Pe ce dam banii: accesorii foto

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Accesoriile fac diferenta! Mai putin in cazul camerelor foto compacte care nu se pot lauda decat cu un snur mai colorat sau vreo husa haioasa. In schimb fratiorii mai mari si cu experienta in domeniu necesita ample investitii in filtre, trepied, blitz, obiective si acumulatoare.

Sa incepem cu inceputul, adica de la camera foto. In functie de preferinte de marca, experienta, destinatia aparatului si investitia pe care suntem dispusi sa o facem, preturile incep de pe 400-500 de lei pentru o camera compacta, o semi-profi se apropie si trece lejer de 2000, iar un aparat profesional doar de la 4000 incolo se cunoaste. La aparatele mici si foarte compacte nu prea ai ce accesorii sa mai adaugi, poate eventual doar o husa, undeva in jur de 20-30 de lei.

Totusi nici camerele mici nu sunt complet ignorate de producatorii care au decis in ultimii ani sa asculte de doleantele amatorilor care dintr-un motiv sau altul nu sunt pregatiti pentru un aparat profesional. Cei de la Sony au pus la bataie close-up lenses, tele si wide converters, blitzuri toate pentru camere compacte. Adaptoare si filtre  exista si la Canon-uri, pentru seria Powershot S1-5, pentru seria A600 si A80-A95. Mai multe preturi aici.

Obiectivele sau lentilele insa intra in alta discutie. Oferta nu este la fel de rasfirata precum cea de camere si este indreptata catre utilizatorii de Canon, Pentax, Nikon sau Minolta. Preturile difera mai putin in functie de companie, cat in functie de capacitati.

Spunea malitios o zicala cum ca amatorul se ingrijoreaza de bani, profesionistul e atent la echipament, iar pe maestru il preocupa lumina... Pentru amatori (cu bani) si cu aspiratii de profesionisti, o gama extrem de larga de obiective cu focale si preturi mari si mici se gasesc aici, aici si aici.

Un alt subiect delicat este cel al filtrelor. De multe ori cand admiri cu patos culorile dintr-o fotografie si zambesti ironic sugerand o alterare in Photoshop, nu te astepti ca efectul  mult laudat sa fie rezultatul unor filtre polarize, UV sau cu efecte speciale de culoare. Preturi aici si aici.

Blitzul este un accesoriu aproape indispensabil, care a evoluat mult de la becurile cu magneziu de unica folosinta. Azi flash-urile profi au becuri cu xenon si mai multe comenzi si butoane decat unele aparate digitale compacte :) De la miniblitzuri pentru telefoanele Nokia pana la Speedlight-urile de la Nikon sau Speedlite-urile de la Canon, piata e acoperita. Preturi aici, aici si aici.

Mai vreti ceva? Poate niste lentile sau inele macro? Un exponometru? Un parasolar? Un grip, sa nu mai ai grija acumulatorilor? O sa ai la un moment dat nevoie si de un trepied, de buzunar sau de umar, Manfrotto si Giottos sunt cele mai recomandate.

Nu in ultimul rand, daca esti un amator, un profesionist sau un maestru care tine la echipamentul sau, vei avea nevoie si de accesorii de curatat si vei invata sa faci asta singur, atacand cu mana sigura senzorul prafuit - accesorii de tot felul aici.

Pe ultimul loc, din categoria minimoft de lux, hard drive-ul mobil pentru stocarea de imagini cand nu esti pe langa calculator. Ai de ales intre a cara cateva carduri de memorie in geanta foto sau a face o investitie mai serioasa intr-un hdd portabil, pe care sa poti si vedea fotografiile facute.

S-aveti lumina buna! ;-)Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera