Praline pentru zile dulci

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
De ce avem nevoie atunci cand ne simtim obositi si deja am trecut prin cateva siruri de cafele mai mult sau mai putin tari? Ale cui magice forte le chemam in ajutor? Ce ne facem sa inchidem ochii si sa visam la lucruri frumoase...si dulci...si bune...si dulci. :)

Desigur ca vorbim despre ciocolata si poate ca nutrim doar zaharul din ea sau senzatia aceea fina sau poate doar vrem sa ne simtim indragostiti. Important este ca se intampla sa avem de multumit un "sweet tooth" si vrem sa o facem cat mai bine si fara remuscari daca se poate. Inchidem ochii si uitam de calorii, cat de brun ar fi zaharul, carii si alte amenintari si ne luam "doza".
Dar oare cati dintre noi stiu ca acest produs  pe care il legam instantaneu de lucruri dulci provine din cuvantul xocol care inseamna "amar." Dar asta se datoreaza faptului ca acea ciocolata pe care o cunoastem si o apreciam ne este oferita in diferite combinatii cu fructe, alune, lapte sau mai ciudate, menta, piper sau paprika si nu este 100% cacao. La inceput ciocolata era o bautura a elitelor, in timp ce acum se gaseste sub diferite stari de agregare, forme diverse (de la iepurasi, la inimioare si "Mosi Craciuni", tablete si bomboane) si disponibila maselor.

Acum daca stam sa ne gandim am ajuns sa avem si unele pretentii legate de ciocolata, nu mai suntem la fel de multumiti de orice fel de tableta/bomboana care ni se prezinta. Si probabil ca in "mofturile" noastre vom da si de praline, daca nu le-am descoperit deja. Acea crema deosebita, in a carei componenta descoperi instantaneu prezenta alunelor sau a migdalelor, foarte aromata si, cum altfel, dulce.

Finetea si gustul deosebit ne-au dat de inteles ca nu exista cale de intoarcere. Poate doar pretul lor ne-a mai spart din balonase, pentru ca pralinele aduse din import pe care le recunosti cu usurinta "din multime" sunt destul de scumpe. Caci daca francezii le-au inventat si belgienii le-au adus la statutul de simbol, la noi nu se poate vorbi decat despre o traditie a consumului.

Adesea se prezinta sub forma unei cutiute dragute, cu fundita care poarta mandra marca a producatorului, primita/oferita cadou, care contine diferite bomboane denumite generic praline. Cred ca acesta este unul dintre acele cazuri unde nu "este mai bine sa dai, decat sa primesti". Dar poate doar pofticiosul din mine vorbeste.

Pentru toti cei care au o mica preferinta catre clasicul "flori si bomboane", poate deveni un update, o schimbare cu substrat. Daca poftele de dulce sunt satisfacute mai usor cu o tableta sau un baton de ciocolata, pralinele le pastrezi pentru momentele mai speciale.

Si pana la urma de unde am putea sa ne satisfacem curiozitatea si poftele? Un raspuns simplu ar fi de la magazinul din colt, care ne va oferi cateva sortimente "locale" gen Laura, Novatini, Poiana si poate ceva Kandia sau Milka, dar nu se vor compara la gust, textura si pret cu cele "belgiene". Intradevar la pret sunt "excelente", intre 30 si 80 de ron cutiile medii, iar cele mari ajung pana in 120 ron, asta in ideea ca o cutie mica cu 3 praline incepe de la 15 de ron.

Un bun inceput in cautarea de bombonele fine este la Leonidas. Aici veti gasi o vitrina care sa va lase gura apa, cu praline, martipan, jeleuri, crema de fructe, drajeuri, serbet, biscuiti, prajituri cu fructe, turta dulce si in functie de anotimp, o colectie de figurine, inghetata sau nuga cu fructe confiate si alune.

Pralinele costa in jur de 164,5 ron/kg si sunt disponibile in diferite concentratii de cacao si umplute cu crema speciala, uneori combinata cu fructe, alune, cafea sau lichior. Va recomandam Louise si Princesse Forme Enrobee, ambele cu o crema pralina extrem de fina, glazurata cu o ciocolata speciala, pentru cei carora le plac nucile, Noisette Masque si pentru amatorii de martipan, fructele si Bloc Massepain. Daca doriti doar umplutura, acea crema pralina, optati pentru Gianduja.

Exista chiar si varianta dietetica, fara zahar, dar foarte aromata, cu martipan, cirese confiate sau cafea. Sau va puteti ghida dupa Desire, incercati o Poesie si veti descoperi ce Merveilleux sunt bomboanele.

Chateau Blanc are si el o gama foarte variata de praline, biscuiti si turta dulce, care sa satisfaca dorintele oricarui amator de dulciuri. Ce  va va impresiona este forma bomboanelor, deoarece putine au aceea forma clasica, multe sunt sub forma de fructe, discuri sau mini figurine, broscute, pestisori sau ursuleti. Pretul pe kilogram al pralinelor este de 150 de ron. Fursecurile incep de la 20 de ron si ajung pana in 48 de ron, in functie de felul si marimea cutiei, iar biscuitii organici sunt 19 ron.

Pe Calea Mosilor 199 se ascunde un alt loc unde veti putea descoperi o alta abordare a pralinelor, franciza Jeff de Bruges, in combinatii cu vanilie, scortisoara, portocala sau coriandru. Pretul este si el pe masura atractiei in jur 120 de ron, dar aici veti gasi cele mai multe praline cu ciocolata neagra, 75% cacao.

Iar in Plaza veti gasi cu usurinta standul Laderach. Este adevarat ca nu au decat cateva feluri de praline, dar nici restul bomboanelor pe care le vand nu sunt de lepadat, de exemplu triunghiurile cu miere, migdalele de ciocolata sau batoanele cu nuca. Sau sectiunea cu tablete de ciocolata, extrem de atragatoare, cu migdale, fructe confiate, fulgi de porumb, cirese sau chiar paprika.

Acum tot ce ne ramane de facut este sa ne alegem locatia. Mergem spre conservatorismul celor de la Leonidas, ne razvratim creativ cu cei de la Chateau sau incercam variantele "tari" de la de Bruges. Important este sa vedem dincolo de acele ambalaje colorate si sa apreciem gustul lor si combinatiile trasnite. Iar cand vorbim de praline sa facem distinctia intre crema si bomboana, ca sa putem vorbi de forme cu fond.



Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera