10 calamitati care au afectat Bucurestiul de-a lungul anilor

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Bucurestiul, Capitala noastra draga, de-a lungul timpului a intampinat foarte mari probleme si schimbari care i-au afectat structura, cladirile si infatisarea. Marile cutremure, incendiile si inuntatiile sunt doar cateva dintre calamitatile care au afectat orasul si i-au modificat destinul in cursul istoriei.

Pentru ca recent Capitala a avut parte de un cutremur destul de puternic, ne-am gandit sa facem o scurta trecere in vedere a nenorocirilor care s-au abatut asupra Bucurestiului (si de care ne dorim sa nu mai avem parte niciodata).

1. Ciuma - Boala apare in 1676, in timpul domniei lui Gheorghe Duca. In acele vremuri, a fost creata o breasla a cioclilor, un corp de oameni bine platiti care proveneau din randurile fostilor ciumati despre care se spune ca sunt imuni. Ei strangeau mortii, ii ingropau si curatau orasul. Ciuma revine in Capitala in anii - 1689, 1718, 1730.

Sursa foto

Aceasta nenorocire a dus ca in anul 1735 domnitorul Grigore Ghica sa infiinteze spitalul Pantelimon si o sectie speciala pentru ciumati. Lucrurile nu se opresc aici, iar in 1812, in timpul domniei lui Ioan Caragea izbucneste cea mai puternica epidemie de ciuma din tara - ciuma lui Caragea - cand se inregistreaza 90.000 de morti in toata tara.

2. Incediul din 1739 - au ars 137 de case, 5 chilii de biserici, 40 de macelarii si 9 pravalii. Incendiul a izbucnit de la gunoiul manastirii Sf. Sava - "si atuncea au ars si manastirea (Coltii) toata, cu spitalurile, cu spitariia ce era de doftorii pentru saracii den spital si biserica si cu cate treale paraclisele si amvoanele si cu amandoao pivnitele", scrie intr-un manuscris de la Academia Romana.

3. Incendiul din 23 martie 1847, cel mai mare incendiu consemnat in Bucuresti - s-a intamplat fix in ziua de Paste, cand un copil a tras cu pistolul intr-o gramada de fan. Se spune ca si dupa o saptamana de la stingerea flacarilor, pamantul frigea in continuare. Baiatul era fiul cluceresei (mare dregator) Zinca Draganescu si el se juca nesupravegheat in podul cu fan al sopronului. Focul s-a extins rapid in toata parte de est a Capitalei.

Sursa foto

"Incendiul a mistuit zona Curtii Vechi de langa Hanul Manuc, numeroase case de pe malul stang al Dambovitei, intinzandu-se spre Coltea, zona Sf. Vineri, pana in Calea Vacarestilor. Cuprinzand o zona comerciala foarte densa, focul a pricinuit pagube evaluate la peste 30.000 pungi de aur, provocand si moartea a Ā«multime de negustori, care s-au stins cu totulĀ»", scria la acea vreme si cronicarul Ioan San Dobre Cojocarul.

15 oameni au murit si peste 2000 de cladiri au fost distruse. Vestea incendiului a facut inconjurul Europei si mai multe tari au trimis ajutor material. Tarul Rusiei, sultanul Turciei, domnitorul Gheorghe Bibescu, mitropolitul, boierii, negustorii si binevoitori de diferite nationalitati au ajutat Capitala. 1847 este si anul in care se infiinteaza serviciul de pompieri, deoarece, pana atunci, cei care ajutau la stingerea incendiilor erau voluntarii.

4. Cutremurul din 26 octombrie 1802 - a avut magnitudinea de 7,9, iar insemnarile il numesc cutremurul cel mare. In Capitala, cutremurul a durat 2 minute si jumatate si a facut 600 de victime, in conditiile in care atunci populatia orasului era de 30.000 de oameni.

5. Cutremurul din 1940 - cu o intensitate de 7,4 grade pe scara Richter a avut loc pe 10 noiembrie, la ora 3:39 dimineata. In urma acestuia, s-a prabusit blocul Carlton, cea mai inalta constructie de beton din Bucuresti, ce se afla la intersectia Strazii Regala (actuala Ion Campineanu) cu bulevardul Balcescu. Peste 150 de oameni si-au pierdut viata atunci.

6. Bombardamentele din '44 - 5000 de bucuresteni au murit de-a lungul celor 17 bombardamente aeriene asupra orasului. SUA si Marea Britanie isi doreau ca astfel sa impiedice transporturile militare spre frontul din Moldova, unde armata sovietica, aliatul lor, forta inaintarea spre vest. Tinta principala a bombardierelor a fost Gara de Nord.

Sursa foto

Au fost distruse 3.456 de case de locuit, au fost distruse partial 3.473, 401 au fost avariate si au fost 2.305 de incendieri.

7. Cutremurul din 4 martie 1977 - cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter, acesta s-a produs la ora 21.22 si a facut 1424 de victime in Bucuresti. Istoricul Dan Falcan spune ca peisajul care domnea pe strazile Bucurestiului era dezolant, iar in Centrul Vechi, la fiecare pas, se gaseau ramasite umane, daramaturi, panica si peste tot se auzeau strigate si hohote de plans.

Sursa foto

56 de secunde a durat cutremurul, iar daunele pe care le-a produs au ramas inca vii in istorie. Actorul Toma Caragiu, dar si alte personalitati marcante ale Romaniei si-au pierdut viata atunci.

8. Inundatia din martie 1862 - vremea calda si ploioasa a dus la un dezghet brusc, iar Bucurestiul a fost acoperit de ape din Grozavesti si pana la Cismigiu.

Sursa foto

9. Inundatia din martie 1865 - a fost una dintre cele mai mari inundatii din istoria Capitalei, iar in unele parti ale orasului apa atingea 3 metri. "Intre 13 si 20 martie, tot cursul Dambovitei de la Grozavesti pana la Vitan a fost acoperit de un strat de apa, care in unele parti atingea trei metri inaltime", nota istoricul George Potra.

10. Troienele din 1954 - pe 3 februarie, oamenii s-au trezit prinsi in casa. In acea vremea, potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie s-a inregistrat cel mai puternic viscol din secolul XX.

Sursa foto
1 comentariu

10 calamitati care au afectat Bucurestiul de-a lungul anilor
Robert
#1 -

Ati uitat de

Adrian Nastase 2000-2004 , toata industria daramata, implementarea mafiei PSD, furtul bunurilor tarii si vanzarea la straini.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera