10 statiuni balneare din Romania

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Acum la inceput de toamna e perioada perfecta pentru un concediu de relaxare si tratare a unor afectiuni pentru a te pregati de un nou inceput la munca sau scoala. Oricat de frig ar fi afara (desi momentan nu e cazul) aceste 10 statiuni balneare sunt un loc bun in care sa iti petreci timpul. Daca ai apa termala, vremea de afara devine un factor prea putin important.

1. Baile Herculane: Cea mai veche statiune balneara din Romania si una dintre cele mai vechi din lume, fiind atestata documentar in anul 153 e.n. Izvoarele cau o temperatura intre 38 şi 53 grade Celsius, si unele intre 46 si 56 grade Celsius. Statiunea este situata in judetul Caras-Severin, pe Valea Cernei, la 5 km de principala artera rutiera care leaga vestul tarii de Bucuresti. Statiunea face parte din Parcul National Valea Cernei-Domogled.

Principalul factor terapeutic al statiunii este reprezentat de izvoarele sulfuroase, iodate, bromurate sau bicarbonatate, termo-minerale si cloruro-sodice, indicate atat pentru tratamentele de cura externa cat si pentru cele de cura interna.

In genere sunt folosite pentru: tratarea unor boli de piele; boli ale sistemului nervos periferic; boli ale aparatului locomotor; intoxicatii cu plumb si alte metale grele; boli ale aparatului respirator; afectiuni ginecologice; boli ale tubului digestiv si ale glandelor anexe; boli de nutritie; afectiuni metabolice; unele boli ale rinichilor si cailor urinare si afectiuni posttraumatice.

Contraindicatii: Boli acute, tumori, T.B.C., epilepsie, tulburări psihice, sindrom hemoragic.

Tipuri de proceduri: Hidroterapie, electroterapie, masaj, recuperare functionala, cultura fizica medicala, acupunctura, tratamente geriatrice, cosmetica geriatrica, medicina traditionala chineza.

Baile Herculane 1   Baile Herculane 2

2. Calimanesti – Caciulata: Este considerata cea mai frumoasa dintre satiunile balneoclimaterice de pe valea Oltului, fiind renumita pentru efectele terapeutice ale apelor sale minerale, pentru bioclimatul sau si pentru multitudinea punctelor de interes turistic din zona. Apele minerale de la Calimenesti au fost folosite de insusi imparatul frantei Napoleon III. Baile Calimanesti-Caciulata sunt situate in jud. Valcea, la 18 km nord de Ramnicu Valcea.

Factorii naturali de cura sunt reprezentati de apele minerale sulfuroase, clorurate, bromurate, sodice, calcice, magneziene. Acestea sunt folosite in tratarea unor afectiuni ale tubului digestiv (gastrite cronice, colite cronice); afectiuni hepato-biliare; afectiuni renale si ale cailor urinare; afectiuni metabolice si de nutritie (diabet zaharat, obezitate); afectiuni reumatismale inflamatorii (artroze); afectiuni neurologice periferice; afectiuni respiratorii, afectiuni asociate (ginecologice, dermatologice, cardiovasculare, astenie, boli profesionale).

Contraindicatii: afectiuni in stadiu acut, boli infectioase, boli venerice, tumori maligne, hemoragii abundente, sarcina patologica in orice luna si sarcina normala incepand cu luna a V-a, epilepsie si boli psihice, alcoolism.

Calimanesti-Caciulata 1   Calimanesti-Caciulata 2

Baile 1 Mai - Statiunea de la Baile 1 Mai este situata in judetul Bihor, la 2 km de Baile Felix si 4 km de Oradea, intre satele Rontau si Haieu. Statiunea s-a facut remarcata mai ales datorita apelor minerale si a namolului sapropelic extras din lacul aflat in localitate, utilizate in tratarea unor afectiuni reumatice, afectiuni ale sistemului nervos central si periferic si afectiuni ginecologice.

La Baile 1 Mai puteti gasi strandul "Venus" cu o capacitate de cateva mii de locuri si cu multe bazine din care unul olimpic si unul cu trambuline pentru sarituri. De asemenea si "Strandul cu valuri" cu o capacitate mai mica de locuri, dar care este special datorita valurilor care sunt produse in apa din bazin.

Tot aici gasiti si "Lacul cu nuferi" unde creste o floare unica in Romania, protejata prin lege si considerata o rezervatie naturala. Floarea de nufar provine din apele Nilului. Datorita faptului ca apa este calda, nu ingheata niciodata si la inceputul secolului XX aceasta localitate era numita si "Localitatea unde canta broastele si iarna".

Baile 1 Mai 1    Baile 1 Mai 2

4. Sovata - Sovata este situata la cca 15 km de Targu Mures si a fost mentionata ca loc de cura inca din 1597. Renumele statiunii se datoreaza lacurilor Ursu, Alunis, Verde, Negru, Rosu, Mierlei si Serpilor, care au ape clorurate si sodice. In lacul Rosu, care este format pe un masiv de sare, are loc fenomenul de heliotermie (vara, temperatura apei variaza in functie de acumularea caldurii solare in apa sarata, apa calda fiind protejata de un strat de apa proaspata provenita din raulete, care nu se amesteca cu apa sarata, ci se mentine la suprafata, actionand ca un izolator termic). Acest lucru face ca vara temperatura Lacului Ursu, cel mai mare lac heliotermal, sa varieze intre 10-20°C la suprafata, 30-40°C la adancimea de 1 m si 40-60°C la adancimea de 1, 5 m.

La Sovata se trateaza cu succes in principal afectiunile ginecologice (insuficienta ovariana, cervicite cronice, metroanexite, sterilitate). Cu o rata de succes mai mica, se trateaza si reumatismale degenerative, inflamatorii si abarticulare (artroze, spondiloze, tendinoze, poliartroze); afectiuni posttraumatice (stari dupa luxatii, entorse sau dupa operatii pe articulatii); afectiuni neurologice periferice (sechele dupa poliomielita, pareze, polioneuropatii); afectiuni endocrine (hipotiroidie).

Baile Sovata 1    Baile Sovata 2

5. Covasna – Statiunea de la Covasna, situata la 31 de km de Sfantu Gheorghe si 60 de km de Brasov, mai e numita si statiunea celor 1000 de izvoare minerale sau statiunea inimii.

Statiunea este cunoscuta pentru apele minerale si aerul care ajuta la tratarea afectiunilor cardiovasculare (stari dupa infarct miocardic, cardiopatie ischemica, insuficienta mitrala si aortica, hipertensiune arteriala), boli hepato-biliare, boli digestive. Spitalul de recuperare a bolilor cardiovasculare din Covasna este considerat atat in tara cat si in strainatate ca unul dintre cele mai renumite spitale de acest gen din Romania si chiar din Europa.

Aici se gasesc izvoare minerale carbogazoase, bicarbonatate, clorurate-sodice, hipotone şi hipertone namol mineral si mofete (emanatii de dioxid de carbon), ca urmare a mineralizarilor din perioada post-vulcanica. In zona exista peste 1500 de izvoare minerale, iar mofetele, cu o valoare terapeutica deosebita sunt raspandite pe o suprafata de 40 ha.

Contraindicatii: boli infecto-contagioase, boli venerice, tumori maligne, boli psihice, boli de natură tuberculoasă, sarcină normală peste 3 luni.

Baile Covasna 2    Baile Covasna 1

6. Baile GovoraStatiunea este situata in nord-estul judetului Valcea si se poate ajunge acolo mergand pe DN67, Ramnicu Valcea-Horezu-Targu Jiu. Numele de Govora se spune ca vine din dialectul traco-dac si inseamna adancitura, vale cu multe izvoare.

Baile Govora reprezinta una dintre cele mai bogate statiuni în ape iodurate si bromurate din Europa, iodul si bromul avand origine organica.
La Govora se folosesc apele minerale de mare concentratie, iodurate, bromurate, sulfuroase, clorurate, sodice si hipertone in tratarea unor afectiuni respiratorii sau reumatismale, afectiuni otorinolaringologice; afectiuni posttraumatice; afectiuni neurologice periferice si centrale si afectiuni asociate.

Contraindicatii: Boli infecto-contagioase, boli venerice, tumori maligne, hemoragii, sarcina începând cu luna a 3-a, boli psihice, boli de natura tuberculoasa.

Instalatii de tratament: Instalatii pentru bai calde cu ape minerale iodurate sau cu ape minerale sufuroase la vane; bazin cu apa minerala calda pentru kinetoterapie; instalatii pentru aplicatii de namol cald; instalatii pentru terapie respiratorie: aerosoli, inhalatii; instalatii complexe pentru electroterapie si hidroterapie; sala de gimnastica medicala, masaj medical; buvete pentru cura interna.

Baile Govora 2    Baile Govora 1

7. Baile Felix – Baile Felix sunt in judetul Bihor, la 9 km de Oradea, iar principalul punct de atractie sunt apele termale care ating temperaturi ridicate, ceea ce permite chiar si efectuarea unor bai in aer liber in timpul iernii.

Aici gasiti ape minerale termale, cu o temperatura cuprinsa intre 41- 49ºC . Din punct de vedere al compoziţiei chimice, ele sunt bicarbonatate, sulfatate, calcice, sodice, silicoase, oligominerale; iar namolul terapeutic este folosit sub forma de impachetari sau bai.

Apele de la Felix sunt bune pentru tratarea de: afectiuni reumatismale inflamatorii; afectiuni reumatismale degenerative; afectiuni reumatismale abarticulare; afectiuni postraumatice; afectiuni neurologice centrale si periferice; afectiuni ginecologice; afectiuni asociate.

Contraindicatii: boli infecto-contagioase, boli venerice, tumori maligne, hemoragii, boli psihice.

Baile Felix 2    Baile Felix 1

8.  BorsecO veche statiune, deschisa tot timpul anului, cu numeroase izvoare de ape minerale carbo-gazoase, cu calciu si magneziu, situata in jud. Harghita, la 20 km de Toplita. Apele minerale din zona au fost recomandate pentru actiunile lor tamaduitoare de catre medicul italian Burcello in 1594. Recunoasterea internationala a calitatilor terapeutice a apelor sale minerale a fost confirmata prin acordarea unor importante distinctii: medalia Targului International de la Viena (1873), medalia de argint si diploma de onoare la expozitiile organizate in 1876 la Berlin si Trieste si diploma de onoare a Expozitiei de la Paris (1878).

Statiunea Borsec este recomandata in tratamentul bolilor cardiovasculare (insuficienta mitrala compensatorie si insuficienta cardiaca, hipertensiune, varice), al bolilor endocrine (hipertiroidie, boala Basedow, starea de prepubertate la copii supraponderali), dischinezie biliara, boli digestive (gastrita cronica hipoacida, constipatie cronica, colita cronica nespecifica), colicistita cronica necalcaroasa, tulburari renale si ale aparatului urinar, nevroza astenica, boli dermatologice, metabolice si de nutritie etc.

Baile Borsec 1    Baile Borsec 2

9. Vatra Dornei – Supranumita Perla Bucovinei, Vatra Dornei e situata la 105 km de Suceava si 40 de km de Campulung Moldovenesc. Apele de aici sunt in principal minerale carbogazoase, feruginoase, slab bicarbonatate, sodice, calcice, magneziene, hipotone. Mai gasiti si namol de turba transportat de la Poiana Stampei folosit in tratament atat sub forma de bai de namol, cat si la impachetari.

Apele de la Vatra Dornei sunt indicate in tratarea unor afectiuni precum: boli reumatismale degenerative si diartritice, stari post-traumatice, boli ale sistemului nervos periferic si central, boli endocrinologice, boli ginecologice, boli respiratorii, tulburari nervoase şi de metabolism, tulburari digestive, boli ale sangelui.

Contraindicatii: boli infecto-contagioase, boli venerice, tumori maligne, hemoragii, boli psihice, boli de natură tuberculoasă

Instalatii de tratament: instalatii pentru bai calde cu apa minerala carbogazoasa la vane; instalatii pentru bai calde de namol si pentru impachetari cu namol; buvete pentru cura interna cu ape minerale; instalatii pentru mofete artificiale; instalatii pentru electro- si hidroterapie; mecanoterapie; instalatii pentru aerosoli; sala de gimnastica medicala, masaj medical.

Baile Vatra Dornei 1    Baile Vatra Dornei 2

10. Baile Tusnad – Statiunea se afla la baza muntelui Ciomatu, la doar o ora de mers pe jos de singurul lac vulcanic din Europa – Lacul Sfanta Ana. Aerul si apele minerale de aici sunt un factor de cura important in tratarea afectiunilor cardiovasculare (stari dupa infarct miocardic, arteriopatii periferice, hipertensiune arteriala), afectiuni ale sistemului nervos central, afectiuni ale tubului digestiv precum si afectiuni ale cailor urinare (litiaza renala, inflamatii ale cailor urinare). Apele minerale de la Tusnad sunt carbogazoase, cloruro-sodice, bicarbonatate si mofete.

Contraindicati: Formatiuni tumorale, reumatism articular acut, insuficienta cardiaca, tiroidite

La Tusnad gasiti instalatii pentru bai minerale carbogazoase; instalatii pentru mofete; buvete pentru cura interna cu ape minerale; bazin cu apa minerala termala in aer liber; bazin cu apa minerala mezotermala in aer liber; instalatii complexe de electro- si hidroterapie; instalatii de aerosoli si inhalatii; sali de gimnastica medicala; masaj medical

Baile Tusnad 1    Baile Tusnad 2

Surse foto: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20.

Surse articol: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.
11 comentarii

10 statiuni balneare din Romania
Bogdan
#1 -

corect

Nuferii se intalnesc in mai multe locuri cu ape termale in tara noastra, nu doar la Baile 1 Mai
De la Sovata la Tg Mures sunt peste 50km, nu 15.

10 statiuni balneare din Romania
delia
#2 -

Comentariu nou

nuferi la felix ,

10 statiuni balneare din Romania
Doina D
#3 -

Un demers interesant

Interesant demersul dvs de a promova statiunile din tara. Ar fi util sa nu va opriti doar la 10. Incercati sa oferiti informatii despre cat mai multe statiuni de tratament si de ce nu de relaxare. Un loc absolut superb in care fug de cate ori am nevoie de liniste si aer curat este Slanic Moldova (cel mai ozonat aer din Romania), statiune in care se trateaza cu succes tot felul de boli, in special digestive. Cu siguranta sunt multe locuri in tara, de care cei foarte tineri nu stiu si nu prea au de unde afla. Provovati-le! Aveti deja un inceput frumos! Succes

10 statiuni balneare din Romania
Apostolache
#4 -

distanta Sovata Tg-Mures

este de 60km si nu de 15km cum precizati dumneavoastra. Este totusi o mica diferenta nu?

10 statiuni balneare din Romania
MARIA
#5 -

Comentariu nou

Suntem in vara anului 2014----STIMATI TOVARASI

10 statiuni balneare din Romania
yovasy
#6 -

Comentariu nou

nu stiu ce sa zic!!!??? caut ceva frumos si as vrea sa petrec cu familia undeva frumos si tratament cu namol, si nu stiu unde ? Sugestie va rog

10 statiuni balneare din Romania
manuela
#7 -

Comentariu nou

Buna
Eu le-am citit pe toate si despre toate scrie frumos ma gandeam la Baile Herculane dar sant foarte departe de Peatra Neamt si nici nu am tren direct e greu de ajuns.
Apoi am cerecetat Slanic Moldova nu e rau adica nu scrie rau numai despre personalul Hotelurilor scrie cam rau nu stiu cat este de adevarat sant dezamagita ca nici nui eftin e destul de scump si sa mergi acolo sa fii tratat urat ori camerista ca sa-si faca treaba trebue sa o platesti separat, asa mi sa intamplat la mare trebuia sa platesc camerista ca sa aduca prosoape hartie igienica or sa schimbe lenjeria tot timpul uita.

10 statiuni balneare din Romania
Anca
#8 -

Atentie, confuzie!

Apele termale sunt diferite de cele minerale, nu le bagati in aceaasi oala...

10 statiuni balneare din Romania
Robert
#9 -

Comentariu nou

Recomand sa vizitati Parcul Balnear Toroc din Dej care se afla la 60km de cluj, sunt conditii foarte bune avand in vedere ca s-a modernizat in 2017 http://www.toroc.ro/

10 statiuni balneare din Romania
adeluta  ciutacu
#10 -

recomandari statiune 2018
astept recomandari ptr o statiune in romania--eu sunt dobrogeanca---pentru 2018 si pe email adelutac001@gmail.com si pe Facebook adeluta ciutacu
10 statiuni balneare din Romania
Marcela
#11 -

bai termale

Sint impreuna cu mama mea de 84 ani, traim la Brasov si am dori sa am mergem intr-o statiune frumoasa cu tratament pentru reumatism artroza si Polineuropatie. Puteti sa ne dati ceva informatii, care sint cele mai indicate si convenabile tinind cont ca mama mea nu se poate deplasa usor,nu poate sa urce scari si nu avem masina. Va multumesc

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera