120 de fotografii monumentale: Arno Minkkinen

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

1."From the waters"…………..2."Of the hands"

In perioada 5 sept-22 oct Muzeul National de Arta Contemporana (mnac pentru apropiati) gazduieste o expozitie asteptata de 10 ani de zile: Saga - The Journey of Arno Rafael Minkkinen.

Conceputa ca un lung si generos poem vizual de catre curatorii ei (Todd Brandow si A.D.Coleman), aceasta cuprinde 120 de lucrari, printre care se regasesc fotografii reprezentative pentru opera artistului, imagini mai putin cunoscute, lucrari ce nu au fost niciodata publicate si care sunt expuse aici pentru prima oara, inclusiv o selectie consistenta a fotografiilor realizate din anul 2000 pana in prezent. In acest fel expozitia tinteste spre o audienta larga, dar in acelasi timp le ofera celor familiarizati cu opera lui Minkkinen posibilitatea de a o redescoperi.

Cam asta scrie in foile pe care le veti putea culege de la fata locului. Ar mai fi si alte lucruri interesante de citit acolo, insa acestea se descopera numai in timpul vizitei. In afara de foi, puteti sa va aruncati privirea pe un catalog gros, o adevarata Biblie a monografiilor Minkkinen publicate pana acum - care de altfel da si numele expozitiei.

Minkkinen a venit la Bucuresti cu ocazia vernisajului expozitiei de la MNAC.

Minkkinen4

3. "To the north" ……4."Along the lakes"……..5."Towards the forests"

SAGA - the epic journey - "este o aventura fizica in natura si in spatiul urban, in acelsi timp in care semnifica o incursiune psihologica in singuratatea spiritului uman", spunea A.D.Coleman, curatorul expozitiei, la vernisaj.

Un lucru uimitor legat de fotografiile domnului Minkkinen este faptul ca nu sunt deloc prelucrate: "nu exista nici o expunere dubla, nici vreo manipulare digitala" - marturiseste artistul.

Si uimirea se amplifica. Pentru ca te plimbi asemeni unui pelerin prin spatiul expozitional de la etajul trei al Muzeului de Arta Contemporana si nu stii daca sa te indoiesti sau nu ca apa poate fi atat de clara si nu percepe tremurul mainii care iese din ea, ca expunerile sunt perfecte si surprind trupul incordat in tot felul de pozitii care sfideaza gravitatia, ca se poate obtine o compatibilitate atat de mare intre natura si corpul uman care o imbratiseaza.

Iar majoritatea fotografiilor sunt denumite “autoportret”. Pentru ca, intr-un fel sau altul, fotograful intervine fizic in peisaj: cu un deget, cu o mana, cu un picior sau cu intregul corp.

Tocmai de aceea Minkkinen sustine in prefata site-ului sau ca se considera a fi un fotograf documentarist: "Daca mi se vad bratele iesind de sub zapada, inseamna ca sunt sub zapada". Mai mult decat atat, el nu accepta sa aiba in preajma pe nimeni atunci cand fotografiaza; pentru ca nu vrea sa consume timpul oamenilor, sa ii puna in situatii stanjenitoare sau sa ii supuna vreunui risc.

Si atunci intregul proces de comunicare se desfasoara intre el si camera, iar fotograful ajunge sa aiba incredere in ea, sa se lase pe mana ei fara sa stie ce se poate intampla.

passing through

6."About the cities"………7."At the ocean’s edge"

Totusi Minkkinen vorbeste in deschiderea expozitiei despre faptul ca atunci cand se uita la un peisaj nu se vede pe sine in el. Imaginea lui insusi ii apare mult mai tarziu, cand proceseaza filmul si isi spune: “Ooo! Deci asta s-a intamplat!”. Pentru ca el nu doreste sa se ilustreze pe sine ca personalitate, ci ca fiinta umana ce stabileste legaturi profunde cu ceea ce ii este exterior. Considerand natura ca fiind "the cathedral of the universe", fotograful incearca sa ii aduca un omagiu prin lucrarile sale, apropiindu-se de ea:  "sometimes with amazement, sometimes with wonder, sometimes with fear".

joc 

 8."Among the woman"……9."Across the desert"

Cam odata la 10-20 de fotografii apare si trupul in deplinatatea lui, apare nudul care poate soca privirile puritane. Acesta este ales ca forma de exprimare artistica din doua motive:

  1. corpul dezgolit se afla intr-o mai buna comuniune cu natura, care la randul ei ofera privirii stanci si pietre si coaste dezgolite;
  2. artistul nu vrea sa faca fotografie de moda, nu vrea ca hainele sa distraga atentia sau sa indeparteze gandul privitorului de substanta peisajului.

 foto2

 

10."Through the canyons"……11."Within the waters"

Asa ca nu va ramane decat sa va plimbati in lung si in lat prin sali, pentru a-l regasi pe Minkkinen in prelungirea cladirilor, in umplerea spatiilor, in echilibrarea sau tulburarea locurilor. Cateodata omul se incadreaza perfect in peisajele primordiale: nu pare necesar, dar nici nu e in plus-exista pur si simplu; alteori apare surprinzator, din unghiuri spectaculoase, care te lasa numai sa ghicesti caderea, zbuciumul, nelinistea.

Artistul nu e doar un om prezent in peisaj-este transpus, sculptat in lucruri, lasandu-le sa transpara prin el sau inecandu-se in textura lor, reinventandu-si parca de fiecare data adaptarea la mediul inconjurator.

foto1

 
12."At home"


Explorarea biografica: Nascut in Finlanda in 1945, Arno Rafael Minkkinen a emigrat in America dupa numai 6 ani petrecuti pe meleagurile natale. In perioada in care a fost copywriter la New York a dezvoltat un atasament profound pentru fotografie si a decis sa o studieze pentru doi ani la Rhode Island School of Design.

In prezent este professor la University of Massachusetts, iar fotografiile sale sunt prezentate in colectiile unor muzee importante din intreaga lume, intre care putem aminti: Centre Georges Pompidou, Tokyo Metropolitan Museum of photography, Museum os Fine Arts Boston, Muzeul Finlandez al fotografiei s.a.

Arno Minkkinen1

Ultimele indrumari:

Muzeul e deschis de miercuri pana duminica in intervalul 10h00- 18h00

Biletul de intrare costa 5 RON, (gratuit : studenti la arte, artisti, pensionari)

Dupa ce parasiti expozitia, cel mai bun lucru pentru a va limpezi gandurile si pentru a impartasi impresii este terasa MNAC, unde a avut loc si petrecerea de dupa vernisajul de marti.

petrecere mnac
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera