Strudel cald cu inghetata

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Da, cu siguranta va suna ciudat placinta calda cu inghetata... dar nici nu va inchipuiti cat e de delicioasa combinatia. Desigur, nu oricum... In primul rand vorbim despre strudel cu mere sau cu branza: prajitura sau placinta mai degraba traditionala nemteasca: Apfelstrudel, Kasestrudel.

Stim sau macar am auzit ca nemtii sunt foarte priceputi pe combinatii care mai de care mai traznite: friptura cu caise confiate sau compot de mere ar fi un exemplu. Nici la capitolul desert nu se dezmint, prin urmare, placinta traditionala fierbinte si aburinda se compenseaza printr-o portie de inghetata care se topeste in valuri peste strudel...

Strudelul, originar din sudul Germaniei si devenit mai apoi celebru si in tarile care au facut parte din Imperiul Austro-Ungar, este in esenta un produs de patiserie, de tipul "foietaj" adica extrem de subtire si sfaramicios.

Modul de preparare nu incurajeaza consumul frecvent, aluatul din care e facut continand extrem de multa grasime. Mai exact osanza... untura, care odata coapta face aluatul crocant si transparent. Cel putin asa se face la noi. Am auzit dealtfel si pareri fix contrare. Cert este ca traditia foilor subtiri si uleioase merge pana la retetele patiserilor bizantini care pregateau in mod asemanator aluatul pentru baclava.

Se spune ca o foaie de aluat pentru strudel trebuie sa fie atat de subtire in cat sa poti citi ziarul prin ea. Cam acelasi principiu ca la chipsurile prajite in baie de ulei. :) Desigur rezultatul final nu este gretos pentru ca in compozitie mai intra: rom sau lamaie pentru savoare, nuci, mere rase, scortisoara, migdale, alune sau stafide. Asta pentru ca ne-am obisnuit sa il asociem cu ideea de desert, insa nemtii il mai servesc si ca antreu cu spanac sau cu varza acra. :)

Prepararea aluatului este partea cea mai dificila, motiv pentru care multi prefera sa cumpere foile gata facute din comert si sa faca doar umplutura. Lucru nu tocmai complicat. In ultima instanta nu sunt de lasat nici strudelele semipreparate pe care le puteti gasi in Carrefour, Cora&Co. si care se fac in 5 minute la cuptorul cu microunde.

Acum inghetata. O cumparati pur si simplu de la magazin. In general strudelul de mere se serveste cu inghetata de nuci sau vanilie. Cel putin noi asa l-am intalnit pana acum. Strudelul portionat se aseaza cat e fierbinte pe farfurie iar deasupra se pun 2, 3 linguri de inghetata.

Inainte sa incercati asta acasa, ar fi bine sa va faceti o impresie la un restaurant unde se serveste asa ceva. Museum este unul dintre ele, portia este foarte mare, costa 10 ron si e absolut delicioasa. La Louisenhof servesc strudel de branza cu inghetata, la 13 ron. Si, desi nu am incercat am auzit ca si la Thalia exista minunea in meniu.

Pofta buna!



1 comentariu

Strudel cald cu inghetata
Daiki
#1 -

si la Caru' cu bere

Aseara am mancat pentru prima data minunatia asta si e delicioasa! La Caru' cu bere am gasit strudel cu mere si inghetata de vanilie.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera