Supa de ceapa

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Daca tot suntem cuprinsi de fiorul francofon, vorbim de Micul Paris, de prietena noastra Franta, nu se poate ca asta sa nu se reflecte si gastronomic. Cum French fries nu mai sunt deloc french, ci foarte american, in capul topului de popularitate a mancarurilor frantuzesti sta in ultimul timp supa de ceapa - soupe a l'oignon, pe numele ei de meniu.

supa de ceapa


Gasim supa de ceapa in din ce in ce mai multe locuri din Bucuresti, chiar daca restaurantul respectiv nu are neaparat specific frantuzesc sau belgian.

Daca la inceput era considerata mancarea celor saraci, supa de ceapa este vazuta acum ca o mancare rafinata, cunoscuta mai ales dupa ce in anii '60 bucataria frantuzeasca a fost promovata in SUA.

Asa cum o stim acum, cu paine, supa de ceapa se pare ca are o istorie mai lunga decat ne asteptam. In timpurile medievale "sop" era un fel de mancare in care painea era folosita tocmai pentru a absoarbe lichidul, exact ce se intampla acum cu painea prajita si acoperita cu branza calda care se topeste deasupra.

Aroma fantastica pe care o are supa de ceapa se datoreaza felul in care este calita ceapa - sau caramelizata, cum zice la carte. :) Unii bucatari calesc si fierb ceapa multe ore pentru a "stoarce" toate aromele din ea. Si apoi adauga in ultimul stadiu de fierbere a supei un strop de cognac sau sherry care sporeste savoarea.

De unde o asemenea idee? Se spune ca pe la 1700 Ludovic al XV-lea al Frantei a ajuns intr-o seara foarte tarziu la cabana de vanatoare unde nu era nimic de mancare in afara de ceapa, unt si sampanie. Foamea sau spiritul creativ, nu se stie, l-au facut sa imbine razletele ingrediente intr-un prim "draft" al supei de ceapa pe care o stim azi. :)

In Bucuresti am fost prin cateva locuri sa incercam faimoasa... fiertura. Azi supa de ceapa foarte buna fac si nemtii, asa ca sa nu va surpinda daca o gasiti in meniul din Lousienhof si ungurii la St. George.

In stil belgian puteti savura o farfurie de supa la Waterloo, unde este cred si cea mai gustoasa, iar frantuzesc la Chocolat si Bistro Philippe. Bon Appetit!
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera