5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre Crimeea

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Crimeea este in centrul atentiei in presa din toata lumea in ultimele zile. Asta dupa ce pe 26 februarie Rusia si-a plasat trupele in stare de alerta, de-a lungul frontierei cu Ucraina.

In Crimeea, o republica autonoma din sudul Ucrainei care gazduieste flota rusa la Marea Neagra, au avut loc ciocniri intre manifestanti prorusi si antirusi.

Marile puteri occidentale si-au exprimat dezacordul fata de gestul Rusiei si fac eforturi pentru a evita un posibil razboi.

Presedintele Rusiei Vladimir Putin a sustinut marti, 3 martie, o conferinta de presa unde a declarat ca "nu vor lupta impotriva armatei ucrainiene" si nu are de gand sa anexeze Crimeea.

De ce este Crimeea importanta in toata aceasta ecuatie si care sunt mizele veti afla din lista de mai jos:

1. Peninsula Crimeea, din Marea Neagra, este importanta datorita climei, culturii variate, asezarii geografice si din punct de vedere istoric. Crimeea face parte din Ucraina inca din 1954, cand liderul sovietic Nikita Khrushchev "a dat-o" Ucrainei, care la acea vreme facea parte din URSS, care s-a spart in 1991.

Crimeea a fost in acea perioada regiune semi - autonoma cu stranse legaturi politice cu Ucraina, dar in acelasi timp cu legaturi culturale apropiate de Rusia.

Pe 5 mai 1992 a fost creat propriul guvern al Republicii Crimeea, in urmatoarea zi fiind creata si constitutia. Pe 19 mai Crimeea a acceptat sa faca parte din Ucraina si a renuntat la un guvern propriu, dar comunistii crimeeani au fortat guvernul de la Kiev sa extinda statutul autonom al Crimeei.

Pe 14 octombrie parlamentul crimeean a creat postul de presedinte al Crimeei, acesta fiind alcatuit pe moment dintr-un consiliu de tatari.

Conflictele s-au mai linistit, dar pe 17 martie 1995, parlamentul ucrainean a intervenit si l-a inlaturat pe presedinte.

Dupa o constitutie interimara, actuala constitutie a fost pusa in aplicare, schimband numele tarii in Republica Autonoma Crimeea.

Sursa foto                                                                                                            Sursa foto

2. Crimeea este inconjurata aproape in intregime de Marea Neagra. Datorita climei placute este preferata ca destinatie de vacanta. Totodata este importanta si pentru Rusia care a reusit  sa obtina in 2010 un tratat prin care i se permite sa stationeze navele ruse in Crimeea pana in 2042.

Sursa foto

3. Dincolo de importanta strategica a Crimeeii si Ucrainei situatia in zona este complicata. De exemplu o mare parte din ce se obtine din agricultura din Ucraina este exportat in Rusia. Insa Crimeea depinde de apa si de gazele naturale din Rusia.

Mai mult chiar, gazele naturale din Rusia care ajung in Europa trec prin gazoducte care se afla in Ucraina. Asa ca mizele sunt mari pentru mai multe state.

4. Crimeea este cunoscuta prin prisma Razboiului din Crimeea, care s-a desfasurat in perioada 1853 - 1856.   A fost un conflict armat dintre Imperiul Rus, pe de-o parte, si o alianta a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei, a celui de-al doilea Imperiu Francez, a Regatului Sardiniei si a Imperiului Otoman, pe de alta parte. Mai este considerat a fi fost unul dintre ultimele razboaie religioase pe continent.

5. Majoritatea celor care locuiesc in Crimeea este alcatuita in prezent de etnici rusi, aproximativ 1.200.000 sau 58,3% din totalul populatiei, arata recensamantul realizat in 2001. 24% sunt ucrainieni si 12% tatari crimeeni. Drept urmare si situatia culturala este una mai complicata si variata.

Sursa foto, sursa thumb
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera