1 iunie copilaresc

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Contrar parerilor multora, 1 iunie nu este o sarbatoare comunista prin care partidul educa tinerele generatii ca sa devina "oamenii noi" ai Epocii de Aur, ii punea sa deseneze porumbei albi pe astfalt si sa-si aduca omagiul pur conducatorilor.

De fapt, Ziua Internationala a Copilului are o origine mai indepartata, din 1925, cand s-a organizat o conferinta la Geneva pentru protejarea si bunastarea copiilor.


Lipscani

Insa, dupa cum cei care au apucat sa prinda din timpurile alea s-ar putea sa stie, comunismul a profitat din plin de aceasta idee si de fiecare 1 iunie copilaresc ne amintea, prin manifestatii, activitati specifice ca suntem fiii si fiicele patriei.

O forma de manipulare deci, care astfel poate si-a pierdut din insemnatate dar care nu trebuie suprapusa in totalitate peste semnificatia initiala a Zilei Copilului.Nu peste tot in lume Ziua copilului se sarbatoreste pe 1 iunie. Pentru UNESCO, de exemplu, Ziua Copilului este 20 noiembrie.

Un caz interesant il constituia Germania, in care Partea de Est, comunista, sarbatorea Ziua internationala a copiilor pe 1 iunie, dar partea vestica stabilise data pentru 20 septembrie. La fel, in Polonia, Cehia sau Romania Ziua Copilului este sarbatorita pe 1 iunie.In Romania Ziua Copilului a intrat o perioada intr-un fel de con de umbra, prin manifestari marginale, probabil pentru ca toata lumea se plictisise de festivismul exorbitant al epocii de aur.

Ce fac insa copiii de 1 iunie? Picteaza, danseaza, se plimba, deseneaza pe astfalt, se joaca, se duc cu clasa la film sau la Gradina Botanica.Pe de alta parte, exista si implicatii comerciale si sociale ale zilei de 1 iunie. Astfel Ziua Copilului a devenit o ocazie foarte buna de dovada de responsabilitate sociala la nivel de corporatie si deci prilej pentru dezbateri sociale, de acte de caritate ale marilor firme si nu neaparat (doar) un prilej pentru promotii sau promovare.

De ce? Pentru ca 1 iunie nu este un brand cum sunt Craciunul sau St Valentine's, cand stii clar ca in magazine te asteapta Mosi Craciuni sau inimioare din ciocolata.Si realist vorbind, 1 iunie nu are o poveste cu aer mitologic de care sa ne agatam, ci este recunoscuta ca o zi convenita social. Zilei de 1 iunie nu i se da importanta foarte mare pentru ca nu a fost promovata suficient.

Pana la urma, este o sarbatoare frumoasa in sine, care ar putea avea implicatii atat pentru adulti, cat si pentru copii. Nu neaparat din punct de vedere comercial sau al kitschului asociat cu alte sarbatori, ci mai mult ca atmosfera si perceptie. Ca ocazie de a petrece timp de calitate cu cei mici, si nu neaparat cu propriile odrasle.

Pana la urma, cred ca oricine, chiar trecut de perioada copilariei, se bucura cand altcineva ii spune de 1 iunie La multi ani si ii ofera ceva simbolic.

Si ca tot veni vorba de 1 iunie, Metropotam ii ureaza la multi ani lui  Mircea Cartarescu! :)

Foto realizate pe Strada Artur Verona. © Metropotam1 comentariu

1 iunie copilaresc
bibye
#1 -

sooper

sooper articol.....

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera