10 lucruri pe care le invatam dupa tragedia de la Maratonul de la Boston

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Faima maratonului de la Boston are acum si amprenta unei tragedii. Trei persoane au murit si aproape 150 au fost ranite, dupa ce au avut loc mai multe explozii.

Presedintele SUA Barack Obama si-a exprimat regretul pentru acest eveniment si a spus ca se roaga pentru victime si pentru familiile celor care si-au pierdut viata, iar in aceasta zi trista "nu exista republicani sau democrati, ci cu totii sunt americani care se ingrijoreaza pentru cetateni".

Ministerul de Externe ne-a anuntat marti dimineata, 16 aprilie, ca din informatiile pe care le-a obtinut de la Consulatul General  al Romaniei la New York, printre victimele tragicului eveniment nu au fost identificati cetateni romani.

Ce s-a intamplat, ce inseamna asta pentru americani si cum este perceput acest incident de la Maratonul de la Boston incercam sa explicam in lista de mai jos.

1. Maratonul de la Boston nu are reguli stricte de organizare, in sensul ca spectatorii nu sunt paziti de forte de ordine ca sa nu se amestece cu alergatorii. Exista doar de un gard de protectie care separa spectatorii de alergatori.

2. Maratonul din Boston este cel mai vechi maraton din lume si este organizat anual, fiind unul dintre cele mai importante din Boston, cu aproximativ 500.000 de spectatori per editie.

3. Reactii, relatari de la fata locului, mesaje de incurajare de la lideri din intreaga lume au fost postate pe twitter pe hashtagul .

4. Potrivit unei statistici, ora la care a avut prima explozie, respectiv dupa 4 ore de la startul maratonului, coincide cu momentul in care cei mai multi alergatori erau in apropierea locului unde a fost pusa bomba, la aproximativ 50-100 de metri distanta de linia de final.

5. Maratonul de la Boston inseamna pentru participanti un act solidaritate, pentru ca ei nu alearga pentru un premiu. Atacul a aratat ca SUA sunt vulnerabile la actele de terorism, in ciuda masurilor care au fost luate dupa tragedia de la turnurile gemene, din 11 septembrie 2001.

In ciuda panicii care s-a creat oamenii s-au dus sa doneze sange pentru a ajuta victimele si s-au oferit pentru actiuni voluntare. Mai mult chiar, multi cetateni din Boston si-au pus la dispozitie casele participantilor internationali, care nu au putut sa plece de la Boston din cauza intarzierilor curselor aeriene.

6. Primarul orasului Thomas M. Menino era internat la spital, unde era tratat pentru o problema la picior, cand a auzit de incident. El s-a externat pentru a gestiona criza si pentru a oferi ajutor victimelor.

7. Exista deja teorii ale conspiratiei cu privire la autorii atacului. Una dintre acestea face referire la o scena dintr-un episod al serialului Family Guy, care ar putea sa fi prezis explozia de la maratonul de la Boston. (Scena cu pricina poate fi vazuta in video 2 de la sfarsitul articolului)

8. Bill Iffrig (din foto de mai jos), in varsta de 78 de ani, a fost doborat de explozie, dar s-a ridicat si schiopatand a terminat cursa. Mai avea doar 10 metri pana la linia de finish.

9. Unul dintre eroii de la Maratonul din Boston este Carlos Arredondo (foto de mai jos), imigrant din Costa Rica. El a sarit in ajutorul multor persoane ranite in explozie. Si-a folosit propriile haine pentru a opri sangerarea mai multor victime ranite. A incercat sa calmeze persoanele panicate de sunetul exploziei si a facut tot ce i-a stat in putere sa gestioneze situatia de criza.

10. Google a creat un instrument special, Person Finder: Boston Marathon Explosions, unde se pot cauta persoanele care au participat la maraton sau martorii pot oferi informatii despre victime.

Pentru a surprinde macar putin atmosfera, tensiune si panica participantilor va lasam sa va uitati la o serie de fotografii, preluate de aici, plus doua video. Primul surprinde momentul exploziei si al doilea cu scena din episodul Family Guy despre Maratonul din Boston.

Sursa foto

Explozie la Maratonul de la Boston


Family Guy - explozie Maratonul de la Boston

2 comentarii

10 lucururi pe care le invatam dupa tragedia de la Maratonul de la Boston
Bogdan
#1 -

Mda..

Inca un razboi fabricat...
To be continued.

10 lucururi pe care le invatam dupa tragedia de la Maratonul de la Boston
Tudorik
#2 -

Punctul 7 e eronat

http://www.mediaite.com/tv/internet-falls-for-family-guy-predicted-boston-bombings-hoax-usual-suspects-latch-on/
oh, you, silly internetz

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera