Dependent de arta, galerie de arta online sau shopping cultural. Interviu cu George Robescu si Larisa Oancea

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Desi pentru multi dintre noi o galerie de arta cu vanzare pare un lucru prea burghez ca sa fie inclus pe lista lucrurilor noastre preferate, galeria Dependent de Arta rupe normele de inalt nivel social stabilite mai mult sau mai putin voluntar de domeniul picturii sau al artelor vizuale, promovand conceptul de “shopping cultural” ca pe o activitate la indemana oricarui iubitor de arta.

Este vorba despre un spatiu, atat fizic cat si virtual, care activeaza din noiembrie 2011 si este adus la standardele modernitatii, care ofera spre vanzare o varietate interesanta de obiecte de arta, din diverse curente si perioade. Astfel, pe magazinul online dependentdearta.ro puteti gasi atat fotografii, tablouri minimaliste sau postmoderniste, cat si obiecte de arta de genul tabacherelor sau serviciilor de ceai argintate, al bibelourilor clasice sau moderne, si multe altele, toate create de artisti romani care provin din diverse backgrounduri.

Preturile variaza intre 20 de euro pentru cea mai micuta si ieftina tabachera, pana la in jur de 1500 de euro pentru un tablou sau pana peste 2000 de euro pentru seturi de tacamuri deosebite.

Dependent de arta, galerie de arta online sau shopping cultural Dependent de arta, galerie de arta online sau shopping cultural

Spatiul fizic al galeriei se afla in incita Artmark, in Palatul Cesianu-Racovita de pe strada C.A. Rosetti numarul cinci, o cladire de altfel perfecta pentru a gazdui opera de arta, prin maiestuozitatea si designul ei interior stilat si burghez.

Am mers si noi sa vizitam galeria Dependent de arta si am fost incantati de ce am descoperit acolo, bucurosi ca arta este apreciata si vanduta si in Romania, contrar multor credinte.

  Dependent de arta, galerie de arta online sau shopping cultural Dependent de arta, galerie de arta online sau shopping cultural Dependent de arta, galerie de arta online sau shopping cultural

Pe langa vitrine cu obiecte de diferite feluri, de la vase, bibelouri, tacamuri si tabachere din cristal, portelan sau diverse metale, am gasit o masuta plina cu seturi de ceai argintate, tablouri pe toti peretii, cat si o biblioteca plina cu publicatii din domeniul artei plastice, albume si biografii ale diversilor artisti, pe care galeria isi propune sa o mareasca din ce in ce mai mult pe parcursul vremii.

 Dependent de arta, galerie de arta online sau shopping cultural Dependent de arta, galerie de arta online sau shopping cultural Dependent de arta, galerie de arta online sau shopping cultural

George Robescu si Larisa Oancea, doi tineri veseli si colorati care se ocupa de administrarea variantei online a galeriei si sunt mereu prezenti acolo, organizand evenimente si punand la cale viitorul expozitiei, ne-au facut un tur plin de povesti si rasete, acceptand sa participe si la un mic interviu, pe care il impartasim cu voi in cele ce urmeaza:

De la ce a pornit dependentdearta.ro , ce aveai in minte cand te-ai hotarat sa-i oferi o forma?

Inca de la inceput, Dependent de Arta a fost gandit ca o platforma alternativa de shopping cultural, foarte tonica, foarte versatila, care sa apropie publicul de arta. Si nu ne referim aici numai la pictura si grafica postmoderna sau contemporana, ci si la arta decorativa de epoca, ba, mai mult, la libraria de arta romaneasca in progress acum la noi, in boutique.

Ce inseamna de fapt arta in mintea ta sau in mintea echipei din spatele acestui magazin de arta? Are niste standarde, niste limitari?

Daca suntem cu adevarat siguri de ceva este ca arta poate crea dependenta. E poate singurul viciu care nu dauneaza grav sanatatii, ba dimpotriva. Nu exista neaparat standarde, nu exista limitari, tocmai asta-i miza. Diferenta se produce la nivelul discursului, mai ales in cazul artei contemporane, cel care o legitimeaza (si uneori decripteaza) este discursul si forma vizuala in care el este tradus.

Cum se face selectia pentru lucrarile prezente in boutique? E bazata numai pe propunerile oferite de artisti, sau vorbiti si voi cu anumiti artisti, faceti si voi cerinte?

Operele de arta din oferta noastra sunt la noi in regim de consignatie, pe o durata de minimum trei luni, asta pentru a asigura un flux cat mai dinamic al ofertei, pentru a o varia si refreshui constant, iar propunerile de lucrari sunt mutuale. Sunt artisti care ne propun si artisti carora le propunem sa colaboreze cu noi.

Cine face parte din juriul examinator al lucrarilor propuse si pe ce criterii se bazeaza acesta pentru selectie?

Colegii nostri de la departamentul de consignment al Artmark sunt cei care fluidizeaza tot acest parcurs, criteriile fiind aceleasi ca in cazul licitatiilor: conteaza foarte mult portofoliul expozitional al artistilor (sau notorietatea atelierelor in cazul artei decorative/argintariilor) si randamentul acestora pe piata de arta. Un alt criteriu ar fi ca operele de arta sa fie integre, sa nu fi suferit fisuri (mai ales in cazul artei decorative). Mizam foarte mult pe autenticitate, tocmai de aceea toate operele de arta pe care le avem in oferta sunt insotite de certicicate de garantie a autenticitatii si calitatii.

Preturile obiectelor de arta sunt impuse de catre artist, sau exista o discutie si o punere de acord intre voi si artist?

Exista o discutie prealabila, bineinteles, e un acord mutual. Iar in art boutique-ul nostru, preturile sunt fixe.

Cum sunt clientii, ce fel de oameni si cam in ce numar au existat ei in ultimele patru luni?

Clientii sunt foarte variati si tocmai asta ne-am propus, iar in ultimele luni vorbim de un flux in crescendo. Suntem pe val, dependentii de arta exista.

Cum vedeti voi, sau cum vezi tu personal conceptul de "kitsch"? Esti de acord cu el, consideri ca face parte din arta si ca merita apreciat? Exista acest concept in art boutique-ul vostru?

In arta contemporana, putem vorbi chiar si de o refetisizare a kitschului, ca subiect. Conteaza mult contextul in care kitschul este integrat: exista fotografii, de pilda, care surprind kitschul cu un ochi ironic, detronandu-l astfel. E o limita foarte fina, conteaza mult sa ai umor in astfel de cazuri, sa stii sa distingi intre o lucrare kitsch si o lucrare care problematizeaza subiectul kitsch, iar acestea din urma nu mai sunt kitsch.

Cum vezi peisajul artelor plastice in Romania, cat de dezvoltat e, cat de apreciat sau subapreciat?

Incepe sa fie resuscitat din temelie. Viitorul nu suna rau, ba din contra.

Poti sa faci o diferenta intre o arta comerciala, facuta intr-un scop bine definit, si o arta pura? 

Diferenta se produce, dupa cum am mai spus, la nivel de discurs. Nu cred ca exista arta pura: arta poate fi militanta, arta poate fi politica, sociala si asa mai departe. Arta cu scop nu este neaparat una comerciala.

Ce planuri are dependentdearta.ro pentru 2012? Va iesi din spatiul galeriei de acum, va merge si in alte locuri sa expuna? Exista si altfel de proiecte in plan?

Dependent de Arta isi propune sa iasa din Palat (Palatul Cesianu-Racovita este sediul showroom-ului Dependent de Arta) si sa ajunga la urechile si ochii tuturor din toate punctele de vedere - arta nu este atat de inaccesibila pe cat pare. Dependenta de arta se poate cultiva! 

 

Auzind aceste cuvinte incurajatoare, suntem siguri ca Dependent de Arta se va dezvolta in ceva amplu si plin de diversitate, si am fi bucurosi ca din ce in ce mai multi oameni sa faca parte din lumea lor. Nu ezitati sa le faceti o vizita!
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera