10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre protestele violente din Ucraina

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Confruntari violente, oameni ucisi, raniti, sange, cladiri arzand sunt doar cateva secvente din scenele care s-au petrecut in ultimele zile in Ucraina.

Dupa ce lucrurile se mai calmasera in urma primului val de proteste, din noiembrie, lucrurile au inceput sa se agite din nou semnificativ de aproximativ doua saptamani.

Atat de mare e amploarea evenimentelor din Ucraina zilele astea incat, cu voci timide, unii se intrebau daca nu cumva s-ar putea isca un razboi civil.

Concret, batalia se da intre putere si Opozitie sau mai exact, intre cetatenii care au iesit in strada si fortele armate trimise de autoritati. Puterile occidentale, inclusiv Romania, au condamnat violentele si au facut apel la pace si armistitiu.

Pe fondul promisiunilor presedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, de a incheia un armistitiu cu Opozitia si de a inceta violentele ne-am propus sa facem o recapitulare despre cum s-a ajuns in acest punct si unde au esuat negocierile de pana acum.

Sursa foto                                                                                                             Sursa foto

1. Nu se stie numarul oficial al persoanelor care au fost ucise. CNN cita medici ucraineni care precizau ca este vorba de 100 de morti, in timp ce Kyiv Post scria ca pana pe 20 februarie (joi) au murit 42 de persoane. Pe coperta ziarului de vineri, 21 februarie, Kyiv Post anunta ca au murit cel putin 75 de persoane, cifra preluata si de BBC.

De asemenea peste 570 de persoane au fost ranite, dintre care 369 au fost internate la spital in urma confruntarilor cu fortele de ordine.

2. Protestatarii au iesit din nou in strada ca sa ceara celor de la putere reforme economice si sociale precum si o politica pro europeana. Totodata, in urma cu cateva saptamani guvernul a trecut o lege prin care a incercat sa restranga drepturile protestatarilor si sa intareasca puterea Parlamentului. La scurt timp dupa asta protestatarii au inceput sa ocupe cladiri guvernamentale, totul culminand cu incidente violente petrecute incepand cu ziua de duminica, 16 februarie.

Sursa foto

Pe langa cetatenii care cer reforme si un trai de viata mai bun si-au facut aparitia si gruparile radicale. Este vorba de nationalistii Right Sector si Svoboda, care au ocupat o parte din cladirile Executivului folosind arme si explozibili.

3. De asemenea, in piata exista si asa numitii titusk, adica tineri care nu au un loc de munca dar sunt platiti de Guvern sa iasa in piata ca si contra manifestanti si pro putere guvernamentala.

4. Pe de alta parte pentru a restabili ordinea publica Guvernul a trimis fortele speciale ale politiei din Ucraina, asa numitii Berkut. Trupele Berkut, cunoscute si sub numele de Golden Eagle, sunt special antrenate sa foloseasca forta si sa lupte cu protestatarii.

Sursa foto                                                                                                            Sursa foto

5. Printre cei care s-au mai implicat in proteste sunt si preotii si vedetele din showbizul local. Preotii au ajutat ranitii, s-au rugat cu si pentru ei iar catedralele din zonele cu proteste au fost transformate in centre de ingrijire medicala.

Sursa foto

Printre cei iesiti in strada s-a numarat si Ruslana (foto), care a castigat Eurovision in 2004.

Sursa foto

6. Primarul Kiev-ului, Volodymyr Makeenko, si-a inaintat demisia din partidul de guvernamant din cauza incidentelor violente care s-au petrecut, in mod special, in Euromaidan*.

El a spus ca puterea nu se compara cu valoarea vietilor oamenilor si a cerut parlamentarilor sa ii apere pe cetateni. Makeenko fusese numit la conducerea orasului de presedintele Viktor Ianukovici in 25 ianuarie 2014.

Iata declaratia primarului, facuta public intr-un video postat pe internet:

"I, Volodymyr Makeenko, am addressing you personally, Mr. President, and personally to the leaders of law enforcement structures. The events that took place today in the capital of Ukraine are a tragedy for the whole Ukrainian people.

I am responsibly declaring that I am prepared to do everything possible for stopping the bloodshed and brother-killing in the heart of Ukraine, on Independence Square. Human lives have to be the greatest value in our state and nothing should stand in the way of this principle.

I have taken a decision to quit the ranks of the Party of Regions and take personal responsibility for the vital activity of Kiev city. This is how my fate turn out that in this difficult time great responsibility is placed on me for every Kyivan. We have to be governed only by the interests of the people, this is the only way to preserve people's lives.

No power is worth human victims. None of the oligarchs have died, none of the politicians died. I, as head of the city administration, am taking care of burying tens of bodies of common people every day. I suggest that every parliament deputy, regardless of their party ticket, has to stand like a human shield between the citizens of Ukraine in uniforms, and the citizens of Ukraine in civil clothes for the sake of stopping military actions and bloodshed.

My highest aim is to preserve the lives of Ukrainians. I will continue to act as head of the city state administration for as long as the people of Ukraine trust me. There is no other way."

7. Dintre liderii din Opozitie, cei mai activi in timpul protestelor au fost Arseniy Yatsenyuk, fost ministru in Guvernul condus de Yulia Timosenko, Vitaly Klitschko, fost boxer, si Oleh Tyahnbok, lider al partidului nationalist Svoboda.

Sursa foto                                                                                                            Sursa foto

8. Toate marile puteri occidentale au condamnat evenimentele violente care s-au petrecut in Ucraina. Si Ministerul Afacerilor Externe din Romania a emis o avertizare de calatorie in care recomanda cu fermitate cetatenilor romani sa evite deplasarile pe teritoriul Ucrainei, daca acestea nu sunt imperios necesare.

Totodata, cetetenii romani aflati in situatii deosebite se pot adresa Ambasadei Romaniei la Kiev la numarul de urgenta +38093.625.27.14, Consulatului General al Romaniei la Cernauti la numarul de urgenta +38093.270.92.60 si Consulatului General al Romaniei la Odesa la numarul de urgenta +38095.541.27.28.

9. Ca raspuns la violente Uniunea Europeana a agreat sa impuna sanctiuni Ucrainei. Astfel au fost impuse interdictii de calatorie si au interzis exportul de marfuri care ar putea fi folosite pentru represiuni. Mai multe despre asta puteti citi aici. In mod similar, SUA au anuntat ca aplica sanctiuni. Evident, aceste masuri au fost aspru criticate de Rusia, care este sustinatorul actualului regim din Ucraina.

Romania, prin vocea Ministerului Afacerilor Externe, a anuntat ca:

"...evalueaza, in dialog permanent cu partenerii europeni si euro-atlantici, toate posibilitatile de sprijin pentru rezolvarea crizei din Ucraina pe cale exclusiv pasnica,  in spiritul dialogului democratic si al respectului fata de drepturile fundamentale ale omului."

Pe de alta parte, MAE a mai anuntat ca se afla in contact permanent cu institutiile romane abilitate – Ministerul Afacerilor Interne (Inspectoratul General pentru Imigrari, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera), precum si cu celelalte autoritati din domeniul securitatii nationale, in vederea asigurarii unei bune coordonari interinstitutionale in cazul in care situatia din Ucraina continua sa se degradeze."

Sursa foto

10. In timpul noptii de joi spre vineri (21 februarie) ministrii de Externe ai Germaniei, Frantei si Poloniei au discutat cu presedintele Ucrainei si lideri ai Opozitiei si au ajuns la un consens asupra unui armistitiu, anuntat vineri dimineata de catre diplomatul polonez Radoslaw Sikorski. Este insa al treilea armistitiu din ultimele 5 zile, au existat alte doua armistitii care nu au fost respectate.

De asemenea, parlamentul ucrainean a adoptat o rezolutie care prevede ca fortele de ordine sa nu mai utilizeze arme. Pe de alta parte, insa, ministrul de Interne Vitali Zakharcenko preciza ca va folosi forta pentru a-i elibera pe cei 70 de ofiteri de politie care au fost luati prizonieri de protestatari.

Intr-o declaratie de presa, presedintele Ucrainei a anuntat ca in urma discutiilor este de acord cu alegeri prezidentiale anticipate si, totodata, sa faca unele schimbari constitutionale pentru a reduce puterea presedintelui.

Ramane de vazut in urmatoarele zile care va fi evolutia situatiei din Ucraina.

*Euromaidan este titlul generic primit de protestele ucrainene incepand cu noiembrie 2013 pentru o politica proeuropeana si pentru demiterea presedintelui si guvernului ucrainean.

Pe aceeasi tema:Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera