Pe ce dam banii: pensii private

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Om serios, cu planuri mari si in cautarea unei noi mari aventuri (cu iz birocratic), metropotam s-a decis sa isi pregateasca mai din timp zilele cand se va trezi cu niscaiva nepotei pe cap (sa le pregateasca indeajuns de bine incat sa nu ii vada decat atunci cand are chef, preocupat fiind cu alte indeletniciri).

Cum de intinerit nu intinerim si nu trece zi in care acest amanunt sa nu ne fie reamintit de catre un panou publicitar care se uita fie trist, fie fericit la noi (fiecare companie cu strategia personala de convingere) este momentul sa ne gandim serios la pensiile private. Chit ca nu eram noi extrem de saritori, se pare ca nici nu avem de ales.

Legea spune ca trebuie sa aruncam niste bani si intr-un fond de pensii private, doar ca nu se stie inca de cand exact, momentan se preconizeaza ca de la 17 septembrie. Stati linistiti, nu este vorba despre bani in plus fata de ce se cotizeaza deja, ci de 2% din contributiile deja platite pentru pensie. Mai multe detalii privind legislatia gasiti aici.

Pensiile private se adreseaza oricarui angajat care nu a implinit inca 35 de ani (dupa aceasta varsta devenind facultative) si nu anuleaza fondurile stranse in pensia de stat, ci le completeaza. Fiecare isi poate alege un fond privat din cele disponibile, altfel decizia intra in mainile statului care va decide singurel unde sa mai ajunga si alta parte din banii nostri.

Exista o mica diferenta intre pensiile private obligatorii si cele private facultative. Primele sunt incluse in cotizatiile pentru pensia de stat, in timp ce cele facultative sunt pensii suplimentare pentru care fondurile se calculeaza individual, nu sunt obligatorii si sunt disponibile pentru angajatii pana in 45 de ani. Mai multe detalii privind diferitele tipuri de pensii, de stat, private si facultative aici.

In momentul de fata sunt disponibile si sunt autorizate urmatoarele fonduri de pensii private: ING Fond de Pensii, AVIVA Fond de Pensii, Omniasig Pensii - Fond de Pensii, BCR Administrare Fond de Pensii, Prima Pensie Fond de Pensii, BRD Fond de Pensii, Interamerican Fond de Pensii, OTP Fond de pensii, BT Fond de pensii, AIG Fond de pensii, GENERALI Fond de pensii.

Pana nu se va dezlega nodul legislativ, inca nu se fac pronosticuri privind cel mai profitabil fond. Informatiile complete inca lipsesc, si momentan nu se fac pensii private. Formalitatile pot fi facute de catre angajator sau de catre angajat in functie de politica institutiei si de tipul de pensie avut in minte (obligatorie sau facultativa).Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera