Covrigi calzi

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Nu, astazi nu vorbim de mancaruri sofisticate, nici de cocktailuri, nici de prajituri. Vorbim despre ceva ce ne uneste pe toti: covrigii. Poate cineva sa treaca nepasator pe langa o covrigarie, sa ramana indiferent la mirosul de covrigi calzi, sa nu simta o dorinta mare, mare de tot sa rontaie un covrig? Nu cred.

covrigi
Foto de aici. Autor: Cristian Kit Paul

La coada la covrigi vezi toate tipurile de oameni, de la bunicute cu copii de gradinita, politisti, elevi, functionari, oameni in costum sau homelessi. Covrigii nu discrimineaza. Pot fi si 'mancarea saracului" cum zic unii, dar si o pofta sau o nostalgie a cuiva care pur si simplu azi n-are chef de mers la restaurant.

Mirosul de covrigi calzi ne invaluie pe toti, ne aminteste de copilarie, de bunica, de cand mergeam la scoala si ne luam un covrig de pe drum sau cand, la facultate fiind, ieseam pentru 10 minute din biblioteca pentru ca ne era foame. Un fel de madelaine a lui Proust autohtona, cu iz romantic si jucaus cu senzatiile noastre.

Cum se fac covrigii? Cei pe care ii cumparam noi cu 4-5 mii de la covrigarii sunt asa-numitii "covrigi opariti". Ei se fac intr-un aparat special, numit malaxor, adica un soi de "amestecau" de ingrediente unde se combina timp de 10 minute apoi se lasa la fermentat o ora, la temperatura de 27 de grade. Apoi coca se imparte in bucatele de 50-60 de grame si se modeleaza in forma neoasa, impletita.

Acum urmeaza secretul: covrigii se oparesc intr-o solutie pe baza de extract de malt (cui i-o fi dat in gand?) - 300 ml de extract se dizolva intr-un litru de apa. Mai mult de atat, matul se poate inlocui cu miere.

Covrigii se coc in tavi unse la 230 de grade pana devin aurii apoi se intorc pe cealalta parte si se tin iar pana devin aurii. In mod normal timpul de coacere nu trebuie sa depaseasca 20 de minute. Peste covrigi se mai pot "spoi" sare, mac, susan etc.

Covrigariile noastre favorite sunt: pe strada Domnita Anastasia, vis a vis de Agentia de voiaj CFR, la Sfanta Vineri si pe Strada Franceza, colt cu Smardan, o simigerie la care e mai mereu coada.

Completare: Covrigii reci si inghetati de la vanzatorii ambulanti nu sunt covrigi! Am zis!





1 comentariu

Covrigi calzi
chronos
#1 -

covrigi

as adauga covrigaria de pe latura dreapta a magazinului Cocorul.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera