Mall-urile din Bucuresti: diferente si asemanari

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Se iau toate mall-urile din Bucuresti (o sa dureze ceva pentru ca sunt multe), se pun alaturi si incepe quest-ul: poti sa gasesti cele 10 diferente? Time's up, clonele au invins. Dupa potopul de cladiri de birouri ridicate intr-o veselie in capitala, hop, au aparut ca ciupercile si multe magazine/mall-uri/centre comerciale in care romanul sa-si faca veacul si sa aiba ca un sultan modern totul la indemana (ca in bancul sec cu Sir si cu John: John.../ Yes, Sir/ Adu-mi si mie pianul, te rog/ Desigur, Sir, dar de ce?/ E pachetul de tigari pe el). 

Invitat in casa tuturor posibilitatilor (dar nu si a gratuitatilor), romanul a pasit increzator in fiecare mall, la fiecare mare lansare, asteptand sa fie surprins si luat pe sus de noi inventii si de bonus-uri comerciale. Ne-am gandit sa luam o parte dintre marile centre comerciale si sa vedem cum se diferentiaza intre ele si cu ce ne convinge un mall sa mergem acolo si nu la rivalul sau, alt agent Double L.

Bucuresti Mall


E special pentru ca e primul. Cunoscut si ca Mall Vitan, el a fost primul, cel care a deflorat peisajul monoton al orasului privat de un rai comercial. A aparut in 1999 si a avut avantajul ca a fost singurul din specia lui mult timp. In 2001 a incercat o schimbare de look, care sa-l aduca mai aproape de fratii sai mai mari, dar nu neaparat si mai intelepti.

Fara prea multe artificii si brizbizuri de atragere a clientlor, Bucuresti Mall ramane in memoria colectiva si este frecventat din obisnuinta omului care, odinioara, nu avea unde sa mearga pentru shopping, mancare, jocuri si alte activitati de genul acesta, decat in locuri separate pentru fiecare. La momentul deschiderii, ne amintim ca Mall Vitan era singurul loc din Bucuresti dotat cu un "multiplex" - un cinema cu mai multe sali. Intre timp si de la mall la mall, acestea au aparut din ce in ce mai mari si mai ofertante.Liberty Center

Pe langa toate feature-urile normale de mall, Liberty Center a spart gura targului cu un pationar in mijlocul centrului, unul care functioneaza fie ca e vara, fie ca e iarna. Skating Ring-ul a fost o noutate care a strans curiosi si care ii aduce gazdei Liberty Center un plus de valoare.

Cu alt lapte si alta miere, Liberty Center si-a atras fani si cu imbunatatiri la nivel de cinema, acest mall fiind singurul care ofera experienta 6D: vizionara insotita de gadilari la nivel olfactiv, senzorial si, desigur, vizual. Desi proiectiile nu sunt filme in adevaratul sens al cuvantului, ci mini documentare cu accentul pus pe entertainment, faptul ca putem simti actiunea dintr-un clip cu toate ingredientele necesare, e un motiv de lauda pentru Liberty Center. AFI Palace Cotroceni

AFI e un mall nonconformist, atipic cand vine vorba de artificii si mecanisme de a atrage clientii intr-un mall, deoarece se pune mai mult accentul pe distractie si pe lucruri cu care poti sa-ti ocupi timpul liber, in afara de shopping. A venit si el cu patinoar, dar si cu un mic lac pe care sa te plimbi fara sa auzi oac-oac. Dar, cel mai important, AFI a adus IMAX-ul pe care l-am asteptat ca niste copii care stau la fereastra si-l pandesc pe Mos Craciun. Am fost la lansare si am fost si la prima proiectie IMAX
Baneasa Shopping City

Inca de cand il vedeam pe Fred Flintstone cum isi ducea familia la cinema in aer liber am zis ca vrem si noi un astfel de loc in Bucuresti. Baneasa Shopping City ne-a adus drive-in-ul mult dorit, cinematograf in care nu parasesti confortul masinii ca sa vezi un film. Asadar, aspectul exploziv al acestui mall este chiar parcarea, locul de unde incepe vizionarea placuta. Sun Plaza

Cel mai tanar din familie, Sun Plaza a venit cu pretentia ca este cel mai mare. Pana la proba contrarie- masuratori exacte si comparatii precise- noi ii vom da credit pentru pasajul subteran care duce calatorul de la statia de metrou Piata Sudului direct in mall. Linia directa metrou-mall este un refugiu pentru zilele cu ploaie si un time saver care ii ofera romanului ceva mai multe clipe de consumare a mall-ului propriu-zis. 

City Mall

Dupa prima oara cand am calcat in City Mall, am spus ca nu ma voi mai intoarce niciodata acolo, asta din cauza clientelei lipsite de bune maniere si de cei sapte ani de acasa. A doua oara, am spus exact acelasi lucru. Nu a existat si o a treia oara. Nu stim de ce City Mall atrage o astfel de clientela si intr-un numar atat de mare - pentru noi este un mister cu care nu ne vom bate capul sa-l rezolvam. Daca ar fi sa mai pasesc vreodata in City, o voi face pentru ca aici gasesc magazinul Bruno, acel butic cu de toate pentru practical jokes. Nostalgia vremurilor in care Bruno era, cred, singurul magazin in care se gaseau cele mai stupide cadouri si obiecte funny, este, probabil, singurul motiv pentru care as lasa City Mall in viata.

Probabil multi dintre noi ar vrea sa intre cu buldozerele in malluri si sa le rada de pe fata Bucurestiului, dar, cum acest lucru nu e posibil si pentru ca sunt atat de multe si de raspandite, tot ce putem face este sa luam parte buna a lucrurilor, sa vedem si lucrurile bune (putine, din pacate) pe care le aduc mallurile in peisajul bucurestean si sa tinem minte sa nu devenim dependenti de shopping si alte "religii" care se promoveaza in aceste temple ale societatii de consum.  4 comentarii

Mall-urile din Bucuresti: diferente si asemanari
Speis
#1 -

Comentariu nou

si Plaza Romania, nu? :( sun plaza mi se pare cam cel mai mic dintre toate astea :))) afi si baneasa sunt cele mai mari, zic eu.

Mall-urile din Bucuresti: diferente si asemanari
Rem
#2 -

Comentariu

City are acest major dezavantaj mentionat de voi datorita amplasarii intr-o zona care nu exceleaza la capitolul siguranta si curatenie. Totusi, eu ma duc acolo de fiecare data cand vreau sa imi imprim un tricou - baietii de la etajul 1 (parca exact langa Bruno) fac cea mai buna treaba din cati am vazut.

Mall-urile din Bucuresti: diferente si asemanari
bhuttu
#3 -

City Mall

City Mall are dezavantajul ca este pus fix in buricul RFG (Rahova - Ferentari - Giurgiului), care sunt niste zone din Bucurestiul rural al nostru, al tuturor.

Mall-urile din Bucuresti: diferente si asemanari
Luminita
#4 -

City Mall

Da...si eu locuiesc in aceasta zona...pe de-o parte va dau dreptate...pt ca in city mall s-au aciuat tarani si f multi gypsy...dar cei din rahova se duc in liberty center.....Eu una incerc sa evit cat de mult aceste zone....

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera