10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre conflictul din Siria

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Siria este in ultimele zile in atentia marilor puteri ale lumii, deoarece regimul de acolo este suspectat ca pe data de 21 august a folosit arme chimice in timpul unui atac.

In urma cu doi ani in Siria s-a declansat un conflict, care ulterior s-a transformat intr-un razboi civil, intre fortele presedintelui Bashar al-Assad si rebeli. De atunci, potrivit unor rapoarte prezentate de Organizatia Natiunilor Unite - ONU au fost ucise mai mult de 100.000 de persoane.

In pragul unui iminent posibil atac initiat de fortele internationale, in frunte cu SUA, ne-am gandit ca ar fi interesant sa punctam cateva lucruri legate de subiectul Siria.


1. Siria este o tara formata din munti si desert, insa bogatia ei consta in resursele naturale - gaze si petrol - si agricultura bine pusa la punct. Populatia tarii este formata din mai multe grupuri etnice si religioase, limba oficiala fiind araba. Potrivit ultimelor date oficiale in Siria erau 22.457.336 de locuitori, cu arabii suniti formand majoritatea populatiei.


2. Tara este condusa in prezent de presedintele Bashar al-Assad, care se afla la putere din 2000. Inaintea lui a fost lider tatal sau Hafez al-Assad, in perioada 1970 - 2000. In ultima perioada mai multe voci, internationale si siriene, au cerut demisia lui Bashar al-Assad, lucru care nu s-a intamplat.

Desi la inceputul mandatului a promis ca va avea un stil diferit de conducere, cei de la Amnesty International sustin ca nu a adus la indeplinire multe din promisiunile facute, presa fiind in continuare cenzurata si manipulata. Un alt amanunt interesant in acest context, in 2009 Siria era considerata a fi printre cele mai periculoase tari in care sa faci blogging.

Sursa foto 1, 2

Presedintele Siriei a fost aspru criticat de voci din intreaga lume pentru ca in 2011 a arestat civili care protestau si cereau mai multa libertate, reforme si sistem politic pluripartidic, pentru ca tara era condusa din 1963 doar de partidul Bass.

Protestele au fost inspirate de Primavara Araba. Denumirea de Primavara araba are legatura simbolica cu  Revolutia din 1848, anul cand in mai multe state din Europa s-au organizat revolutii. De atunci conflictul a escaladat intr-un razvoi civil si zeci de mii de persoane au murit.


3. Bashar al-Assad a plecat la Londra in 1990 si a studiat oftalmologia, pentru ca fratele sau mai mare Basil urma sa fie succesorul la conducerea tarii. II placea sa faca surf si sa joace volei iar in perioada cat a locuit la Londra a inceput sa se intalneasca cu viitoare lui sotie, Asma al-Akhras, care s-a nascut in Marea Britanie.

In 1994 s-a intors in Siria dupa ce fratele sau Basil a murit in urma unui accident rutier. Ulterior a ajuns presedinte si s-a casatorit cu Asma, cu care are 3 copii.


Sursa foto 1, 2


4. In martie 2011 guvernul sirian demisioneaza. Pe 14 aprilie 2011 se formeaza un nou guvern si Adel Safar este numit premier.

Uniunea Europeana incepe sa impuna sanctiuni Siriei pentru ca nu respecta drepturile omului si ataca civili nevinovati. Astfel ca unor oficiali sirieni le este interzis accesul in mai multe tari europene sau Siriei i se impune embargo comercial, pentru a nu putea achizitiona arme din afara.

Mai mult, in noiembrie Siria este exclusa din Liga Araba tot pe motive de nerespectare a drepturilor omului si neincetarea conflictului armat. Liga Araba este o organizatie regionala a statelor arabe cu focus doar politic si nu de integrare regionala. Siria sustine ca actiunea de excludere este ilegala, pentru ca conflictul este cu rebelii, care atenteaza la siguranta statului de drept.

In iulie 2011 se adopta legea pentru pluripartidism si in octombrie se organizeaza un comitet care urma sa faca propuneri pentru o noua Constitutie.

Pe 25 februarie 2012 se organizeaza un referendum unde majoritatea cetatenilor s-a exprimat pro reforma Constitutiei, care presupune limitarea mandatului prezidential la 7 ani si eliminarea religiei excesive din viata politica.

Intre timp conflictele au continuat intre armata si fortele rebele si s-au inregistrat tot mai multe victime si refugiati. In mai 2012 Amnesty International acuza Siria de crime impotriva umanitatii.

La doar cateva zile Franta transmite ca este pentru interventia fortei armate in Siria.

Pe 6 iunie 2012 este numit un nou premier - Riad Hijab, intre timp se isca un conflict cu Turcia, dupa ce niste avioane siriene incalca spatiul aerian turc, iar Bashar al-Assad admite in iulie 2012 ca ar putea recurge la atac cu arme chimice, in caz de interventii majore care sa atenteze la integritatea statului sirian.

De atunci ONU face apel la pace si Siriei i s-au impus numeroase interdictii internationale din partea marilor puteri, comerciale si politice.


5. Aproximativ 2 milioane de persoane au plecat din Siria de la izbucnirea conflictului in 2011. Aproximativ 1.8 milioane de refugiati au fost inregistrati oficial si alti 177.000 asteapta sa fie inregistrati de cei de la ONU. Insa se crede ca acesta nu este numarul real al refugiatilor.

Sursa foto


6. Se pare ca pe 21 august in Siria fortele guvernamentale au atacat cu arme chimice. Oficialii au negat si au afirmat ca de fapt rebelii ar fi cei care le-au folosit de fapt. Potrivit unor documente de lucru secrete, pe care francezii sustin ca le vor face publice in Parlamentul lor, s-au folosit peste 1.000 de tone de agenti chimici, inclusiv gaz sarin, iperita (cunoscut ca si gaz mustar) si alti agenti neurotoxici.

Presedintele SUA Barack Obama sustine ca in urma acestui atac au murit cel putin 1.400 de persoane.


7. In acest context fortele internationale cred ca este nevoie de o interventie militara in Siria, ca urmare a folosirii armelor chimice. Barack Obama vrea o interventie militara si a cerut acordul Congresului SUA. La randul lor, reprezentantii ONU cer rabdare pentru a avea un raspuns oficial pe baza probelor. Inspectorii ONU analizeaza probele dar Obama este aproape sigur ca a fost atac cu gaz sarin.


Sursa foto 1, 2


8. Germania a declarat ca nu va participa in cazul unui atac asupra Siriei. Nici parlamentul Marii Britanii nu este de acord cu o interventie militara insa se fac presiuni pentru acordarea unui nou vot pe aceasta tema daca inspectorii ONU confirma oficial ca a fost vorba de un atac cu arme chimice.

De asemenea, Rusia si China se opun unui atac impotriva SIriei. Parerile sunt impartite si decizia finala va fi luata in urmatoarele zile.

De mentionat ar fi si ca pe marginea acestui conflict si-a dat cu parerea si Papa Francis, care a condamnat folosirea armelor chimice si care a insistat pentru discutii pasnice, care sa evite un conflict armat.

In semn de solidaritate Papa i-a chemat pe credinciosi sa vina in Piata Sfantu Petru din Vatican, duminica 7 septembrie, ca sa se roage pentru Siria.


9. In replica, presedintele sirian sustine ca poate contracara orice atac si va raspunde in cazul in care va fi atacat de fortele internationale. Potrivit unor experti, forta armata a Siriei pare destul de bine pusa la punct, fiind cunoscut faptul ca Siria are o mare forta de a initia cyberatacuri.

Sursa foto, 1, 2


10. Guvernul roman, prin vocea premierului Victor Ponta, a luat act de dovezile prezentate privind comiterea unor crime impotriva umanitatii în Siria si a declarat ca le condamna ferm si fara niciun fel ezitare, actionand in consecinta, daca va fi cazul.

Presedintele Traian Basescu a declarat, referitor la sustinerea de catre tara noastra a unei interventii in Siria a unei coalitii internationale fara acordul ONU, ca Romania are nevoie de prudenta si ca se va pozitiona in acest sens dupa ce va afla rezultatul inspectiei ONU privind utilizarea armelor chimice impotriva civililor.

Voi ce parere aveti de asupra unui posibil atac al fortelor internationale asupra Siriei?

Sursa thumb
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera