10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre protestele din Egipt

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Egiptul, locul care adaposteste una dintre cele mai vechi civilizatii din lume, este astazi scena unor confruntari violente, existand temeri ca s-ar putea ajunge la un razboi civil.

Egiptenii au reusit in 2011 sa il dea jos pe Hosni Mubarak, in cadrul unei revolte care s-a amplificat si prin intermediul mesajelor transmise pe social media.

Protestele lor au facut parte din Primavara araba. Denumirea de Primavara araba are legatura simbolica cu  Revolutia din 1848, anul cand in mai multe state din Europa s-au organizat revolutii.

Totodata, primavara araba isi ia numele de la o serie de evenimente de protest care au inceput la sfarsitul lui 2010 in mai multe tari din Orientul Mijlociu si Africa de Nord. Oamenii au iesit in strada determinati sa rastoarne regimurile dictatoriale din statele lor.

Dupa ce egiptenii au reusit sa il inlature pe Hosni Mubarak de la putere, in luna mai - iunie 2012 au iesit la vot. Atunci au avut loc primele alegeri libere in urma carora a fost ales presedinte Mohamed Morsi, candidatul Fratiei Musulmane.

Dupa 13 luni sub conducerea reprezentantului Fratiei Musulmane, egiptenii au iesit iar in strada si in urma unor proteste violente, care au fost numite de presa straina ca fiind de fapt lovitura de stat, Mohamed Morsi a fost alungat de la putere.

Prin prisma ultimelor evenimente am fost curiosi sa vedem ce se intampla in viitorul apropiat in Egipt, de ce au cerut demisia presedintelui Morsi si cum l-au alungat pe Hosni Mubarak.

Drept urmare am realizat o lista cu 10 lucruri esentiale despre revoltele din Egipt.

1. Hosni Mubarak a condus Egiptul timp de 30 de ani, din 1981 pana in 2011. In februarie si-a dat demisia, iar in 2011 in luna mai a fost arestat si acuzat de complicitate la omor, dupa ce mai multi protestatari au fost ucisi.

Regimul sau a fost caracterizat drept unul dictatorial, cenzurand presa dar si bloggerii care scriau negativ despre el sau despre stilul sau de conducere. In prezent el este tinut in custodie si pe 17 august va avea un nou termen in procesul in care este acuzat de crima si coruptie. Starea sanatatii sale este precara.

Sursa foto 1, 2

2. Dupa demisia lui Hosni Mubarak a urmat o perioada de tranzitie, iar eforturile pentru instalarea democratiei au oscilat intre masurile islamiste si cele liberale si seculare.

Conducerea a fost asigurata de fortele militare timp de aproape un an, pana la alegerile parlamentare care s-au tinut in decembrie 2011. In ianuarie 2012 majoritatea era formata din partidele islamiste.

In mai - iunie 2012 au fost organizate primele alegeri democratice care au fost castigate de Mohamed Morsi, din partea Fratiei Musulmane.

Sursa foto 1, 2

3. Fratia Musulmana este o grupare politica si religioasa care promoveaza Islamul ca un stil de viata, nu doar ca religie. Un alt crez al Fratiei Musulmane ii indeamna pe sustinatori sa renunte la stilul de viata laic si sa se intoarca la invataturile Coranului.

Fratia Musulmana nu vrea ca religia si puterea politica sa fie separate in stat, asa cum este cazul in civilizatiile occidentale.

Sursa foto

4. Mohamed Morsi a fost ales ca fiind al 5-lea presedinte al Egiptului. El a ocupat mai multe functii politice pana sa fie ales sef al statului. Multi cetateni si-au pus sperantele in el, crezand ca va reusi sa imbunatateasca stilul de viata, sa faca mai multe reforme in randul educatiei, economiei, sa creeze premise mai bune pentru turism si sa promoveze drepturile femeilor.

E de retinut ca, desi Morsi are educatie occidentala, fiind scolit in SUA, la doar 3 luni de la alegerea sa, in luna august, a dat un decret prin care si-a atribuit mai multe puteri, acestea dovedind o atitudine totalitara si nedemocratica.

La scurt timp dupa acest decret mai multi egipteni au iesit iar in strada. In decembrie Morsi a anulat decretul insa protestele au continuat. Pe 3 iulie 2013 Morsi a fost inlaturat din functia de presedinte.

Sursa foto 1, 2

5. Potrivit unor rapoarte, in timpul protestelor din 2011 au murit aproximativ 850 de persoane. In timpul protestelor din iulie 2013, care au fost sustinute de cei pro si contra demisiei lui Morsi, aproximativ 40 de persoane au murit si peste 300 au fost ranite.

Sursa foto

6. Adly Mansour a fost numit presedinte interimar in locul lui Mohamed Morsi la inceputul lunii iulie 2013. El are 67 de ani, trei copii, si a studiat administratia in Franta. In timpul presedintiei lui Hosni Mubarak el a fost judecator.

Sursa foto

7.  Si Mohamed Elbaradei, o personalitate egipteana care a castigat premiul Nobel in 2005 pentru pace datorita muncii sale in domeniul nuclear, se pare ca a fost luat in considerare pentru a ocupa pozitia de premier interimar al Egiptului.

Elbaradei a luat Nobelul pentru activitatea extinsa de promovare pentru utilizarea energiei nucleare in scopuri nobile si nu ca arma. Insa presedintele interimar, prin vocea purtatorului sau de cuvant, a negat ca acesta va fi numit seful Executivului si negocierele pentru acest post continua.

Un alt nume vehiculat pentru postul de premier interimar este avocatul Ziaad Bahaa el-Din.

Sursa foto

8. Exista voci ale specialistilor in studii islamice care sustin ca revoltele din Egipt arata ca islamismul nu poate convietui cu democratia. Mai mult chiar, nici Fratia Musulmana nu si-a respectat promisiunile fata de cetateni, dar nici cei din opozitie sau secularistii nu sunt prea buni in a respecta valorile democratice si drepturile omului.

Adevarul este probabil undeva la mijloc, situatia instabila si plina de incertitudine din Egiptul de astazi fiind o dovada in acest sens.

9. Parlamentul egiptean a fost dizolvat si Constitutia a fost suspendata imediat la scurt timp dupa demiterea lui Morsi de pe 3 iulie 2013. Principalul obiectiv al conducerii interimare a tarii este aplanarea fara violenta a protestelor si restabilizarea bunului mers al economiei si turismului, grav afectate de evenimentele recente.

10. Din pacate, cei de la Asociatia pentru respectarea Drepturilor Omului au anuntat ca in timpul protestelor din iunie-iulie 2013, un numar de 91 de femei au fost agresate sexual. Agresiunile sexuale sunt o problema majora in Egipt; de altfel, exista un film destul de controversat, 678, care incearca sa explice acest context.

Luand in considerare instabilitatea din Egipt Ministerul Afacerilor de Externe va sfatuieste sa evitati calatoriile in aceasta zona, pentru a nu avea probleme.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera