O cafea perfecta!

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Asta doar daca te intelegi suficient de bine cu ospatarul, bucatarul sau patronul restaurantului/barului/cafenelei incat sa ii poti cere o astfel de comanda. "Ospatar! O cafea perfecta!" Hmm, ce inseamna asta?

In primul rand Cafeaua Perfecta este invariabil legata de vremea de afara. Cafeaua Perfecta si o vreme ingrozitoare (precum cea din momentul scrierii articolului - ploua/ninge, e ger si zloata si apocaliptic de innorat dupa amiaza la 4) sunt inseparabile. Iar daca esti si putin ocupat, la servici sau acasa, cu un task placut, de creatie poate, sau ai ceva de citit, ei bine Cafeaua va fi cu atat mai mult Perfecta! :)

Cafeaua Perfecta nu se face la espresor. Desigur vor fi multi care vor comenta si contrazice afirmatia, dar in ciuda oricauri argument, nu, pur si simplu nu se face la espresor. Fereasca Sfantul la filtru! E blasfemie. Cel mult la cafetiera. Cafeaua Perfecta se face la ibric. Punct.

Fireste este o chestiune de gust, insa in nici un alt fel cafeaua nu isi pastreaza aroma si mai ales nu face acea spuma delicioasa si cremoasa pe care o mai vedem prin reclame. Spuma de lapte obtinuta la espresor (stil Macchiato) in diferite localuri este intr-adevar foarte gustoasa insa cafeaua in sine nu are aceeasi savoare.

Nu conteaza ca o preferati mai dulce sau mai amaruie, mai slaba sau mai tare, important este sa o fierbeti in ibric. Vesti bune, asadar, pentru ca nu mai este nevoie sa va deplasati pe o vreme cumplita intr-un bar sau intr-o cafenea de vis in care sa comandati ceva atat de absurd...

Cafeaua perfecta se prepara dupa stilul si traditia turceasca. Nu la nisip, ci la flacara aragazului, folosind apa rece, cafea foarte fin macinata - de preferinta chiar inainte de fierbere - si putin zahar.

Se ia ibricul si se pun in el tot atatea cani de apa rece cate cafele vrei sa faci plus inca o jumatate. Dupa reteta turceasca atat cafeaua cat si zaharul se adauga de la inceput in ibric si se pun pe foc - 2 lingurite cu varf de cafea la o ceasca normala.

coffee cup
Foto de aici

TIP! Focul mic, la minim. Cafeaua trebuie sa fiarba incet, mult si sa lase toata savoarea in apa. In felul acesta sa formeaza si caimacul spumos cafeniu inchis (la espresor iese bej-galbui) deasupra.

Din acest motiv este total contraindicat sa amestecati in lichid in timpul fierberii, pentru ca spuma sa va dizolva. In momentul in care cafeaua da in clocot o dati la o parte de pe foc. In mod normal se lasa cateva zeci de secunde sa se potoleasca si sa se depuna zatul. Apoi se toarna in cesti. Dar... e posibil ca spuma sa dispara in minutele acelea astfel ca: "spumuiti cafeaua" cu o lingurita; adunati caimacul si il puneti in cesti.

Apoi mergeti la robinet, dati drumul la apa rece si turnati cativa stropi peste cafeaua fierbinte. Zatul se va duce imediat la fund. Lasati sa se linisteasca 2-3 minute si apoi turnati usor in cesti. :)

Varianta a doua - Cafeaua Perfecta la ibric revizuita... spune sa nu fierbeti cafeaua odata cu apa. Se da apa in clocot odata cu zaharul. Abia dupa ce aceasta a clocotit pret de 2 minute se ia de pe fic si se pun linguritele de cafea amestecandu-se pana se dizolva.

Cafeaua este practic oparita si va forma o spuma la fel de reusita. Puteti proceda la fel cu "spumuitul" dupa care o mai puneti pe foc putin de tot cat sa mai clocoteasca odata. Din nou, turnati putina apa rece deasupra pentru depunerea zatului.

Este alegerea voastra in ce fel o preparati, puteti incerca ambele variante sa vedeti care e mai gustoasa. Dezavantajul (in ceea ce ma priveste) primei variante, cu cafeaua fiarta de la inceput, este ca spuma contine mult zat dand o senzatie usor nisipoasa la sorbire.

TIPS & TRICKS

- o cafea perfecta se face in timp in acelasi ibric. Prin urmare nu folositi din cand in cand ibricul de cafea pentru ceai sau supa la plic. :)

- la final cand e spuma infoiata in varf de ibric puteti adauga fix 3 stropi de zeama de lamaie per ceasca. Incercati. S-ar putea sa va placa.

- daca nu vreti sa folositi zahar, turnati doar cafeaua facuta dupa reteta de mai sus intr-o ceasca in care ati pus o lingurita) sau cate vreti) de miere. Fara dulciblete, va rog, e pacat.

- nu e recomandat sa bei cafeaua rece, cum nu e recomandat sa o bei nici fierbinte. Momentul optim de sorbire a lichidului fabulos este cand nu mai "abureste."

- daca aveti rasnita, cumparati numai cafea boabe - prajite. Din cea mai buna daca se poate, specia Arabica si o macinati doar cand vreti sa o preparati. Si nu, nu e nevoie sa inghetati boabele inainte de macinare. :))

- iarna (nu pot sa imi explic de ce doar atunci are efect...) presarati peste caimacul abia format un varf de cutit de scortisoara. :)

Cafea aproape perfecta am baut la Valea Regilor unde se prepara chiar in stil traditional la nisip. Pe Domnita Anastasia (in spatele Bucharest Financial Plaza) mai exista Cafeneaua Egipteana, nu am incercat inca, dar nu suna rau.

Recent deschisa NOI Art Cafe are o gama larga de cafele dar nu neaparat la ibric cu preturi incepand de la 6 RON. Nici nu am incercat sa le cerem asa ceva, desi ar putea fi receptivi... E totusi putin ciudat sa ceri explicit cafea la ibric intr-o cafenea moderna si occidentala.

Cafea buna si atmosfera mai gasiti in La Cafenescu, Picasso sau in Studio Cafe, despre care am mai pomenit si cu alte ocazii.

Cea mai cea dintre toate cafelele de pana acum, trebuie sa recunosc, am baut la Crem Cafe Espresso Bar, care dupa cum sugereaza si numele nu face cafea la ibric. :) Ci la espresor. Prin urmare contrazice afirmatia mea de mai sus, cu magia ibricului. DAR: nu era doar cafea, era un amestec formidabil de cafea cu ciocolata, frisca, spuma de lapte... si nu mai stiu ca m-a luat valul in momentul in care am sorbit. Costa 13 ron si e servita intr-un "castron." Adica o ceasta extrem de mare.

Revenind, lucrul cel mai incurajator relativ la Cafeaua Perfecta este ca e mult mai avantajos si mai eficient sa ti-o prepari singur. Mai ales ca are darul extraordinar de a-ti schimba starea de spirit intr-o zi nefericita si trista, cand esti complet singur acasa.

Cafeaua aromata si calduta, la fel ca si o ceasca de ceai, se asociaza in minte cu o incapere ultra-cozy, calda si moale, cu acasa, cu liniste si lipsa de stres.

Despre cafea gasiti mai multe decat puteti duce aici sau aici. Pentru cei mai classy dintre voi care vor sa incerce si altceva decat clasica arabica, exista Kopi Luwak, cea mai scumpa, mai rara si mai gretos produsa cafea din lume (din fecalele unui animal salbatic). :)





6 comentarii vrei sa comentezi?

O cafea perfecta!
silvia
#1 -

cafeaua cea mai buna

Draga Flavia,
Interesante observatii insa avind in vedere ca lucrez la o revista cu si despre cafea, pe care o facem de aproape 2 ani, am ajuns la concluzia ca cea mai cafea sau cafeaua perfecta este cafeaua care-mi place mie, mie poate fi oricine, tie iti place cafeaua la ibric, da sint de acord cu tine, insa am baut minunatii facute la espresor de oameni priceputi sau la orice aparat.
Te astept cu un mesaj pe mail sa vedem cum putem colabora la revista, mi-a placut cum ai scris.
Ma bucur ca am gasit site-ul.
O seara frumoasa,
Silvia

O cafea perfecta!
Gabriel
#2 -

Multumes!

Multumesc pentru reteta! Abia astept sa vad cum o sa-mi iasa urmaoarea cafea!

O cafea perfecta!
gigel
#3 -

De acord

Sunt de acord cu autoarea. Exista mai multe moduri de preparare a cafelei, ibric, expresso, filtru, french-press, cafetiera, nisip.

Fiecare are savoarea lui.
Fiecare necesita, in primul rand o cafea buna si macinare speciala.
Cafelele din supermarket pe langa faptul ca sunt proaste sunt macinate prea mare, pentru filtru. Pentru ibric/turkish se recomanda intr-adevar cea mai fin posibila macinare. De prederat cu o rasnita manuala. Se spune ca cea electrica incalzeste cafeaua si astfel unele arome se pierd. Acest lucru se intampla mai ales cand trebuie sa faceti cafeaua foarte fina. Asa ca macinati cu pauze pentru a evita supraincalzirea.

Tot pentru cafea la ibric, eu practic prima metoda, adica cafea si zahar puse de la inceput in apa rece. Referitor la ibric, cele mai bune rezultate le-am obtinut cu un ibric conic, cu gura cat mai mica. Daca e macinata foarte fin, cafeaua nu se simte in spuma.

Nu sunt de acord ca trebuie fiarta la foc cat mai mic. Trebuie intr-adevar un foc cat mai mic, mie imi ia cam 5-6 minute sa dea in clocot. Mai mult nu recomand sa o fierbeti. Deasemenea, o cafea buna trebuie luata imediat de pe foc, odata ce spuma s-a ridicat. Altfel se pierd aromele. O cafea de la supermarket puteti sa o fierbeti linistit ca nu aveti ce pierde ...

Despre cafeaua expresso se poate spune ca desi e cea mai tare e si cea mai sanatoasa. Se pare ca substantele mai putin benefice organismului se dizolva cel mai greu din cafea, iar la expresso nu au timp sa iasa din cafea. Cea mai nesanatoasa e metoda french press, unde cafeaua sta mult in contact cu apa.

Am baut si cafele bune la filtru.

Dar din nou, trebuie cafea buna si de obicei aceasta nu e ieftina. Nu am gasit nimic bun la vanzatorii din piete, e doar cafea prajita acasa. Daca sursa este supermarket-ul, cautati cafea boabe si macinati-o acasa. Investiti intr-o rasnita.

Cafeaua la nisip, contrar parerii multora, se prepara asa: in nisip incalzit la 600 grade se trece un ibric de aram

O cafea perfecta!
Gheorghiu Andrei
#4 -

Comentariu nou

Salut,

Imi place mult cum scrii, insa am cateva mici observatii. In primul rand, pentru a ne da seama de calitatea unei cafele aceasta trebuie servita fara zahar, deoarece bobul de cafea contine de la mama natura zahar si in momentul in care se adauga zahar cafeaua isi pierde gustul initial. In al doilea rand trebuie sa intelegem ca exista mai multe tipuri si combinatii de cafea, fiecare cu modul ei de preparare. In principal exista patru tipuri, arabica, robusta, liberica si maragogype, insa fiecare producator de cafea in functie de modul de prelucrare si de cantitatea de cafea isi creaza o aroma. Spre exemplu, exista cafele 90% arabica si 10% robusta. Aici difera foarte mult de locurile de un au plantatiile. Cafeaua arabica, fiind si cea mai raspandita se caracterizeaza printr-o aroma foarte puternica( de aceea sunt o gramada de reclame tv care promoveaza aroma unei cafele). Daca vom folosi cafea arabica la metoda ibricului, exista o posibilitate foarte mare de a strica acea cafea. Temperatura care ne permite o extractie corecta a cafelei este temperatura oferita de expresor. Temperatura oferita de ibric poate cu usurinta, fara sa ne dam seama sa treaca de 100 de grade celsisu(temperatura necorespunzatoare pentru cafeaua arabica)- de acolo probabil crema cafelei(caimac in limbajul barmanilor) ti-a iesit negrui. El trebuie sa aiba o culoare caramelizata pentru o cafea "perfecta". Totodata crema cafelei trebuie sa aiba o consistenta puternica si sa reziste. Ma bucur ca cineva deschide acest subiect, deoarece la noi in tara cultura cafelei este slab promovata si e bine sa avem astfel de subiecte. Astept pareri

O cafea perfecta!
tess
#5 -

cafeaua "perfecta"

tot dau in google search peste pagina asta care contine tot felul de aberatii la rubrica comentarii[vezi gigel].. in general, site-ul este plin de amatorisme dar daca tot are o vizibilitatea buna pe google, hai sa dau o mina de ajutor.. revenind la articol, pentru cei care doresc sa bea o cafea buna, sa prepare cafeaua "perfecta" acasa[si nu numai], vezi aici: http://www.gourmetcoffeelovers.com/brewing-the-perfect-cup-of-coffee/

O cafea perfecta!
Daniela
#6 -

Cafea boabe buna
Nu sunt vreo mare cunoscatoare si nici nu am vreun super espressor cu nu stiu cati bari presiune. Dar imi place cafeaua buna. Pana acum o luna imi luam illy din asta http://www.coffeeplace.ro/cafea/cafea-boabe E o cafea excelenta... dar la recomandarea cuiva am incercat si Richard si m-am reprofilat imediat :)

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Terasa mea preferata in 2017 este ...
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera