Kyralina, singura librarie de carte franceza din Bucuresti

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

La sfarsitul anului trecut, cam cu o luna inainte de Craciun, s-a deschis Kyralina, singura librarie de carte franceza din Bucuresti. Au mai fost si altele, dar de vreo doi ani disparusera din peisaj si francofonii au ramas doar cu placerea comenzilor online.

Am gasit Kyralina intr-o frumoasa si veche casa interbelica, la o aruncatura de bat de Piata Romana, pe George Enescu 8. De fapt, noi am mai trecut pe acolo si la deschiderea oficiala, cand a fost invitat Pascal Bruckner; din pacate, n-am reusit sa pozam decat oameni, caci pe langa rafturile de carti trebuia sa ai rabdare englezeasca sa ajungi. :) Iar cum in noi fierbe sangele latin, am decis s-o lasam pentru altadata, cand s-or mai linisti apele.

Libraria franceza Kyralina Libraria franceza Kyralina
Libraria franceza Kyralina Libraria franceza Kyralina

Bine am facut! Kyralina ni s-a parut acum mult mai ordonata si mai bine pusa la punct, iar atmosfera inzecit mai relaxanta si prietenoasa - adica exact asa cum trebuie sa fie intr-o librarie. Cartile erau ordonate dupa domenii (iar unde domeniul era vast, si alfabetic), incaperea cartilor pentru copii avea amenajata o canapea colorata si, in sfarsit, am putut admira copacelul desenat de mana de la intrare.

Ne-a placut si de domnisoara draguta care se ocupa de librarie la ora la care-am fost noi - vorbiti linistiti in romana cu ea, va intelege si va raspunde intr-o romana perfecta, cu accent adorabil, chiar daca s-a mutat la noi in tara tocmai din nordul Frantei. (Apropo, si noi am fost curiosi de ce; ne-a raspuns ca iubeste limba romana... deci se poate si invers).

Libraria franceza Kyralina Libraria franceza Kyralina
Libraria franceza Kyralina Libraria franceza Kyralina

Dupa ce-am verificat daca mai stim suficienta franceza incat sa putem citi A la recherche du temps perdu in limba originala (toata seria priveste falnica de pe raft), am ochit, pe langa autorii francezi consacrati, si carti ale unor scriitori romani: Liviu Rebreanu, Norman Manea, Marin Preda, Mihail Sebastian. Daca sunteti curiosi cum suna acestia in franceza, gasiti volumele traduse la Kyralina.

Nu ratati nici raftul cu des bons livres a petits prix, unde gasiti carti la preturi reduse (intre 15 si 30 de lei). Ce-i drept, restul preturilor sunt destul de marisoare, dar daca vrem sa simtim muzicalitatea frazei lui Proust sau incrancenarea lui Simone de Beauvoir, nu cracnim. Si va mai vindem un pont: daca va plac caietele cu coperte colorate, aruncati un ochi in incaperea pentru cei mici.

Libraria franceza Kyralina Libraria franceza Kyralina
Libraria franceza Kyralina Libraria franceza Kyralina

Asadar, noi sigur ne mai intoarcem la Kyralina, cu pofta de citit si de discutat in franceza cu librarii. Poate dam o raita si intr-una dintre serile de joi, cand libraria isi prelungeste programul pana la ora 22.00, pentru discutii si evenimente legate, ati ghicit, tot de literatura franceza.

Mai multe fotografii din librarie puteti gasi in galerie.

P.S. Kyralina vine de la personajul lui Panait Istrati, Kyra Kyralina. :) Voi ati fost acolo?

Pe aceeasi tema:
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera