15 lucruri pe care nu le stiati despre metroul bucurestean

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Citeste si: 10 lucruri pe care nu le stiai despre RATB

Majoritatea dintre noi foloseste metroul in fiecare zi. Uite 15 lucruri pe care ar trebui sa le stiti despre metrou:

1. Momentan reteaua de transport a metroului bucurestean se intinde pe 68,2 km de cale dubla, existand patru magistrale cu 49 de statii, iar distanta medie intre doua statii este de 1,5 km.

2. Media de oameni care folosesc metroul in zilele lucratoare depaseste in mod frecvent numarul de 650.000.

3. Reteaua de metrou din Bucuresti este mai mare decat retelele similare din Praga, Amsterdam sau Budapesta.

4. In cartierul Drumul Taberei nu a fost construit metroul din cauza unui capriciu al lui Nicolae Ceausescu. Dictatorul considera ca in acea zona de blocuri construite in perioada lui Gheorghe Gheorghiu Dej locuiau "burgheji" care nu meritau acest mijloc de transport în comun.

5. Statia de metrou Costin Georgian este singura statie care poarta numele unui angajat al Metrorexului. Costin Georgian nu a fost o mare personalitate, ci directorul general al metroului dupa Revolutie, dupa ce a muncit o viata intreaga pentru dezvoltarea acestuia si a murit in noaptea dinaintea inaugurarii statiei Basarab, pe 25 august 1992.

6. Se spune ca linia a treia, adica instalatie de alimentare cu energie de pe langa sine, a fost o inventie a unui inginer care a improvizat o solutie in criza de timp. Metroul trebuia inaugurat si nu avea alimentare electrica.

7. Statia de metrou de la Politehnica este un fel de muzeu subteran si iti ofera o calatorie in timp, pana in Cretacicul superior, in urma cu 180 de milioane de ani. Statia de metrou Politehnica, inaugurata in 1983, este pavata cu placi de marmura pline de fosile. In marea graba de a da in folosinta statia de metrou nimanui nu i-a pasat ce fel de marmura se foloseste si au extras marmura din muntii Apuseni, de la Rosia.

8. Singurul metrou care nu e in totalitate subteran se afla la Berceni, cand pentru o statie metroul seamana mai mult a tren.

9. Statiile ar fi trebuit sa fie decorate cu inox si existau mari restrictii la marmura deoarece majoritatea era dirijiata catre Casa Poporului.

10. Varianta romaneasca de boltari prin care se putea infiltra apa s-a dovedit a fi atat de buna incat intr-o delegatie de documentare rusii au incercat sa afle din ce e facuta izolatia si sa ne-o fure, dar nu au reusit.

11. Daca va intrebati de ce scartaie metroul cand intra in Gara de Nord, raspunsul este simplu: Ceausescu a modificat planul orginal printr-o solutie chinuita, a cerut iesirea din Gara de Nord pe strada Polizu si a fortat curba ca asa i s-a parut lui ca ar fi mai bine.

12. Statia de la Piata Romana a fost partial construita pe ascuns, fara ca sotii Ceausescu sa fie informati, deoarece Elena Ceausescu era impotriva realizarii acestei statii. Locuitorii capitalei au trimis scrisori cu inversunare, astfel ca, in cele din urma, familia Ceausescu si-a dat acordul pentru construirea statiei Piata Romana, cu conditia ca circulatia pe Bulevardul Magheru sa nu fie oprita.

13. La prima incercare a metroului Elena Ceausescu a cobit si a spus ca nu va merge si, intr-adevar metroul nu a pornit din prima. Ceauseasca s-a intors spre Ceausescu si i-a facut cu pumnii: sac, ca nu merge! Mecanicul a mai incercat o data si a pornit. Atunci Ceausescu s-a intors spre ea si i-a facut la fel: sac, c-a mers!

14. Scopul initial al retelei de metrou era transportarea bucurestenilor de la locuintele lor la fabrici (de exemplu Semanatoarea si Republica) si platformele industriale (Pipera).

15. La 19 noiembrie 1979 pleca din statia Semanatoarea primul metrou cu calatori din istoria Romaniei.

Voi mai stiti alte lucruri interesante despre metrou?

Sursa foto

Surse articol: 1234567.

 
19 comentarii vrei sa comentezi?

1 - 10 din 19 comentarii

15 lucruri pe care nu le stiati despre metroul bucurestean
andreea
#1 -

Comentariu nou

planul original, nu originar.

15 lucruri pe care nu le stiati despre metroul bucurestean
dada
#2 -

Comentariu nou

@andreea: originar este un sinonum al cuvantului initial...

15 lucruri pe care nu le stiati despre metroul bucurestean
malina
#3 -

Comentariu nou

@andreea: serios? din tot articolu' asta, tot ce poti sa spui e legat de o greseala? for the love of god, ce oameni..

15 lucruri pe care nu le stiati despre metroul bucurestean
Doro
#4 -

Comentariu nou

Avem noroc că îl avem. Altfel oraşul ăsta ar fi un haos şi mai mare decât este.

15 lucruri pe care nu le stiati despre metroul bucurestean
Andra
#5 -

ce interesant!

Chiar nu stiam de ce scartaie metroul la gara de nord si am fost intotdeauna curioasa. Si e interesant si fact-ul ala despre Piata Romana.

:D

15 lucruri pe care nu le stiati despre metroul bucurestean
Tiberiu
#6 -

Dezinformare.

Cum e posibil sa scrieti asa ceva?

7. Statia de metrou de la Politehnica este un fel de muzeu subteran si iti ofera o calatorie in timp, pana in Cretacicul superior, in urma cu 180 de milioane de ani.

Eu inteleg ca nu multa lume are cunostinta de erele geologice si repartizarea lor in timp, dar datoria voastra era sa va informati inainte sa scrieti asta. Acu 180 de milioane de ani nu era Cretacic superior, ba chiar Jurasic inferior. :)

Cretacicul se estimeaza ca ar fi tinut de acum 141 mil ani pana acum 65 mil ani (stiti voi, meteorit, dinozauri, extinctie).

O zi buna va doresc si atentie la detalii!

15 lucruri pe care nu le stiati despre metroul bucurestean
Calin
#7 -

meh...

Ceausescu in sus, Ceausescu in jos... Bleh.

15 lucruri pe care nu le stiati despre metroul bucurestean
Andrei
#8 -

Comentariu nou

"interesant si fact-ul ala despre Piata Romana." sa mori tu ca exista cuvantul "fact" in dex-ul limbii romane!! Generatie de copii ratati...

15 lucruri pe care nu le stiati despre metroul bucurestean
vali c.
#9 -

Comentariu nou

@ Andrei: prin expresii de inalta tinuta academica precum "sa mori tu", dovedesti cu prisosinta ca tu esti de fapt un ratat. nu un copil, ci simplu: un ratat. esti unul dintre oamenii aceia care lesina de placere cand descopera o greseala sau ceva minor de care sa se lege. "fact" nu exista in limba romana, dar poate fi folosit in conversatii usoare, asa cum acum cateva zeci de ani se foloseau cuvinte frantuzesti, ex.: " réalité". faptul ca te legi de asemenea detalii si mai si jignesti aiurea te incrimineaza pe tine ca fiind un ratat.

15 lucruri pe care nu le stiati despre metroul bucurestean
pope
#10 -

plagiatoare

andra munteanu, niste credite autoarei articolului de unde ai copiat cu nesimtire?
http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/bucuresti-stiri_din_bucuresti-metrou-metrorex-nicolae-elena-ceausescu-comunism-dictatura-constructie_metrou-legende-drumul_taberei-romana-statii_0_727127364.html

esti penibila.

1 - 10 din 19 comentarii

d'ale zilei...

Credeti in Dumnezeu?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera