Pe ce dam banii: Camere video

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
O camera video sau Camcorder de nivel amator trebuie sa combine mobilitatea cu versatilitatea si functionalitatea. Camerele video stocheaza imaginile si sunetul pe un mediu portabil, de cele mai multe ori o caseta video. In ultimii ani s-au dezvoltat sisteme alternative de inregistrare, incluzand aici Hard Disk-uri, Memorii Flash sau Discuri Optice - DVD-uri.

Camcorderele sunt foarte raspandite, cunoscand o larga varietate de forme, functii si preturi. Acestea pot costa undeva de la 600 lei pentru o camera entry-level, fara prea multe functii, putand ajunge si la cateva mii de euro. Insa este recomandat un plafon de maxim 1500 euro pentru folosirea la nivel de amator, intrucat peste acest plafon se gasesc camere video semi-profesionale sau chiar profesionale, care depasesc in complexitate scopurile posibile ale unui amator.

camcordere
Sursa

Cum alegi camera?


Cand cumparati un Camcorder nou, trebuie sa aveti in vedere, in principal, trei lucruri: Obiectiv, Senzor de Imagine si Mediu de Stocare.

La Obiectiv, trebuie sa fiti atenti la Distanta Focala, aceasta trebuind sa fie cat mai mare pentru a controla mai bine nivelul de expunere, la Zoom, recomandate fiind camerele care au Zoom Optic, precum si nivelul de Gain, foarte important in situatiile de luminozitate scazuta. Cele mai multe camere de nivel amator controleaza in mod electronic aceste functii, dar este bine sa aveti, daca este posibil, control manual asupra lor.

camcordere
Sursa

Senzorul de Imagine este cel care converteste lumina in semnal electric. La camerele video moderne, se recomanda senzorul de tip 3CCD sau cel de tip CMOS, acestea fiind gasite la majoritatea unitatilor din ziua de azi. Senzorul CCD este analog, iar cel CMOS este complet digital. Primul are o sensibilitate mai buna in conditii de luminozitate scazuta, dar sacrifica din culori, pe cand cel CMOS nu vede atat de bine pe intuneric, dar pastreaza nivelurile reale de culoare.

camcordere
Sursa

Mediul de Stocare este decis de client. In functie de gradul de comoditate, de gradul de implicare in editare video si audio sau de mobilitate/functionalitate, clientul va avea de ales intre casete video, MiniDv de cele mai multe ori - care prezinta o calitate superioara, si Hard Disk, DVD sau Memorie Flash, cu o calitate mai scazuta, dar cu un grad mai mare de mobilitate si compactare. MiniDv-urile prezinta dezavantajul ca trebuie mereu casete noi, o caseta normala nerezistand la mai mult de 3 inregistrari, iar celelalte prezinta dezavantajul ca se pot strica in urma unui contact puternic sau a unei infiltratii de substante straine.

Este un plus daca produsul are trasaturi precum Firewire, pentru transferul rapid  si la o calitate crescuta a  materialului filmat, sau SteadyShot, pentru o stabilitate crescuta a imaginii. Toate aceste trasaturi crec pretul, insa calitatea, dupa cum bine stiti, costa.

camcordere
Sursa

De asemenea, se recomanda achizitionarea de astfel de produse de la producatori specializati in optica si suport audio-video, precum Panasonic, Sony, JVC sau Philips. Exista de asemenea producatori precum Samsung sau Canon care prezinta o gama variata de produse de genul acesta. Insa pentru cei care vor o referinta, gasiti mai jos cateva oferte, cu pret orientativ, o medie a diferitelor oferte de pe piata romaneasca.

Cat costa?


Pentru Camcordere MiniDv aveti de ales intre
- un Samsung VP-D381, la numai 545 lei,
- un Panasonic NV-GS90EP-S, la 821 lei,
- sau, pentru mai mare calitate, un Sony DCR-HC62, la un pret de 1527 lei.
- puteti alege chiar un Canon DM-MV880X, la un pret de 2443 lei.
Diferentele de pret se regasesc in diferentele de functionalitate, cu pretul crescand si calitatea.

Daca nu doriti sa va umpleti rucsacul cu casete cand plecati in excursie, aveti optiunea Camcorderelor pe Hard Disk.
- Sony ofera modelul DCR-SR77, la 1831 lei,
- JVC ridica stacheta cu Everio GZ-HD30, la un pret de 2499 lei,
- Panasonic prezinta modelul SDR-H280EP-S, la 2741 lei
- sau puteti alege Canon HF200, la 3042 lei.

Pentru cei care traiesc cu teama ca poate se strica Hard-Disk-ul, ce ma fac atunci? exista posibilitatea de inregistrare pe Memorie Flash.
- Samsung prezinta cel mai ieftin model bun, VP-HMX20C, la 2021 lei,
- Sony nu este departe cu al sau HDR-CX106, costand 2388 lei,
- Panasonic are modelul HDC-SD20EP-K, cu un pret de 2555 lei,
- iar pentru un gust de high-end, puteti achizitiona JVC Everio GZ-HM200B, la 2999 lei.


Odata achizitionata o astfel de camera, sunteti invitati sa filmati tot ce va trece prin fata ochilor si sa experimentati cu software-urile de editare audio-video pentru amatori. Cine stie, poate reusiti sa starniti in interiorul vostru un mic Jim Cameron sau Steven Soderbergh. :)

camcordere
Sursa

Sony Romania
Panasonic Romania
JVC Romania
Samsung Romania
Philips Romania
Canon Romania1 comentariu

Pe ce dam banii: Camere video
Andrei
#1 -

of, ale naibii articole de bifat norma...

"La Obiectiv, trebuie sa fiti atenti la Distanta Focala, aceasta trebuind sa fie cat mai mare pentru a controla mai bine nivelul de expunere, la Zoom, recomandate fiind camerele care au Zoom Optic"

De ce as putea controla mai bine expunerea la 300mm decat la 28mm in contextul in care diafragma e constanta?

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera