Pe ce dam banii: Chitari

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Zdrang, zdring, zdrang toata aceasta infuzie de rock stars pe plaiuri mioritice ne indeamna sa  ne apucam si noi  de cantat ceva. Memoriile de liceu ne conduc spre focuri de tabara, excursii cu trenul si iubiri neimparatasite, toate desfasurate in acordurile unor chitari dezacordate.

La putin timp dupa le-am descoperit si pe cele electrice, cu un sunet puternic, metalic si suparat, dar le-am iubit si pe ele la fel de mult ca pe cele acustice. Le-am iubit atat de mult pe toate incat acum vrem si noi una, sau cate una din fiecare, depinde de fondurile aflate sub directa stapanire. Pentru a fi rocker adevarat trebuie sa investesti ceva si in echipament.

Avem de ales intre acustica si cea electrica, aceasta din urma are nevoie de ceva mai mult echipament ajutator, printre care cheia succesului un amplificator (in jur de 400 de lei). O chitara clasica costa in medie in jur de 300 de lei. In magazinul Muzica (Calea Victoriei nr. 41) gasim unele piese si pe la 220 de lei. Iar la magazinul Yamaha (Calea Victoriei nr. 48) preturile sunt intre 500 si 690 de lei. De aici preturile nu pot decat sa escaladeze lejer pana la 2199 de lei. Cand esti pasionat, toate par mici detalii.

chitari

Dar cum dorintele de a avea trupa, concerte explozive, mii de fani/fane este mare, atentia se indreapta catre chitarile electrice (iar cele clasice raman a fi apreciate pentru serenate in miez de noapte cand jumatatea s-a saturat de zdranganele si ne-a dat afara).

Pretul acestora este mai mare, dar si sunetul obtinut este altul. Magazinul Guitar Shop (Stirbei Voda nr. 22) este plin de astfel de  chitari, de mai toate formele, culori si dimensiunile. Unele sunt ascutite, altele sunt roz, iar celelalte au tot felul de desene care mai de care mai abstracte si mai impozante. Un Fender incepe de pe la 1700 de lei si nu se opreste decat cand ajunge pe la 6000 de lei.

In Muzica preturile incep de la 600 de lei, iar vanzatorii par sa stie foarte bine ce incearca sa iti vanda si nu se incumeta sa iti puna pe mana o chitara foarte scumpa, daca nu stii cum sa te comporti cu ea. Yahama se situeaza undeva pe la mijloc la capitolul preturi, intre 900 si 1300 de lei.

Cei mai indrazneti dintre noi, pot alege un bass (diferenta chitara electrica-bass este urmatoarea: cea din urma este mai mare in dimensiuni si are de obicei patru corzi). Cat priveste costurile, ramane in aceeasi zona cu surata electrica, incepand de pe la 1000 de lei, iar un Fender poate ajunge lejer pe la 6900 de lei, daca nu mai mult.

chitari

Printre marcile cu reputatie in domeniu se afla Fender si Gibson (chitari la care viseaza oricine), urmate de branduri mai micute dar apreciate, Jackson si Esp. Pentru mai multe informatii despre chitari incercati aici. Recomandat este ca la prima chitara sa nu te incumeti la cele cu preturi mari, dar nici sa nu te zgarcesti ca doar o faci din pasiune.

Lectiile nu sunt obligatorii, dar sunt de folos si te mai scutesc de unele blocaje. Si sa nu te temi de chitari second-hand, daca sunt in bune conditii (recomandat sa mergi cu un prieten connosseuir). Alegerea odata facuta este bine sa nu iti achizitionezi un obiect de colectat praful, ci un instrument de care sa te bucuri si cu care sa iti bucuri prietenii.

Sursa foto
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera