10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre Croatia, al 28-lea stat al UE

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Croatia a devenit al 28-lea stat al Uniunii Europene de la 1 iulie, fiind al doilea stat din fosta Iugoslavie care face parte UE, dupa Slovenia. Cu aceasta ocazie aproximativ 20.000 de croati au serbat in piata din Zagreb, unde au fost focuri de artificii, discursuri si s-a auzit Oda Bucuriei.

La eveniment au participat presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso si alti 170 de oficiali straini, 15 sefi de stat si 13 premieri.

La 6 ani dupa ultimele state care au aderat (Romania si Bulgaria) a venit si randul Croatiei. Daca aveti de gand sa va petreceti vacanta acolo  nu mai trebuie sa aveti grija pasaportului, pentru ca o sa puteti prezenta doar buletinul.

Sursa foto 1, 2

Am incercat sa vedem ce asteptari au croatii de la noul statut al tarii sau cat le-a trebuit sa ajunga stat european si a reiesit urmatoarea lista cu detalii interesante despre Croatia. Daca mai aveti si altele, va asteptam in comentarii.

1. Tara, cu aproximativ 4,5 milioane de cetateni, are in spate un trecut zbuciumat, cu evenimente marcante pana de curand. A facut parte din fosta republica Iugoslavia pana in 1991, cand si-a declarat independenta iar in 1995 s-a incheiat razboiul de independenta.

2. Razboiul pentru independenta l-a purtat cu Serbia, cu pagube foarte mari, estimate la 37 miliarde de dolari. Numarul mortilor de ambele parti a fost de aproximativ 20.000 de persoane.

Sursa foto

3. Dupa 10 ani Croatia a devenit parte a Uniunii Europene, depunand oficial cererea in 2003. Intr-o faza initiala, Croatia nu va adopta ca moneda nationala euro si nici nu va fi parte din spatiul Schengen.

4. Nu toti cetatenii sunt multumiti de acest pas. Potrivit unui referendum organizat anul trecut doar 66% au fost de acord cu intrarea tarii in UE. Insa presedintele Ivo Josipovic a declarat ca este o oportunitate pentru cetateni, pentru ca vor fi noi locuri de munca create de investitorii care vor veni si tinerii vor avea acees la educatia din alte tari europene.

5. Turismul este foarte dezvoltat in Croatia. Tara este inclusa in top 18 cele mai populare destinatii turistice din lume, fiind situata pe tarmul Marii Adriatice si are peste 1.000 de insule.

6. Turismul ar putea fi afectat de aderarea la UE, pentru ca autoritatile croate vor fi nevoite sa introduca vize pentru tarile din afara UE, pe lista fiind Rusia si Ucraina, ai caror cetateni veneau des in Croatia in vacanta.

7. Croatia este membra NATO din 2009. Astfel, dupa perioada de razboi, si-a asumat faptul ca va lupta pentru pastrarea pacii in statele care fac parte din Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord, in prezent fiind de 28 de state, printre care si Romania.

8. In comparatie cu Romania care are doar 280 de kilometri de autostrada finalizati, in Croatia in septembrie 2011 erau terminati peste 1.100 km de autostrazi, care leaga Zagrebul de majoritatea zonelor tarii.

9. Croatia ar putea accesa fonduri europene in valoare de 11.7 miliarde de euro in urmatorii 7 ani. Potrivit Comisiei Europene, fondurile alocate statelor membre in cadrul politicii de coeziune se impart in sume anuale care trebuie cheltuite in decurs de doi sau trei ani, in functie de tara.

De exemplu, Romania a avut la dispozitie suma totala de aproximativ 23 de miliarde de euro, in perioada 2007 - 2013, din care a accesat pana in luna iunie (2013) peste 15%.

10. Si ca o picanterie de final, croatii sustin ca au inventat cravata, in timpul razboaiului prusac din secolul al XVII - lea. Se pare ca mercenarii croati purtau esarfe in jurul gatului, fiind un fel de cravate.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera