Comoara din pod - pravalia de nimicuri Craii de Curtea Veche

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Cand ai cotrobait ultima oara printr-un pod? Sa te umpli de praf, sa stranuti cand deschizi vreo cutie de palarii, sa frunzaresti hartoage de pe vremea bunicii si fotografii sepia scorojite? Sa probezi in fata oglinzii cu argintul ciobit un melon desfundat de carton sau sa iti imaginezi cum o fi fost sa citesti metropotamul la lumina opaitului? A, n-ai pod? Da, asta e viata la bloc, te lasa fara amintirile bunicilor.

Pentru o senzatie autentica de rascolit in pod, exista un substitut excelent la 'the real thing' - pravalia de nimicuri Craii de Curtea Veche de pe Covaci, putin mai jos de Amsterdam, intr-o casa unde acum 100 si ceva de ani era redactia ziarului Timpul, pe unde isi facea veacul Eminescu. A nu se confunda cu alte anticariate din zona. Asta are parcata in vitrina o motocicleta de pe vremea razboaielor mondiale.

Poti merge acolo si daca nu vrei sa cumperi nimic - e ca o vizita la muzeu, dar fara taxa. Cum intri, pe dreapta, stai si te uiti la placutele indicatoare cu diverse instructiuni (spre adapost, femei, barbati, wc, contenciosul).

Treci de un raft de carti mai batrane decat bunica si iti atrage atentia ceva care planeaza amenintator si deasupra capului - e o bicicleta de epoca, incremenita sus, sub tavan, la care e imposibil sa te uiti fara sa te intrebi cum se putea merge pe asa ceva si care o fi fost rezonul pentru care a fost ocolita la inceput varianta cu roti de aceeasi marime.

Pe stanga e o vitrina cu nimicuri, atat de multe si mititele incat nu te poti uita la ceva anume, patina si luciul vechi iti prind privirea care joaca sotronul din soldateii de plumb in linguritele de argint, din capacele de ceasornice in pipele de lemn, si in alte maruntisuri la care te uiti fara sa stii ce sunt, dar iti fac ochii sa zambeasca.

Cativa pasi mai incolo, dupa perdea, e sufrageria, cu masa gata pusa, cu argintaria si cristalurile de oaspeti pregatite. Se asteapta la mosafiri de vaza pesemne. Lampile sunt aprinse si probabil ca cineva a venit deja, pentru ca pe un scaun sta un joben si pe un spatar zace ca o pisica lenesa un guler de blana de vulpe neagra.

Pe peretii plini de picturi si fotografii sunt asezate ici-colo oglinzi mari si vechi, asortate cu mobila frantuzeasca. Langa scrinul plin cu haine de epoca stau atarnate in carlige Biletele de papagal, nu din cele care iti spun norocul, ci pamfletele scoase de ziarul lui Arghezi, in care au publicat Pastorel si Ionel Teodoreanu, Mihail Sadoveanu, Eugen Ionesco, Otilia Cazimir, Geo Bogza. Gasesti chiar colectia integrala, 270 de exemplare (3200 lei).

Daca ii zice pravalie de nimicuri, nu inseamna insa ca e si ieftina. Un nimic de placuta de tabla interbelica costa intre 90 si 120 lei, sfesnicele de argint 4-500 lei,  reproducerile dupa fotografii de epoca cu imagini din Bucuresti sunt 35 lei, aparatele foto de la 900 in sus, si tot in sus merg preturile la mobilele de five o'clock tea, la crosele scotiene de golf, la ... Ce e amuzant e ca desi nu ai vrea neaparat sa cumperi ceva de acolo (dar ar da bine un gramafon cu placile lui Barbu Lautaru langa home theater-ul din living), nu te poti dezlipi de pravalia de nimicuri :) Sa va duceti neaparat, e deschisa de la 10.30 dimineata.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera