10 citate frumoase din Noaptea de Sanziene scrisa de Mircea Eliade

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

In traditia romaneasca, ziua de 24 iunie este cunoscuta ca Ziua de Sanziene sau Dragaica.

In cultura populara, Sanzienele sunt niste fete frumoase, care traiesc indeobste prin paduri sau pe campii, cel mai adesea, jucand.

"Ele sunt socotite zane ale campului, dand puteri deosebite florilor si buruienilor, astfel incat acestea, in preajma sarbatorii de pe 24 iunie, devin plante de leac. Nu intamplator, dupa sarbatoarea Sanzienelor, toate plantele dau indarat, adica nu mai cresc deloc", a spus Marcel Lutic, muzeograf în cadrul Muzeului Etnografic al Moldovei.

Fata de iele si rusalii, sanzienele sau dragaicele sunt binevoitoare fata de om, ajuta la rodirea plantelor si copacilor, a vietuitoarelor in general. Totuşi, sanzienele se razbunau amarnic daca ziua nu le era respectata.


Sursa foto


Sursa foto 1, 2

"Se spune ca ar fi de ajuns ca oamenii sa le nesocoteasca ziua, actiunile lor benefice transformandu-se radical, aceste zane devenind surate bune cu inraitele iele sau rusalii. Astfel, pedeapsa favorita a sanzienelor pentru femeile care nu tineau sarbatoarea de pe 24 iunie era pocirea gurii, in timp ce alte pedepse infricosatoare ii asteptau pe barbatii care jurasera stramb, despre sanziene stiindu-se ca sunt mari iubitoare de dreptate“, a mai spus Marcel Lutic.

Practic, ziua de 24 iunie, este dedicata iubirii si belsugului, iar pentru a marca aceste momente, ne-am gandit sa adunam 10 citate superbe din Mircea Eliade si opera lui, Noaptea de Sanziene.

 

1. Destinul este acea parte din Timp in care Istoria isi imprima vointa ei asupra noastra. De aceea trebuie sa-i rezistam, sa fugim de el, sa ne refugiem in Spectacol.

2. Toti suntem nemuritori. Dar trebuie sa murim intai.

3. Daca nimic nu e real, daca totul e o creatie gratuita si absurda, ca intr-un mare vis, un joc iresponsabil repetandu-se la infinit, existenta noastra n-ar mai avea nici o semnificatie si nicio valoare. Am fi definitiv pierduti.

4. Nu poti iubi niciodata doi oameni in acelasi timp. Iubesti pe rand, cand pe unul, cand pe altul.

5. Te-am iubit asa cum m-ai iubit si tu, ca un nebun, ca un strigoi, fara sa inteleg ce fac, fara sa inteleg ce se intampla cu noi, de ce am fost ursiti sa ne iubim fara sa ne iubim, de ce am fost ursiti sa ne cautam fara sa ne intalnim.

6. Dupa o anumita varsta, toti oamenii au impresia ca au naufragiat, ca si-au ratat viata, ca au trait o viata idioata, absurda - o viata care nu putea fi a lor, care nu putea fi decat viata altuia. Pentru ca avem o parere prea buna despre noi insine si nu putem crede ca daca am fi trait intr-un adevar viata noastra, ea ar fi putut fi atat de idioata.

7. Dar ce poate insemna o iubire? Cat poate ea dura? Nimic nu dureaza in lumea asta; totul trece, totul se preface, totul moare ca sa se nasca din nou, altfel, in alta parte, cu alti oameni.

8. Binele facut la nevoie ti-l rasplateste inzecit Dumnezeu cand nici cu gandul nu gandesti.

9. S-ar putea intampla fel de fel de miracole. Dar trebuie sa te invete cineva cum sa le privesti, ca sa stii ca sunt miracole. Altminteri, nici macar nu le vezi. Treci pe langa ele si nu stii ca sunt miracole. Nu le vezi.

10. A nu mai avea timp inseamna a fi rezolvat toate problemele, a trai intr-un perfect echilibru.

Bonus:

11. Suntem pacaliti; ni se spune ca a mai trecut o jumatate de ora, sau ca e sase - ca si cum asta ar avea vreo importanta. Important e faptul ca Timpul nostru, asa zis al Vietii, e un Timp al Mortii.

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera