Magazin: Galeria Numismatica

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Cu o vitrina plina de monede si decoratii militare, consignatia "Galeria Numismatica" atrage interesul colectionarilor, dar si al pasionatilor de istorie care trec pe Strada Academiei. Iar, gratie armatei de soldatei de plumb, "face cu ochiul" si copiilor aflati la varsta lui "Mami, imi cumperi aia?".

copil vitrina soldatei de plumb
decoratii tunulet

Printre obiectele expuse in vitrina se numara mai multe decoratii cu pretul cuprins intre 78 si 650 de lei. Totusi, cele mai mari si mai frumoase, cu inscriptia "14 martie 1881. Prin noi insine", nu au pretul afisat. Pentru a afla mai multe despre medalii, dar si despre monede si alte obiecte de vanzare, trebuie sa intri in magazin.

coroana romaniei general

Spatiul comercial are circa 35 mp si este decorat cu harti, diferite tablouri si fotografii, inclusiv cu Regele Carol al II-lea si regina Maria. La un birou, in fata calculatorului, sta vanzatorul, putin zambitor, dar foarte amabil. La dreapta si stanga sa, zaresc niste manechine in costume militare.

galeria numismatica costume militare

Am aflat ca uniformele nu sunt de vanzare, insa la o adica, "s-ar putea conveni" asupra unui pret cu cei interesati. Oricum, majoritatea colectionarilor cumpara decoratii. Cea care mi-a atras atentia din vitrina reprezinta ordinul Coroana Romaniei in rang de Mare Cruce. Este cea mai scumpa decoratie de vanzare, la echivalentul a 2.500 de euro.

Monedele sunt mai ieftine. Cele mai scumpe "nu se apropie de 300-400 de euro", iar daca aveti mai putini bani va puteti achizitiona copii dupa piese antice si medievale, la 200 de lei. Monede de 1, 5, 10 sau 50 de bani sigur aveti prin buzunare, insa, pentru 350 de lei, puteti deveni proprietarul unui set de la prima emisiune de lei noi, 1 iulie 2005. Odata cumparat setul, aveti grija sa nu rataciti banii sau sa nu ii amestecati din greseala cu... maruntisul pentru paine.

casca granicier carol II

Cel mai mare pret din consignatie este pentru o casca de ofiter de granicieri, purtata la paradele militare (foto sus). Obiectul costa 15.000 de lei si dateaza din epoca regelui Carol al II-lea. Tot 15.000 de lei costa si o "stramoasa" a gramofonului si pick-up-ului -o cutie muzicala din secolul XIX, cu discuri metalice perforate.

cutie muzicala

Nu este singurul obiect din consignatie fara legatura cu cu lumea militara si numismatica: in interior sunt expuse si o farfurie cu stema unui oras din Ardeal (sec XVIII, 3100 de lei), sau un faras pentru masa de la sfarsitul secolului XIX, cu peria aferenta (1900 de lei). In vitrina exterioara stau mai multe bijuterii, statuete si cupe olimpice.

bijuterii cupa olimpica

Ar fi fost mai interesat daca Galeria s-ar fi limitat sa primeasca si sa puna la vanzare doar ce scrie pe vitrina -"monede, decoratii militare", plus alte obiecte legate de armata. Totusi, daca as fi patron, m-as gandi de doua ori inainte de a-mi restrange oferta, mai ales daca percep un comision de 20% la vanzare.

Il intreb pe vanzator, domnul Andrei Preorocu, daca are vreo anecdota legata de cumparatori sau de cei veniti sa vanda obiectele bunicilor. Nu prea stie ce sa imi povesteasca, intrucat "activitatea legata de colectii nu este asa de amuzanta". Totusi, se intampla ceva haios ori de cate ori un copil trece cu parintele lui pe langa vitrina. Invariabil, micutii le cer parintilor sa le cumpere soldateii de plumb.

soldatei din plumb

Militarii imbracati in diferite uniforme sunt pentru colectionari, iar armele lor se pot rupe usor. In plus, costa 1.200.000 lei vechi bucata, asa ca taticii sau mamicile sunt nevoiti sa isi convinga prichindeii ca nu le pot lua "jucaria".

Chiar in timp ce domnul Preorocu imi explica "problema" soldateilor, in fata magazinului se opreste un baietel de mana cu o doamna, poate mama lui. Sta si casca gura si ochisorii, fie la ostasi, fie la mai multe figurine infatisand curtea unui faraon. Jucarii pentru oameni mari, la 2.300 de lei setul.

egipt

Galeria Numismatica

Academiei 35-371 comentariu

Magazin: Galeria Numismatica
dan
#1 -

soldatei de plumb

fabricam soldatei de plumb,adevarate opere de arta,la comanda

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera