Pe ce dam banii: heat pads, incalzitoare de buzunar

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Heat pads sau warm pads, care in limba romana s-ar numi cu banalul termen... "incalzitoare", sunt niste inventii foarte istete, care emit caldura. Sunt bune de tinut in buzunare, manusi, bocanci sau chiar lipite pe corp si sunt un accesoriu foarte util pentru cei care practica sporturi de iarna, pentru cei care stau mult timp afara in anotimpul rece (de la pescari la alpinisti si chiar la politisti, in trafic) si sunt de mai multe feluri:

heat pad
1. saculeti de plastic, cu banut si lichid, care se transforma in gheata fierbinte. Cam asa arata, si se folosesc in felul urmator: indoi putin banutul dinauntru si fulgerator lichidul din saculet se cristalizeaza, devenind foarte fierbinte. Ramane asa cel putin o ora, racindu-se treptat, iar ca sa aduci saculetul la stadiul initial, trebuie sa-l fierbi vreo 10 minute. Cum functioneaza? Lichidul dinauntru este o solutie concentrata de acetat de sodiu. Pe banutul metalic se afla cristale minuscule de acetat de sodiu solid, care -odata indoit discul- produc instantaneu, in tot mediul, solidificarea, proces care emite caldura (vreo 54 de grade). Explicatii detaliate aici.warmers
2. pernute care se incalzesc dupa desfacere, la contactul cu aerul, in urma unei reactii rapide de oxidare, care, ca si mai sus, produce caldura (explicatii mai detaliate aici).

Spre deosebire de primul model, acestea sunt de unica folosinta, iar caldura tine intre 6 si 12 ore.warmer
3. recipiente cu combustibil. Suna mai periculos decat sunt, de fapt. Intr-o cutiuta metalica etansa se pune fie combustibil lichid (benzina, de exemplu), apoi se aprinde, iar secretul lor sta in interiorul recipientului, in care se afla un catalizator din platina, care reduce producerea de fum si monoxid de carbon (si daca tot suntem la subiectul asta, citeste aici mai multe despre convertizorii catalitici si reducerea poluarii).

Vin si in varianta cu combustibil solid (carbune), nu sunt toxice si stau calde pana la 30 de ore cu o singura incarcare.
Unde se gaseste asa ceva?


Army Shop are cea mai variata oferta, catalogata la sectiunea Supravietuire; gasesti la ei incalzitoare de maini cu benzina (19 lei), pernute incalzitoare (4 lei), saculeti cu acetat de sodiu, refolosibili (14 lei), alte incalzitoare de unica folosinta (6 lei), chiar si carbuni pentru varianta 3 de incalzitoare.

Diversi importatori aduc warm pads si le vand online, pe Okazii ori pe bizoo; acolo am gasit cateva produse de la Grabber Warmers, unii din producatorii cei mai cunoscuti de asemenea produse: incalzitoare pentru degetele de la picioare (nu radeti, degera foarte usor), 24 de lei, sau pentru picioare, 21 de lei. La Grabber gasesti toata gama, de la plasturi calzi de pus pe incheieturi pana la incalzitoare pentru maini, nas, urechi, samd.

Alte incalzitoare cu gaz gasiti si la Peacock si Zippo (atentie, nu e bricheta :-).

Sunt sanse sa mai gasiti asa ceva la magazinele de sporturi de iarna, la cele de articole de pescuit sau la cele axate pe bushcraft si supravietuire, iar daca ati luat de prin alte parti, spuneti-ne si noua de unde.

sursa foto 1; foto 2; foto 31 comentariu

Pe ce dam banii: heat pads, incalzitoare de buzunar
Emanuela Dragomirescu
#1 -

ce se intampla cu voi?

linkurile sunt unavailable, iar unele nu se trimit la noi. f utila informatia, multumim :))

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera