Tartelier - atelierul de tarte si paine artizanala

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Cu Tartelier facuseram noi cunostinta acum un an, cam pe vremea asta, cu ocazia Orasului in Bucate. Am gustat pe-atunci din painea lor, facuta prin "metode traditionale", cu maia si coapta pe vatra, dar si din vreo 4 feluri de tarte, de care ne-am amintit cu jind zilele trecute. Asa ca ne-am gandit sa le facem o vizita in barlogul de tarte!

Am urmarit pe site, din umbra, meniul saptamanii, pana cand ne-a facut cu ochiul o tarta cu dovleac si flori de levantica (la 35 lei), care mergea numai bine de Halloween. Am comandat-o cu un simplu mail si a doua zi ne-am infiintat pe Strada Clucereasa Elena, la nr. 8 (o straduta tare simpatica in apropiere de Piata Domenii, gasiti si parcare fara probleme):

Tartelier Tartelier

Tarta comandata ne astepta cuminte, dar puteam noi sa nu cumparam, compulsiv si aproape isteric, si alte bunatati din cosurile Tartelierului? Evident ca nu, am lasat la ei vreo 150 de lei. Ce sa facem daca am dat nas in nas cu Financierii cu migdale si rodie (4 lei bucata sau 3 la 10 lei) si cu Pufi cu branza telemea, chimen si ierburi proaspete (3 la 10 lei)?

Financieri cu migdale si rodie Pufi cu branza telemea, chimen si ierburi proaspete

Alaturi de quiche-ul cu gorgonzola, branza de vaci si nuci (40 lei) astepta musteriii o tarta frangipane cu migdale, pere si lamaie (40 lei). Asteptarea ta a luat sfarsit, micuto, ia treci in cutie! Si ca sa nu fie punga prea goala, mai indesati acolo si-o paine cu masline (15 lei, 500gr) si o paine de campagne, alba cu 10% faina integrala (8 lei, 500gr)!

Quiche cu gorgonzola, branza de vaci si nuci Tarta frangipane cu pere
 
Faina este bio, importata din Franta, si nu este doar o fita - dupa multe teste si comparatii intre paine facuta cu faina romaneasca si frantuzeasca, superioritatea gustului si a aspectului si-a spus cuvantul. Si mai important este insa procesul artizanal, destul de lung si complicat, prin care se face painea cu maia!
 
Care-i treaba cu maiaua? Pe scurt, e o drojdie naturala care se gaseste in aer. Diferenta fata de drojdia "de bere", folosita in panificatia moderna, este ca maiaua contine zeci, sute de specii de microorganisme, nu doar una singura. E vorba de aceleasi microorganisme care transforma mustul in vin si prunele in tuica, folosite timp de mii de ani..
 
Atat doar ca drojdiile naturale din maia sunt mai lenese - o paine facuta cu maia creste de 3-4 ori mai incet decat una cu drojdie. Painea cu masline pe care am cumparat-o noi, de exemplu, a avut nevoie de 20 de ore sa fie gata, cu tot cu copt! Din acest motiv procedeul cu maia a fost abandonat in industrie, dar astfel s-a pierdut si gustul specific fermentatiei lente.
 
Maia Tartelier Tartelier
 
Gustul este un pic mai acrisor datorita lactobacililor si are fanii sai, insa avantajul ascuns este ca painea se invecheste mai incet (acidul lactic actioneaza ca un conservant natural). Deci zero aditivi, afanatori, coloranti sau conservanti la Tartelier! Painea lor tine in mod natural vreo 4-5 zile, dar ni s-a povestit de clienti care inca mai mancau din ea si dupa 2 saptamani..
 
Paine de campagne Paine de campagne
 
De asemenea, painea cu maia e mai grea si mai densa decat painea de supermarket. Noi ne-am saturat dupa 2 felii, dar tot a mai intrat si-o felie de tarta cu dovleac, ca doar pentru asta porniseram in the first place, nu? Foarte interesanta combinatia de dovleac cu levantica, blatul fraged, un boom de arome! Insa dintre cele doua tarte, o recomandam mai calduros pe frangipane..
 
Tartelier Tarta cu dovleac si levantica
 
Concluzia? Nu stim voi ce-aveti de gand, dar noi o sa stam cu ochii pe Tartelier. Cu un mail, puteti intra in baza lor de date si veti fi la curent cu ce mai baga la cuptor. Puteti da o raita pe la ei si neanuntati, dar mai bine sa nu mergeti la risc si sa va comandati din timp ce va pofteste inimioara. Atentie, luni si marti e-nchis, in rest, la tarte inainte!
 
Mai multe poze de la Tartelier gasiti in galerie. Asteptam pareri.




3 comentarii vrei sa comentezi?

Tartelier - atelierul de tarte si paine artizanala
Laura
#1 -

Programul de functionare

Saluatre metropotamilor!
Super dragut locusorul de bucate fainoase pe care l-ati gasit
Un mic sfat.. daca se accepta fireste, si anume: ar fi util ca la astfel de locatii sa specificati si programul de functionare.
Multumim.. S la cat mai multe idei delicioase!

Tartelier - atelierul de tarte si paine artizanala
Oana
#2 -

@Laura

Programul este:
Miercuri - vineri: 13.00 - 20.00, Sambata: 10.00 - 13.00
:)

Tartelier - atelierul de tarte si paine artizanala
Oana
#3 -

Program Atelierul de Tarte

Buna!
Programul Atelierului de Tarte este:
Luni-Vineri: 8.30-22.00
Sambata-Duminica: 10.00-22.00

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Terasa mea preferata in 2017 este ...
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera