Papanasi cu dulceata

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Cine nu a incercat macar o data pana acum gogosile pufoase prajite mustind in gem si smantana? Fie la restaurant, fie la mama, la bunica sau la matusa acasa? In multe locuri noi i-am intalnit sub forma unor galuste dolofane cu o galusca mai mica in varf peste care se scurge in valuri amestecul de smantana si peltea. :)

Totusi, multe retete ii prezinta in forma de tip inel, cu gaura la mijloc care se servesc fie cu smantana, fie cu gem, fie pudrati cu zahar. Indiferent de forma insa, modul de preparare este acelasi, rezultatul final tine de creativitatea fiecaruia. In esenta este vorba de gogosi, nu chiar orice fel de gogosi, ci facute cu aluat din gris si branza de vaci.

papanasi

De ce si mai ales de unde ideea cu ingauritul rotocolului de aluat inainte de prajire? Se spune ca in timpul unei furtuni violente pe mare, capitanul danez Hanson Gregory avand nevoie de ambele maini pentru a struni carma, si-a infipt gogoasa din care manca intr-una din spitele acesteia. :) Extrem de amuzanta situatia in care un capitan incercand sa isi salveze nava mai are timp si sa infulece o gogoasa. Important este insa ca in felul asta s-a rezolvat neplacuta problema a prajiturilor in tigaie care ramaneau mereu necoapte in mijloc. :)

Respectand traditia gogosilor ingaurite, unii papanasi neaosi se fac la fel, eventual se mai prepara o biluta de aluat care se prajeste si  se pune deasupra. Cum spuneam forma nu importa ci continutul. Spre deosebire de gogosile clasice facute doar cu faina, in aluatul pentru papanasi se adauga gris si branza de vaci care fragezeste compozitia. Iata un exemplu de preparare. Dupa cate se pare moda papanasilor sferici fara orificii si foarte umflati este olteneasca.

papanasi

Despre gogosi in general se stie ca sunt celebre in toata lumea si ca fiecare popor are un stil traditional de a le prepara si servi, dintre care cele mai cunoscute sunt inelele pufoase glazurate cu gem sau ciocolata pe care le infuleca politistii americani, sau berlinezele nemtesti umplute cu gem, vanilie sau ciocolata. Cel mai fain lucru apropo de compozitii aferente pentru gogosi este ca pot fi facute din aproape orice: nuci, stafide, branza, gemuri si fructe de toate felurile. Si in toate sunt absolut delicioase. Nu degeaba scotienii le mai numesc si yum-yums.

Papanasii nu se fac chiar atat de greu precum ni se mai spune uneori pe la restaurante. Insa dat fiind ca reteta clasica in restaurantele bucurestene este cea cu sfera de aluat, trebuie sa fiti rabdatori pentru ca gogoasa sa se coaca bine in interior. Atlfel vor fi teribil de gretosi. Un alt lucru foarte important este amestecul de smantana cu gem care se toarna peste papanasi. 

Smantana nu trebuie sa fie foarte subtire si acra, in schimb gemul folosit este ideal mai acrisor, de visine, prune sau fructe de padure. Altfel prea mult dulce la un loc nu cade tocmai bine. Sunt locuri in care papanasii nu se fac decat fie cu smantana, fie cu gem, fapt care noua personal ne displace exact din motivul pomenit mai sus: sunt gretosi. Combinatia dulce-acrisor este binevenita intr-un soi de mancare atat de greoi. In definitiv insa, este exclusiv o chestiune de gust.

Cei mai buni papanasi de pana acum i-am mancat in La Mama. Insa aproape la fel de buni mai gasiti si la Bistro Ateneu, la Bellini sau in Traffic. Preturile variaza in functie de portie si de stilul localului, in general o portie contine doi papanasi costa in medie 7 - 8 lei.

Pofta buna!



5 comentarii

Papanasi cu dulceata
Alexandra
#1 -

unde?

bine ati zis ca papanasii contin branza de vaci... vreau si eu sa stiu insa unde in Bucuresti e vreun restaurant care chiar ii face asa, si nu doar gogosi cu smantana si dulceata?!!..."La mama" ramane si pentru mine pana acum varianta cea mai buna, desi tot gogosi sunt si alea :(

Papanasi cu dulceata
Cristina
#2 -

papanasi

Cei mai buni papanasi se gasesc la restaurantul Rustic, cel din prelungirea Ghencea, aproape de Valea Ialomitei;sunt mai buni decat cei de La Mama, cu siguranta ;i intotdeauna sunt proapeti
Dar nici aici nu sunt facuti cu branza de vaci

Papanasi cu dulceata
tina
#3 -

papanasi vs gogosi

Buna ziua.

Am tot cautat in Bucuresti pret de 6 ani papanasi cum ii facea mama, respectiv din branza de vaci cu coaja rasa de lamaie si portocala, dulci ai parfumati, prajiti in tigaie. cred ca la astia faceau referire si fetele de mai sus.

Nu am gasit si nici nu am aflat inca de existenta lor in vreo locanta din urbe.

Obisnuiam sa corectez pe toata lumea ca astia nu sunt papanasi, sunt gogosi toata ziua. Articolul e insa bine scris, chiar delicos, de parca m-am mai inmuiat in vehementa mea impotriva titulaturii false care a urcat banalele gogoase la rang de papanasi!

Papanasi cu dulceata
Flavia
#4 -

:)

city grill-ul face papanasii cu branza in compozitie. culmea...

Papanasi cu dulceata
Craitoiu Daniel
#5 -

Papanasi adevarati

Papanasi adevarati cu branza de vaci,cu coaja rasa de lamaie si de portocale deosebiti de parfumati si dulci gasiti intr-un singur loc in Bucuresti .Restaurant Potcoava,str.9 Mai nr.51,tel 021-2202208 sau 076644325 .Punct de reper Cartier Giulesti-Crangasi,in apropierea Salii de sport(vis-a vis,pe staduta pe partea dreapta .Si ca o curiozitate sa stiti ca este localul in care au fost surprinsi punand tara la cale lideri ai PD si seful statului.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera