteta, v-as ramine indatorat. Email: bavaria6340@gmx.com O zi buna va doresc. Emil

A fost odata....ieftin si autohton: Braga!
constantin
#28 -

Comentariu nou

Buna Iustin.daca ai reteta de braga si vrei sa mi-o trimiti, iti spun multumesc anticipat. Am 65 ani si beam foarte multa pina in revolutie

A fost odata....ieftin si autohton: Braga!
constantin
#29 -

Comentariu nou

ID meu de mess: santa_maria_ro@yahoo.com

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera