10 personalitati cool ale Bucurestiului
Parcursul si dezvoltarea Bucurestiului au fost influentate pe parcursul anilor de mai multe personalitati. Unele au devenit adevarate legende, in timp ce altele s-au facut remarcate pentru abilitatea lor de a coordona lucrurile.
Daca ar fi sa vorbim astazi despre ele, in limbaj urban, le-am trece pe lista persoanelor si personalitatilor cool care ne-au modelat orasul.
Noua, cel putin, ne-ar fi placut sa le cunoastem pe multe dintre ele. Pentru ca ne imaginam ca toate aceste personalitati erau cool si credem ca ar fi fost incantate sa incerce un mix cu limonada si bere.
Dar, cum nu mai avem aceasta oportunitate, ne-am gandit sa va spunem mai multe despre ele si sa le trecem intr-o lista a celor mai cool personalitati din Bucuresti.
Sursa foto
Pache Protopopescu
Este recunoscut drept cel mai mare primar al Bucurestiului. Pache Protopopescu a fost edil din 1888 pana in 1891, dupa ce a fost si prefect al Politiei Capitalei.
A construit zeci de scoli, inclusiv Liceul Gheorghe Lazar, a infiintat un serviciu gratuit de ambulanta (cu trasuri trase de cai).
Pache Protopopescu construieste primele trotuare si finalizeaza bulevardul care azi ii poarta numele.
Sursa foto
Nicolae Filipescu
Este un alt primar important, am putea spune, al Bucurestiului.
El a condus primaria Capitalei din 1893 pana in 1895, si de numele lui se leaga construirea de bai populare, extinderea retelei de canalizare a orasului si, foarte important, introducerea tramvaiului electric (la inceput pe linia actualelor bulevarde M. Kogalniceanu, Carol I si Pache Protopopescu).
Tot Nicolae Filipescu a construit Observatorul Astronomic din Dealul Piscului.
Sursa foto
Barbu Stefanescu-Delavrancea
Este scriitorul care a fost primarul Capitalei vreme de aproape doisprezece ani, din 1899 pana in 1911.
De numele lui se leaga extinderea iluminatului electric si tramvaiul, refacerea pavajului cu piatra cubica de pe mai multe strazi importante (printre care Lipscani si Calea Victoriei) si imbunatatirea retelei de apa potabila.
Semn ca nimic nu e nou sub soare, tot el era celebru pentru certurile cu membrii Consiliului municipal.
Sursa foto
Mihail Kogalniceanu
Este una din marile personalitati ale Romaniei si ale Bucurestiului. A fost premier in 1863, ministru de Externe in perioada domniei lui Carol 1 si ministru de Interne in timpul domniilor lui Cuza si Carol.
Mihail Kogalniceanu este cel care a sustinut ideea ca Bucurestiul sa devina Capitala. Asta era in anul 1859 cand se infiintasera Principatele.
In vremea respectiva, tarile europene si Turcia considerau Bucurestiul drept capitala.
Sursa foto
Toma Caragiu
Unul dintre cei mai mari actori romani. Toma Caragiu si-a pierdut viata in urma marelui cutremur din 1977, unul din cele mai mari dezastre din istoria Bucurestiului.
El era actorul care facea petreceri de Revelion petreceri memorabile, care si acum ne plac daca ne uitam la ele.
La 24 de ani Toma Caragiu se angajeaza la teatru si dupa o cariera impresionanta ajunge la teatrul Bulandra din Bucuresti in 1965.
In prezent teatrul ii poarta numele: Bulandra - Toma Caragiu.
Sursa foto
Eugeniu Carada
A fost un economist politic si scriitor roman. In 1880, cu un capital de 30 milioane de lei, liberalul Eugen Carada a pus bazele BNR, devenindu-i director. Domnul Carada avusese in tinerete o activitate politica destul de agitata.
Dupa ce a fost acuzat (ca multi alti politicieni ai vremilor tulburi) de complicitate la asasinarea lui Barbu Catargiu, a mai conspirat si la detronarea lui Cuza, si a avut tentative asemanatoare si in ceea ce il privea pe principele Carol I.
Pentru toate aceste activitati a stat "la racoare", dupa care s-a gandit sa intoarca serviciul, tinand bani la racoare.
Sursa foto
Ana Aslan
Este una dintre femeile care au contribuit la imaginea Romaniei peste hotare datorita eforturilor ei sustinute de a descoperi leacuri pentru tinerete.
Ana Aslan a fost director al Institutului National de Geriatrie si Gerontologie (1958 - 1988). In 1952 prepara vitamina H3 (Gerovital), care devine un produs geriatric brevetat in peste 30 de tari si in 1980 - a inventat, impreuna cu farmacista Elena Polovrageanu, Aslavital, produs geriatric.
O pomeneste chiar si scriitoare Isabel Allende, nepoata fostului presedinte chilian Salvador Allende, in unul din romanele sale.
"Intre timp, maica-mea, epuizata de munca de la ambasada, plecare la o clinica din Romania, unde celebra doctorita Aslan facea minuni cu pilulele ei geriatrice...
In saptamanile ce au urmat s-au intalat amandoi in sezlonguri sub cerul innorat al Bucurestiului, in halatele lor reglementare si in papuci, si-si povesteau viata precum doua bocitoare, fara pic de pudoare, caci presupuneau ca n-aveau sa se mai vada nicicand...
La sfarsitul curei, cand s-au intalnit la poarta spitalului pentru a-si lua ramas bun, mama, in eleganta ei tinuta de voiaj, cu ochii verzi limpeziti de lacrimi si intinerita de arta fenomenala a doctoritei Aslan, iar domnul din Venezuela...se numea Valentin Hernandez, era politician de vaza in tara lui."
Sursa foto
Carol Davila
A fost un mare medic, care in 1855 a infiintat in Bucuresti o scoala de mica chirurgie.
Carol Davila este cel care s-a straduit sa puna bazele invatamantului medical din tara noastra, iar in 1857 a infiintat Scoala Nationala de Medicina si Farmacie.
Datorita lui avem astazi Gradina Botanica din Bucuresti.
Carol Davila a avut aceasta initiativa, care a si fost pusa in aplicare.
Sursa foto
Regina Maria
Regina Romaniei, sotia regelui Ferdinand si mama lui Carol al II-lea. Dar nu doar aceste atribute o fac speciala.
Regina Maria a promovat intens cultura si a sustinut arta.
Ea a acordat burse de studiu si bani catre mai multe personalitati din lumea literara si artistica a anilor 1930.
Totodata, regina Maria a avut o fire sensibila si a scris poezii, povestiri pentru copii si a pictat.
Sursa foto
Coana Mita Biciclista
Coana Mita Biciclista a fost prima femeie care s-a plimbat cu bicicleta, pe Calea Victoriei, imbracata in pantaloni.
Numele ei real era Maria Mihaiescu era o femeie frumoasa, nu prea inalta (cam 1.60 m), cu parul blond tuns scurt si cu ochii verzi - albastri.
De asemenea, Coana Mita a fost prima femeie care s-a balacit in mare, imbracata intr-un costum de baie considerat sumar, pentru ca toata lumea, la acea vreme, facea baie in halat.
Asadar, Maria Mihaescu a fost o excentritate la vremea respectiva, ce va ramane mereu in istorie, ca prima femeie care s-a plimbat pe bicicleta.
Tu ce parere ai?
Pentru a posta trebuie sa fii logat.